20/04/2010 | Yazar: Kaos GL

Memur ve işçi sendikalarının cinsiyetçi yapısına karşı örgütlenen kadınlar, Cinsiyetçi Sendika Tüzüklerine Karşı Kadın Platformu'nu oluşturdu.

Memur ve işçi sendikalarının cinsiyetçi yapısına karşı örgütlenen kadınlar, Cinsiyetçi Sendika Tüzüklerine Karşı Kadın Platformu'nu oluşturdu. Platform, sendika tüzüklerinde kadın kotası ve toplu sözleşmelerde kadın haklarına ilişkin düzenlemelerin yer alması için çalışacak.
 
Memur ve işçi sendikalarına üye kadınlar, cinsiyet eşitliğini gözetmeyen ve kadına yönelik ayrımcılığın önünü açan sendika tüzüklerine karşı örgütlendi. Sendikalardaki çifte standart ve tüzüklerdeki yetersizliğe karşı bir araya gelen kadınlar, Cinsiyetçi Sendika Tüzüklerine Karşı Kadın Platformu'nu oluşturdu.
 
Platform çevresindeki kadınlar, sendika tüzüklerinde kadın kotası ve toplu sözleşmelerde kadın haklarına ilişkin düzenlemelerin yer alması için çalışacak.
 
Çetin: Kadın üyelerin oranı yüzde 20'yi geçmiyor
Genel İş Sendikası İstanbul Konut İşçileri Sendikası Başkanı Nebile Irmak Çetin, kadınların hayatın her alanında her an cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını, emek ve demokrasi mücadelesi veren sendikalarda da durumun pek farklı olmadığını söyledi.
 
Türkiye'de kadınların yalnızca yüzde 30'unun istihdam edildiğini, hakları için sendikalarda örgütlenen kadın sayısının da yetersiz olduğunu belirten Çetin, memur sendikaları üyeleri arasında kadınların oranının yüzde 20'lerde kaldığını, bu oranın işçi sendikalarında yüzde 5'i bile bulmadığını söyledi.
 
Sendikalarda da kadınlar yok sayılıyor
Kadının çalışma yaşamından uzaklaştırıldığını, istihdam alanının daraltıldığını, istihdam edildiği alanlarda ise kuralsız ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm edildiğini anlatan Çetin, "Kadınlar bunları yalnızca istihdam alanında yaşamıyor. Sistemden beslenen onun yasalarına göre şekillenen sendikalarda da kadınlar yok sayılıyor" dedi.
 
Tek bir sendikanın tüzüğünde bile kadın kotasına ilişkin bir düzenleme yer almadığını vurgulayan Çetin, sendikaların tüzüklerinde kadın haklarına ilişkin düzenlemeler yer alması için hiçbir çalışma yapmadığına da dikkat çekti.
 
Çetin, "Sendikalarda erkek egemen sistem hâkim. Yönetimde erkekler var. Denetim ve disiplin kademeleri erkeklerden oluşuyor. Kadınlar karar mekanizmalarında yer alamıyor. Kadınlar adına toplu sözleşme masasına oturanlar da erkekler. Bu nedenle büyük bir dengesizlik oluşuyor" diye konuştu.
 
Avrupa ülkelerindeki sendikaların yönetimlerinin yüzde 80-90'ını kadınların oluşturduğunu belirten Çetin, sendikaların yapılarında ve tüzüklerinde değişiklik yaratabilmek için kadınları mücadeleye çağırdı.
 
Çetin, "Sendikalarda ataerkil, militarist bir sistemle karşı karşıyayız. Eşitlik ve özgürlüklerden söz eden, emeğimizi temsil edildiği kurumlarda kendi emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz üzerine söylenecek sözün bize ait olması gerekiyor" dedi.
 


Etiketler: kadın
İstihdam