10/10/2008 | Yazar: Kaos GL

Kadınlar Konuşuyor: Oğlumu Askere Göndermek İstemiyorum Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazeteci Ayça Şen, oyuncu Derya Alabora, dansçı Zeynep Tanbay ve doktor Jale Aytaç oğullarını askere göndermek istemiyor, "Kim ister ki?" diye soruyorlar. Hülya Avşar da "Bu sorunu annelerin 'hayır' demesi çözer" diyor.

"Oğlunuzu bu şartlarda askere göndermek ister misiniz?" bianet Aktütün'de jandarma karakoluna, Diyarbakır'da polis servisine saldırılardan, Altınova'da linç girişiminden, operasyon tezkeresinin mecliste kabul edilmesinin ardından kadınlara sordu.

Ayça Şen: Elimde olsa istemem

Bazen köşesine oğlu Memo'yu da konuk eden Radikal yazarı Şen, "Kim şiddetin içine oğlunu göndermek ister ki?" diye soruyor. "İstemem ve kim ister? Elimde olsa istemem. İnsanın elinde değil ki, kimin çocuğu olursa olsun, çok kötü."

Derya Alabora: Çözüm isteyene sunulur, çözüm istemiyorlar ki

"Kimse istemez ama zorunlu" diyen oyuncu Alabora'nın bir oğlu var. "Binlerce çözüm var. Ama çözümler çözüm isteyenlere sunulur. Ben kimsenin çözüm istediğini sanmıyorum." Kadınların seslerini yükseltmelerinin nasıl bir payı olacağını sorduğumuz Alabora'nın cevabı şöyle. "Kadın odaklı bakmak da çözüm getirmiyor, bu sistemin sorunu. Tek başına kadınların elinden bir şey gelmesi mümkün gözükmüyor. Zaten kadınlar bu sistemde en çok ezilen, horlanan kesimler. Çocukları ölüyor. Oğulları askerde, kızları da başka yerlerde çeşitli şekillerde ölüyor."

Zeynep Tanbay: Oğluma silah kullanmayı öğretmelerini istemiyorum

Tanbay'ın da cevabı net: "Sadece bu şartlarda hiçbir şartta oğlumu askere göndermeyi kesinlikle istemem." Tanbay, vicdani retçileri destekliyor; oğluna silah kullanmanın öğretilmesine sonuna kadar karşı. Tanbay'ın da bir sorusu var: "Neden hep savaşta ölenler yoksul ailelerin çocukları?" "Ben hiç Bebek'ten, Nişantaşı'ndan bir feryat duymadım. Belki bu feryadı duysaydık çoktan bir çözüm bulunmuştu. Kimse askere gitmesin, askerlik görevinin kendisi lüzumsuz. Ama demek ki birilerinin oğulları askere gitse bile operasyonlara gönderilmiyor? Bu ayrımcılık niye?" Annesinin bianet'le telefon konuşmasına kulak misafiri olan 10 yaşındaki Sinan'ın da bir mesajı var. "Ama buna anneler karar vermezler ki, bana sormaları gerekir. Sorsalardı cevabım hazırdı. Zaten askere gitmek istemezdim."

Jale Aytaç: Kadınlar olarak her koşulda savaşa karşıyız

Doktor Aytaç da "Ben de oğlumu kesinlikle askere göndermek istemiyorum" diyor ve ekliyor: "Kadın olarak zaten her koşulda savaşa karşıyız. 30 yıldır askeri çözüm uygulamaya çalışıyorlar, sonuç ortada. Artık başka bir şey yapmak zorundayız."

Hülya Avşar: Bu sorunu annelerin 'hayır' demesi çözer

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) üyelerinden Hülya Avşar da "Terörü bir teröristin, bir şehidin annesi halledebilecek. Anneler 'teröre hayır' dediği müddetçe ne devlet, ne silahlar, ne ABD kimse buna sebebiyet veremeyecek" dedi ve sorunu ancak annelerin çözebileceği mesajını verdi. TİKAD "Kadınlar Olaya El Koyuyor" sloganıyla kasımda Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'la komutanların eşlerinin, asker annelerinin, sivil toplum kuruluşu temsilcisi kadınların ve dünya kadınlarının davet edileceği büyük bir organizasyon yapacağını açıkladı. Organizasyonda '"Hepimiz Anneyiz" sloganıyla Türkiye'nin her bölgesinde eğitim seminerleri düzenlenecek.



Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam