12/11/2010 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

KESK, İHD ve Kadın Barış Girişimi'nin öncülüğünde başlatılan "Kadın Yürüyüşü" Ankara'daydı.

Kadınlar Ankara’da da Polis Engeline Takıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KESK, İHD ve Kadın Barış Girişimi'nin öncülüğünde başlatılan "Kadın Yürüyüşü" Ankara'daydı. Tandoğan’dan Başbakanlığa yürümeye çalışan kadınlar Maltepe’de Demirtepe Köprüsü üzerinde durduruldu.

Haber: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL
 
Hakkari ve İstanbul’da iki koldan yürüyüşe başlayan kadınlar Urfa’daki gözaltı ve polis engellerine rağmen Ankara’da buluştu.
 
Kadınlar uğradıkları illerde talepleri toplayarak Başbakanlığa sunmak istediler. Başbakanlığa gitmelerine izin verilmeyen kadınlar otuma elemi yaparak tepkilerini dile getirdiler. Basın açıklamasını okuyan KESK kadın sekreteri Songül Morsümbül; “Başbakan kadın erkek eşitliğine inanamıyorum dedikçe daha çok kadın öldürülüyor” diyerek Devletin, hükümetin, sistemin kadına bakışına tepkisini dile getirdi.
 
Sümbül; ”Bizler kadın şiddeti ile kuşatılmış şehirlerden geçtik! Bizler yaşam hikâyeleri gazetelerin üçüncü sayfalarına düşen kadınların yüreklerinden geçtik” diyerek medyanın kadın cinayetlerine bakışına vurgu yaptı.
 
“Şiddet, savaş, militarizm, milliyetçilik ve neoliberal politikalar. Baş aktör erkek egemen kapitalist sistem ve bu sayede derinleşen muhafazakârlık. Bütün bunlar kadınların, eşcinsellerin, trans kadınların, lezbiyenlerin yaşam hakkını hedef almakta. Öldürülmekteler.”
 
Uğradıkları yerlerde kadınların yaşadıkları şiddet, cinayet, tecavüz ve istismar  olaylarına dikkat çeken Morsümbül, Van’da Ceylan Önkol, Eşi tarafından yakılarak öldürülen Nazime, Bitlis’te Namus diye kardeşi tarafından kurşunlanarak öldürülen Güldünya, çocuk istismarının ayukka çıktığı Siirt’ten geçtiklerini söyleyerek oralarda yaşanan kadın cinayetlerine vurgu yaptı.
 

Morsümbül, Hakkari’de, Van’da, Bitlis’te, Batman’da, Urfa’da kadınlar ne yaşıyorsa, İstanbul’da, Kocaeli’nde, Bursa’da, Eskişehir’de de kadınlarn aynısını yaşadığını söyledikten sonra “Ankara’da  bütün başvurularına rağmen polisin önlem almayarak Necla’nın ölümüne seyirci kaldığı şehirdeyiz, Kadınları yoksulluğa mahkum eden siyasi iktidarın şehrindeyiz.” diyerek kadına yönelik şiddettin her yerde aynı olduğunu dile getirdi.
 
Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Morsümbül; “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yaklaştıkça, emeğimize, bedenimize, kimliğimize yönelik giderek artan bu saldırlar ve şiddet bizi bir kez daha alanlara dökmüştür. Yürüttüğümüz bu onurlu mücadelenin arkasında olmaya devam edeceğiz.” sözleriyle inatla mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
 
Taleplerini bildirmek üzere illerden birer kişi olmak üzere oluşturulan heyet Başbakanlığa gitti.

http://www.kaosgl.org/icerik/kadin_yuruyusune_devlet_yine_siddet_bulastirdi
 
Fotoğraflar: Barış Sulu


Etiketler: insan hakları
İstihdam