28/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Anayasa tartışmalarına ilişkin Anayasa Kadın Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Biz kadınlar, demokratik bir anayasa istiyoruz” denildi.

Anayasa tartışmalarına ilişkin Anayasa Kadın Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Biz kadınlar, demokratik bir anayasa istiyoruz” denildi.

Açıklamada, anayasa değişikliğinde, yaklaşan genel seçimlerin daha demokratik olarak yapılabilmesi için gerekli yasal değişikliklere öncelik verilmesi talep edildi. Uzlaşmanın önemine dikkat çekilen açıklamada şu talepler dile getirildi:

“İfade ve örgütlenme özgürlüğünü engelleyen her türlü antidemokratik yasal engel kaldırılmalıdır. Seçim barajı kaldırılmalıdır. Kamu denetçiliği mekanizmasının yanı sıra, Kadın-Erkek Eşitliği Kamu Denetçiliği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurumu, Eşitlik Kurumu, Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu, Ulusal İnsan Hakları Kurumu, işkenceye karşı ulusal önleme mekanizması ile kolluk şikayet mekanizması gibi hak ihlallerini izleme ve önleme kurulları oluşturulmalıdır.”

Açıklamada, Anayasanın kanun önünde eşitlik başlıklı 10. maddesinde kadınlarla ilgili yapılan değişikliğin yeterli olmadığı da vurgulanarak “‘Devlet kadın erkek arasında fiili eşitliği sağlamakla yükümlüdür’ hükmü açıkça yazılarak fiili eşitliğin altı çizilmelidir. Ayrıca cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılık yapılamayacağı kuralı, medeni hal, yaş ve engellilik konuları da kanun önünde eşitlik maddesine eklenmelidir” denildi.

‘CİNSELLİK İFADESİ ÇIKARILSIN’
Taslaktaki ‘Çocukların cinsellikten korunması’ şeklindeki ifadenin “çocuk istismarı ve şiddet” şeklinde değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Platform, Meclis’te kadınların eşit temsilini engelleyen milletvekili dokunulmazlığının kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasını istedi.  Kadınlar ayrıca, Adalet Bakanı’nın HSYK başkanlığının sürdüğü ve yetkilerinin arttırıldığı bir HSYK yapılanmasının demokratik ve bağımsız olamayacağını vurguladı.

‘KİMLİKTEKİ DİN HANESİ KALKSIN’
Zorunlu din dersinin ve nüfus cüzdanındaki din hanesinin de kaldırılması gerektiğini belirten Anayasa Kadın Platformu üyeleri, şunları kaydetti:

“Biz kadınlar olarak, TBMM’deki siyasi partilerin bu konularda bir an önce uzlaşarak Türkiye’ye ve kadınlara karşı görevlerini yerine getirmesini, 23 Anayasa maddesinin hepsine birden evet ya da hayır oyu verilmesi uygulamasından vazgeçilmesini, önümüzdeki genel seçimlere katılacak bütün partilerin, yeni bir anayasa oluşturulması sürecine ilişkin taahhütlerini açık ve net bir biçimde açıklamasını talep ediyoruz.”


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam