24/09/2014 | Yazar: Kaos GL

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu, kocasının erkek kardeşi tarafından öldürülen Ebru Torun’un 26 Eylül’de İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görülecek davasına çağrı yaptı.

Kadınlar Ebru Torun davasına çağırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu, kocasının erkek kardeşi tarafından öldürülen Ebru Torun’un 26 Eylül’de İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görülecek davasına çağrı yaptı.
 
Kadınlar her gün erkekler tarafından öldürülüyor, devlet etkili bir önlem almıyor, yargı ise kadın katillerini cezasız, hatta serbest bırakmaya devam ediyor.
 
Ebru Torun, erkek egemen sistemde erkekler tarafından öldürülen kadınlardan sadece bir tanesi. Ebru, 6 yıllık evliliği boyunca kocası ve kocasının ailesi tarafından sürekli fiziksel ve psikolojik şiddete uğruyor. Her boşanmak istediğinde kocası onu ailesine zarar vermekle tehdit ediyor. Bu tehditler karşısında Ebru boşanamıyor, evi terk edemiyor, ailesine haber vermekten korkuyor. Ebru’yu kocasının erkek kardeşi öldürüyor. Öldürülmesinden sonra ortaya çıkan mektuplarda Ebru yaşadığı tüm bu şiddeti anlatıyor.
 
Sıra geliyor yargı aşamasına... Yargılama boyunca yargı mekanizmaları tarafından verilen her karar, Ebru’yu korumaktan, etkili bir soruşturma yürütmekten uzak. Soruşturma aşaması boyunca gizlilik kararı konulan dosya, kadın örgütlerinden ve kamuoyundan gizleniyor. Komşu, akraba gibi olayla ilgili tanıklık yapabilecek kişilerin ifadelerine başvurulmuyor. Olay yerinde keşif isteği mahkeme tarafından gerekçesiz şekilde reddediliyor.
 
Bahane: Haksız tahrik indirimi!
Tutuklu yargılanan sanığın ifadeleri ise, transfobik nefret cinayetlerinde katillerin sıklıkla cezasız kalmasına yol açan “tahrik indirimi” almak üzerine kurulu. Katil, Ebru’nun “namussuz” olduğunu söylüyor ve nice kadın katilinden bildiğimiz bahaneleri sıralıyor: Başını açıp gezmesi, kocası cezaevinde iken uygunsuz hareketler yapması, onu aldatması…
 
Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu, Ebru’yu öldüren sanığın cezasız kalmasının önüne geçmek için davayı takip ediyor. Kadınlar, 26 Eylül saat 9.45’te İstanbul Anadolu Adliyesi’nde olacak. Kadınların dava çağrısı ise şöyle:
 
26 Eylül’de Anadolu Adliyesi’ne!
“Daha önce de söylediğimiz gibi kadın cinayetlerinin bahanesi olmaz! Artık tek bir kadının bile öldürülmesine, şiddet görmesine tahammülümüz yok! Ebru’nun davasının takipçisiyiz! Ebru’nun katilinin ‘haksız tahrik-iyi hal’ indirimiyle ödüllendirilmeden cezalandırılmasını istiyoruz! Bugün sanık pozisyonunda olmayan, ancak azmettiren durumunda olan başta kocası ve kocasının ailesinden kişilerin de yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz!” 

Etiketler: kadın
İstihdam