10/08/2010 | Yazar: KAOS GL

"Güzel koktuğu, boşanmak istediği, rüyada çıplak görüldüğü, sevildiği" bahanesiyle erkeklerin altı ayda 100'den fazla kadını öldürdü

Kadınlar "Güzel koktuğu, boşanmak istediği, rüyada çıplak görüldüğü, sevildiği" bahanesiyle erkeklerin altı ayda 100'den fazla kadını öldürdüğünü söyleyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, erkeklerin katlettiği kadınların fotoğraflarıyla sokağa çıktı; "Erkek kadını katlediyor, devlet teşvik ediyor" dedi.

Kadın cinayetlerine dikkati çekmek için Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) , Kadın Kapısı, İşçi Cephesi, Yeni Demokrat ve İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi'nden kadınların bir araya gelerek oluşturduğu 'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu', dün akşam ilk eylemini yaptı, "Erkek kadını katlediyor, devlet teşvik ediyor" dedi.
Taksim tramvay durağında toplanan kadınlar, "Kadın cinayetlerini durduracağız" afişi açtı,Hülya Yolcubal, Ayşe Selen Ayla, Pippa Baca, Münevver Karabulut, Esra Yaşar, Ruzkat Alkan gibi erkeklerin öldürdüğü kadınların fotoğraflarını taşıdı.
Daha sonra Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kadınlar, "Kadınların katillerine indirim değil ağır ceza'', ''Hakim nitelikli hali uygula, cinayete ortak olma" sloganlarını attılar.
 
"Altı ayda 100'den fazla kadın katledildi"
Galatasaray meydanında oturma eylemi gerçekleştiren kadınlar adına açıklamayı ÖDP İstanbul Kadın Koordinatörü Deniz Özlem Bilgili okudu.
Bilgili, 2002 yılından bu yana işlenen kadın cinayetlerindeki rakamlara işaret etti:
"2002 yılında cinayetlerle katledilen kadınların sayısı 66 iken, 2007 yılında bu sayı katlanarak bin 77'ye yükseldi. 2009 yılının ilk yedi ayında 953 kadın, 2010 ocak ayında 16 kadın, şubat ayında 14 kadın, mart ayında 20 kadın, nisan ayında 25 kadın, mayıs ayında 30 kadın, haziran ayında 19 kadın öldürüldü."
Cinayetlerde açılan kamu davalarında, kadın katillerine hak ettikleri cezanın da verilmediğini belirten Bilgili, ''Kadın katilleri davalarına bakan hakim ve savcılar ya da kolluk güçleri tarafından adeta ödüllendiriliyorlar. Kocası tarafından defalarca dövülen, bıçaklanan ve annesi öldürülen Nahide Opuz defalarca şikayette bulunmasına rağmen mahkeme sürekli cezai indirimler uygulamış, Opuz son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giderek hak aramıştır. Ve bu davada ilk mahkum olan cinayetleri izlemekle yetinen devlet olmuştur'' dedi.
"Kriz yüzünden iş bulamayan erkek evde kadını katlediyor, krizin bedelini kadınlar daha ağır ödüyor" diyerek varolan düzenin kadına karşı şiddeti artırdığını ifade eden Bilgili, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir daha Nevin'in, Ruzkat'ın, Sevgi'nin, Esra'nın, Azra'nın, Mediha'nın, Münevver'in, Pippa Bacca'nın, Ayşe'nin, Fatma'nın... Sokakta, evde, okulda, işyerinde... Her nerede olursa olsun platform olarak kadınların katledilmesini seyretmeyeceğiz."



Etiketler: insan hakları
İstihdam