30/03/2015 | Yazar: Kaos GL

‘Yazmanın her şeyi harika. Hele ki bunun kadın kadına olması çok daha anlamlı. Hayattaki eril söylem edebiyat gibi yerlerde kol geziyor.’

Kadın Yazarlık Atölyesi: Benim için nefes aldığım bir yer oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Yazmanın her şeyi harika. Hele ki bunun kadın kadına olması çok daha anlamlı. Hayattaki eril söylem edebiyat gibi yerlerde kol geziyor.”
 
Kaos GL Derneği’nin Kadın Yazarlık Atölyesi 5 aylık programını tamamladı. Atölye, bonus çalışması olarak Nisan ayında “Beden ve Güven” temasını ele alacak.
 
Kadın Yazarlık Atölyesi, Mart ayındaki “Beden ve Kurtulma” temalı çalışmayla 5 aylık programını tamamladı. Bedenlerini baskılayan şeyleri sorgulayıp paylaşan yazar adayları, bu konuda öyküler kaleme aldı.
 
Programın tamamlanmasına rağmen çalışmalarına devam etmeye karar veren atölyede bu ay toplumsal cinsiyet ve edebiyat paneli, gazeteci Atlas Arslan ile vicdani ret söyleşisi ve özsavunma çalışma gerçekleşecek.
 
İşte Kadın Yazarlık Atölyesi katılımcılardan geçen 5 ayın değerlendirmesi:
 
Berna: Çok memnunum. Senaryo çalışması yapmak istiyorum.
 
Senem: İyi hissettim. İyi ki gelmişim. Daha başka yazım atölyelerine katıldım, orada eğitici/öğrenci ayrımı vardı. Burada ise birlikte, eşit öğrendik. İyi bir uyum vardı. Beden üzerine düşünmeden yaşadığımızı fark ettim. Kendi bedenimle ilişkimde rahatladım. Yazdıklarımda toplumsal cinsiyet rolleri ve eril dile karşı kaygım vardı. Bu anlamda da farkındalık kazandım. Devam edelim diyorum… Oyun yazarlığı öneriyorum.
 
Ebru: Hızlı geçti. İlk 2 ay gelemedim, çekindim.  Nefes alma yeri gibi oldu benim için. Öğrenciliğimin ardından ilk kez bu kadar rahat bir ortama girdim. Biraz kendimi bu gruba yakın hissettim. Benzer düşünüyoruz. Devam edelim bence… Senaryo oyun yazarlığı olabilir yoğunlaşacağımız şey... Yazıp oynayalım… Ekip de çok neşeli… Sistemli 2 yazı yazdım. İlk kez yazdığım bir yazıyı paylaştım. Diğerlerini saklarım ya da imha ederim. Özgüven kazandım.
 
Pınar: Tayfa’da çok kalabalık vardı, nasıl kaynaşacak diye düşündüm. Neyse ki gelmediler (gülüyor). Tayfa’daki toplantıda atölyede ne yapacağımızı anlamadım. O gün hiçbir şey anlamayıp Kaos GL bir etkinlik yapıyor, ona gideyim dedim. İlk drama çalışması çok geç başlamıştı. Böyle düzensiz giderse bırakabilirim dedim. Sonra çalışma iyi geçti. Benim açımdan çok iyi geçti genel olarak. Rahatladım. İlk kez yazarken bu kadar zorlandım. Çünkü normalde içimden geleni yazıyordum. Sakinken öfkeli bir şeye dönüştü yazılarım. Rahatladım. Bir şey daha var. Geçen hafta bir derdim hakkında burada konuşabileceğimi hiç tahmin etmiyordum. Zor ısınan biriyim. Ama geçen hafta bir derdimi anlatıp burada çözüm bulun dedim. İlginç bir deneyimdi.
 
Emine: Kalabalığı görünce biraz ürktüm. Gelmediler, sevindim. Okul gibi olamaması beni rahatlattı. Birlikte karar vermemiz öğrenmemiz çok güzeldi. İyi bir okur olmayı önemsiyorum. Onun dışında bu ekiple tanıştığıma mutluyum. Buraya hep mutlu girip çıktım. Kas gevşetici almış gibi.
 
Ayşe: Benim daha önce hiç yazma deneyimim olmadı. İlk kez burada yazdım. Yazıp okuyup paylaşmak çok keyifliydi. İyi hissettim. Burada çalışmaları ve takvimi birlikte belirlemek fonksiyonel oldu. Okuduklarıma bakış açım değişti. Daha önce hiç yazarlık kursuna gitmemiştim. Mesafelerimi kırma konusunda yol aldım. İlk toplantıda yoktum, kalabalığı görmedim. Yaratıcı drama atölyeleri benim için hem çok keyifli, hem de farklıydı. Beden üzerine hiç okumamıştım. Bakış açımı değiştirdi. İyi ki buradaymışım. Var olmak isterim. İlle de yazayım noktasında değilim şu an. Okuyorum.
 
Yelda: 2. grupla başlamıştım atölyeye. Sonra kimse gelmeyince grupta yalnız hissettim. Gruba çabuk alıştım. Daha az kişiyle daha verimli oldu. Sevgi’nin geribildirimiyle eksiklerimi gördüm. Yaratıcı drama hoşuma gitti. Yazma konusunda zorlanıyorum. Yaratıcı dramayla devam edecek yazım çalışmalarına varım.
 
Nermin: Yazmakla hayati bir ilişki kurdum hayatım boyu. Not alıyordum. 2 atölye de değerliydi. Drama atölyesi yazdıklarıma etki bıraktı. Dokunmakla ilgili ciddi sıkıntı yaşıyordum. Karşımdakinin alanına girmek, temas etmek mitleştirdiğim bir şeydi. Atölyeyle keşfettiğim göz göze gelme çalışmasında zorlandım, rahatsızlık duydum. Dokunma neye tekabül eder? Çekiniyordum. Yazma kısmına gelince konu başlıkları beni rahatlattı. Yazma kısmı da hoşuma gitti. Atölyeyle yıktığım konu abla abi yaş hiyerarşisi statü yaş meslekten bağımsız insanların ilişkilenmesi güzel bir duyguydu. Yaştan bağımsız. Yaş tahakkümünü kırmış olduk. Benim için burası çok değerli. Her anlamda her şeyi paylaşabileceğimi hissediyorum. Herkese teşekkür ederim.
 
Gün: İlk başta, “Neden yazmak istiyorsunuz sorusuna nasıl bir cevap yazarsam beni kabul ederler acaba?” diye düşündüm (gülüyor). Tayfa’ya geldiğimde “ne kadar kalabalık, kaç kişi kalırız?” dedim. Havada kalan sorularım olmuştu. Sonra “bakalım ne olacak?” dedim. Değerli buluyordum böyle bir çalışmayı. İlk hafta gelemedim. Sonraki hafta geldiğimde de; -benim kendime dönük olduğum bir süreç olmuştu, yaz başında yeniden temas etmeye başlamıştım ve bu yüzden de ilk atölye insanlarla ve dışarıyla olan ilişkimde de kendimi hatırlamama sebep oldu. Yazma atölyelerinde öncelikle, eleştirileri fazla olumlu ve yetersiz buldum. Ama daha sonra hepimizin profesyonel olmadığını düşününce fikrim değişti. Yazma atölyelerinde ayrıca evde yazıp gelip burada paylaşıp tartışmak da güzeldi ancak hep birlikte yazacağımızı düşünmüştüm. Masa başında, eş zamanlı, birlikte kaleme almak ya da bireysel olarak ama burada! Kendi adıma yazamadığımı düşünüyorum. “Yazmak” kelimesini ortaya koyduğumuzda belki henüz “y” harfindeyim. Atölyedeki her çalışmanın çok kıymetli ve açıcı olduğunu düşünüyorum. Bu atölyenin benim için hayatımı derinden etkileyen bir başka anlamı daha oldu, hayatımın kadınını burada tanıdım. Bu açıdan da benim için anlamı çok büyük.
 
Oya: Ankara’da gönüllü atölye kaç kez kuruluyor? Kalanlar mücadele azmini ortaya koydu. Duru oldu. Yazmanın her şeyi harika. Hele ki bunun kadın kadına olması çok daha anlamlı. Başka bir atölyeye gitmiş olsak değerini anlarız. Hayattaki eril söylem edebiyat gibi yerlerde kol geziyor. Konularda da foto görüntü tiyatral performanslar olması daha da anlamlı oldu. Bedenden sonra farklı yerlere temas etmesini istedim. Kadınlık halleri, her yerdeyiz... Umarım ilerleyen zamanlarda bu konulara da eğiliriz. 10 perdeli bir temsilin 1. temsilinin sonundayız, kıyafetlerimizi değiştiriyoruz, hazırlanıp 2. perdeye geçeceğiz gibi hissediyorum. Beden sokakta reklamlarda nasıl veriliyor onu düşündüm. Toprağın benle ilişkisi ne olur, binaların bedeni nasıl... Değişik ilişkilenmeler yarattı bende bu gözlemler. Buraya yazdığım ama okuyamadığım 1-2 öykü de oldu. Kelimelerle yazdığımız yöntemden değişik şeyler çıktığını düşünüyorum. Farklı öykülerimden başka öyküler çıkardım. Güncel bir olayın yorumlanması gibi. Her şey yazılabilir. Kapı kapıyı açtı.
 
Alev: Son süreçte tanıdığım en güzel insanlarsınız. Öğrendiklerim var. Edebiyatın hayatımda ne kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Sizi seviyorum.
 
Fatoş: Çok güzel şeyler yaşadık. Hepinizi tanıdığıma çok memnun oldum. Bundan sonra devam. Hepinizi iyi ki tanımışım.
 
Işık: Gerçekten böyle güzel bir ortamın bana kattıklarından dolayı çok mutluyum. Yazma isteği umutlar açtı. Yeni arkadaşlıklar kurduğum için mutluyum. Her ne kadar bütün yazılarımı paylaşamasam da paylaştıklarım için mutluyum. Bu şekilde devam… Kendi deneyimlerimiz üzerine yazabiliriz, kendi konularımızı kendimiz belirleyebiliriz. 

Etiketler: kadın
İstihdam