22/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

"1 Milyar Ayaklanıyor" eyleminin Ankara ayağını düzenleyen ekipte yer alan Berna Köse ile dünya çapında gerçekleşecek bu dev eylem hakkında konuştuk.

Kadınlar Sinmeyecek, Sineye Çekmeyecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Berna Köse, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümü Hazırlık öğrencisi. Kendisi, “1 Milyar Ayaklanıyor” eylemini Ankara’da düzenlemek için kolları sıvayan ekipte yer alıyor. Berna ile eylemin Ankara ayağını konuştuk.
 
“1 Milyar Ayaklanıyor” eylemi nedir, anlatabilir misin? 
1 Milyar Ayaklanıyor dünya çapında başlatılan, kadına şiddete, tacize, tecavüze, enseste, kadın sünnetine, seks köleliğine ve bu gibi birçok insan hakkı ihlaline bir ses çıkarmak için başlatılan bir kampanya. Bu sene ilk defa yapılıyor. Kadınlara ve kızlara yönelik şiddete son vermek adına başlatılan V-Day’in 15. senesinde 1 Milyar Ayaklanıyor protestosu gerçekleşecek.
 
“1 Milyar Ayaklanıyor”un Ankara ayağı nasıl oluştu?
Facebook etkinliği üzerinden bir araya geldik. Üç beş gönüllü olarak ilk toplantıyı aldık. İkinci toplantımızda on dört kişiydik. Bundan sonra da süreçten kopmamak adına düzenli toplantılar almayı düşünüyoruz.
 
Ankara’da ne zaman gerçekleşecek bu eylem?
Ankara’da bizim etkinliğimiz 14 Şubat’ta saat 12:00’de Kızılay’da Karanfil Sokak’ta olacak.
 
Eylemin Türkiye ayakları tek bir yerden mi ilerliyor yoksa şehir şehir ayrı oluşumlar mı var?
Aslında yapısı sebebiyle başında kimse yok. 1 Milyar Ayaklanıyor’u bir dernek, devlet, hükümet hiç kimse sahiplenemez. İsterseniz siz de bir etkinlik başlatabilirsiniz, hiç kimse size karışamaz, gidersiniz orada tek başınıza dans edersiniz mesela. 
 
Eylem için belediyenin bir desteği oldu mu?
Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden yer konusunda izin aldık ve ses sistemi, afişleme gibi maddi konularda da destek talep ettik, onların cevaplarını bekliyoruz. 15 iş günü içinde dönmeleri gerekiyor.
 
Bu eylem slogan atılıp basın açıklaması okunan bildiğimiz tarzda bir eylem olmayacak. Dans ederek protesto etmek ne ifade ediyor senin için? 
Kısasa kısas, dişe diş değil de dans ederek… Biz oraya çıkıp bağırmayacağız, slogan atmayacağız ya da bir yerleri kırıp dökmeyeceğiz.
 
Bir bakıma şiddet yerine güçlendirmeyi merkeze alan bir yaklaşım bu ve Türkiye’de alışık olmadığımız bir eylem türü.
Evet, kesinlikle biz çok şaşırmıştık böyle bir protesto şekline ama çok istekle girdik. Dans etmenin dışında çok farklı aktivelerimiz olacak, mesela tencere ve kepçe getireceğiz. Eylemden önce toplanıp tencere ve kepçeleri birbirine vurarak berbat bir gürültü çıkaracağız. 
 
Eyleme politikacı, sivil toplum ya da ünlülerden destek var mı?
Bu konuda Anylin Nazlıaka’ya iletişimi geçtik, Behzat Ç’ye ulaşmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 120 STK’ya bilgilendirme yaptık. Bundan sonrası için aktivistlere, feministlere ulaşmaya çalışacağız. Şu an öncelikli hedefimiz Ankara Kadın Platformu’yla iletişime geçmek.
 

Eylemin Facebook duyurusu için tıklayın. 


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kadın
İstihdam