25/01/2013 | Yazar: Evren E. Çakmak

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), 19 Ocak’ta Taksim Hill Otel’de ‘Anayasa ve Eşit Temsil Semineri’ni düzenledi. Akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ve hukukçuların değerlendirmelerde bulunduğu seminerde, dünyadan ve Türkiye’den örnekler paylaşılarak ‘eşit temsilin’ farklı boyutları ele alındı.

Kadınlar, ‘Eşitlikçi Bir Anayasa’ İstedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), 19 Ocak’ta Taksim Hill Otel’de  “Anayasa ve Eşit Temsil Semineri”ni düzenledi. Akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ve hukukçuların değerlendirmelerde bulunduğu seminerde, dünyadan ve Türkiye’den örnekler paylaşılarak “eşit temsilin” farklı boyutları ele alındı.
 
Açılış konuşmasını yapan KA.DER Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Aydın konuşmasında “2007’de ilk kez anayasanın yeniden ele alınacağı gündeme geldiğinde, hükümet tüm sivil toplum kuruluşlarına bir çağrıda bulundu. Bu çağrı çerçevesinde 200’den fazla örgüt ve bağımsız akademisyenler bir araya gelerek taslak bir anayasa hazırladık.” diyen  Aydın sonraki süreçte “hükümet kendi hazırladığı taslağı çöpe attı ve tartışmalar başka türlü bir tartışmaya dönüştü.” dedi.
 
Aydın’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Büşra Ersanlı’ Türkiye’de kadın-erkek eşitsizliğinin her alanda yaşandığına, kadın-erkek eşitliğinin anayasanın her maddesine yayılması gerektiğine dikkat çekti.
 
“Anayasadaki kanunlar, toplumsal hayatımıza yansımıyor”
 
“Cinsiyet Temelli Anayasa”başlıklı oturumunilk konuşmacısı olan Almanya Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Herta Daubler-Gmelin, ülkesinde ki kadın – erkek eşitliği tarihini anlattı. Gmelin;  “ Anayasamızda toplumsal eşitlikle ilgili maddelerin hayatımıza yansımasını istiyoruz. Bunun için de güçlü kadın lobisine ihtiyacımız var.” dedi.
 
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bertil Emrah Oder de, uluslararası standartlar karşısında Türkiye’nin durumunu özetledi. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için toplumsal ve kültürel roller ve düşünce kalıplarıyla mücadele etmek gerektiğine dikkat çekti.

Seminerin ikinci oturumu olan “Eğit Temsil” panelinde dünyadan çeşitli kota ve eşit temsil uygulamaları konuşuldu. Avrupa’da bile kadının siyasi temsilinin çok düşük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zeynep Oya kadınlar toplumun yüzde 50’sini oluşturuyorsa daha fazla temsil edilmelidirler dedi.  


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam