25/02/2015 | Yazar: Melahat D

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bugün gerçekleşen eylemde kadınlar ‘Aile Değil Kadın Bakanlığı’ pankartıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yürüdü.

Kadınlar ‘Aile Değil Kadın Bakanlığı’ istedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bugün gerçekleşen eylemde kadınlar “Aile Değil Kadın Bakanlığı” pankartıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yürüdü.
 
Eşcinsel ve biseksüel kadınların da katıldığı eylemde kadın cinayetleri ve Özgecan Aslan cinayetine karşı Bakanlığın önünde bir basın açıklaması yapıldı.
 
Açıklamanın tamamı şöyle:
 
Kadın Cinayetleri Geçen Yıldan Bu Yana Yüzde 40 Arttı
 
Kadına yönelik devlet destekli erkek şiddeti sonucu 2014 yılında tam 284 kadın öldürüldü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın ifadesiyle, kadın cinayetleri geçen yıldan bu yana yüzde 40 arttı. Kadınlar yine aile içine sıkıştırılmaya, evin dört duvarına hapsedilmeye itiraz ettikleri için, haklarını kullanmaya çalışırken öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Araştırma Komisyonu utanmadan boşanmış erkekleri dinliyor ama bunca yıldır şiddetle mücadele eden kadın kurumlarını hiçe sayabiliyor, kadınları aileye hapseden politikalara hız veriliyor.
 
İstanbul Sözleşmesi Uygulamaya Konulmalı
 
Biz kadınlar aile içine hapsedilmek değil, özgürce giyinme, özgürce sokağa çıkma, özgürce eğitim alma, özgürce seyahat etme, özgürce çalışma hakkımızı kullanmak istiyoruz, gibi “kadın cinayetleri politiktir” diyoruz. Türkiye’nin çekincesiz biçimde taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi bir an evvel uygulamaya konulmalı, iç hukuk sözleşmeyle uyumlu hale getirilmelidir. Medya ve diğer yollarla yayılan ve kadınlara yönelik şiddeti besleyen her türlü cinsiyet ayrımcı söyleme etkin yaptırımlar uygulanmalıdır.
 
Kadın Bakanlığı İstiyoruz
 
Kadınları, LGBTİ’leri yok sayan hâkimini, polisini, Bakanını, Bakanlığını, devletini, sokaktaki erkeğini, kocasını istemiyoruz. İlk adım olarak, kadını aileye kapatan değil, kadın haklarını koruyan, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde hareket eden bir Bakanlık istiyoruz. Kadın Bakanlığı istiyoruz. Kadınların herhangi bir şiddet görmeden de boşanabilmesi, ayrı yaşayabilmesi için temel yaşam geliri verilmeli, bunun maliyeti kamu kaynaklarından karşılanmalıdır. Koruma kararları etkin hale getirilmeli ve kadını bir kez daha mağdur edecek değil, gerçekten güçlendirecek biçimde gözden geçirilmelidir. Kadın sığınma evleri ve danışma merkezlerinin sayısı arttırılmalı, buralarda sunulan destekler iyileştirilmelidir. ŞÖNİM’ler, sığınma evleri ve kadın danışma merkezleri toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini esas alan bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir.
 
Kadına ve LGBTİ’lere Yönelik Suçlar Tanınmalı
 
Hadım, idam gibi insan hakkı ihlali olan ve aynı zamanda sadece göz boyamaya dönük cezalar getirmek yerine, ceza yasalarında “kadına ve LGBTİ’lere yönelik suçlar” ayrıca tanımlanmalı ve faillerin hiçbir indirim olmadan caydırıcı cezalar alması sağlanmalıdır.
 
Basın açıklamasının ardından kadınlar bakanlığın önüne döviz dikti ve bakanlık tabelasına sticker’lar yapıştırdı. 

Etiketler: kadın
nefret