25/07/2011 | Yazar: Kaos GL

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın, ellerinde öldürülen kadınların fotoğraflarıyla İstiklal Caddesi’nde yürüdü.

Kadınlar Taksim’de Cinayetlere Karşı Yürüdüler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın, ellerinde öldürülen kadınların fotoğraflarıyla İstiklal Caddesi’nde yürüdü.
Kadın Cinayetlerine Karşı Büyük Kadın Yürüyüşü düzenleyen kadınlar, koruma vermeyen savcılık ve mahkemelerin, koruma verildiği halde korumayan polisin, kadın bakanlığını kaldırarak aile bakanlığı kuran hükümetin kadın cinayetlerinden sorumlu olduğunu ifade ettiler ve “Kadın katillerinden hesap soracağız” dediler.
 
Tünel Meydanı’nda buluşan platform üyeleri en önde birkaç gün önce aile meclisinin kararıyla öldürülen Ceylan Soysal’ın fotoğrafını, ardından kara bir tabut ve birçok kadının kefeni olan beyaz gelinlik taşıdılar.
 
Yaklaşık 1 senedir, Taksim Meydanı’nda kadına yönelik şiddetin durdurulması ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için oturma eylemi yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın yürüyüş düzenledi.
İstiklal Caddesi’nde yürüyen kadınlar, "Hesap soruyoruz", "Devlet kadınları neden koruyamıyor" ve "Bakanlığın koruduğu aile kadınların öldürüldüğü aile mi?" yazılı pankartlarını taşıdı.
 
Şefkat- Der üyeleri de eyleme kanlı kefenler giyerek ve yüzlerine Ayşe Paşalı’nın maskeleri takarak katıldılar. Şefkat-Der’li kadınlar da temsili bir tabut taşıdı.
 
Eyleme oyuncu Beren Saat ve Nur Sürer de destek verdi.
 
Yürüyüş boyunca, "Kadın cinayetlerini durduracağız", "Kadın katillerinden hesap soracağız", "Jin jiyan azadî", "Kadın katillerine indirim değil ağır ceza" ve "Emeğimiz kimliğimiz bedenimiz bizimdir" sloganlarını atan kadınlar öldürülen kadınların fotoğraflarını taşıdı.
 
Taksim Meydanı’nda Berna Görgülü okuduğu basın açıklamasında, "Kadınlara koruma vermesi gerektiği halde vermeyen, koruma kararı verdiği halde korumayan, kadın bakanlığını kaldırarak yerine aile bakanlığı getiren devlete karşı yalnız değil örgütlüyüz" dedi.
 
Kadın ve Aile Bakanlığı’nı kaldırarak yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı getiren hükümetin kadın cinayetlerinden sorumlu olduğunu ifade eden Görgülü, "Son dönemde sıkça karşımıza çıkan koruma altındaki katledilmenin derhal önüne geçilmelidir. Kadın cinayetlerine karşı mücadele ancak bütünlüklü bir ele alışla mümkündür. Örneğin, son günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından dile getirilen ’şiddet uygulayan erkeğe elektronik kelepçe’ uygulaması kadın cinayetlerini durdurma mücadelemizin bir kazanımıdır. Ancak tek başına çözüm değildir" diye kaydetti.
"Daha kaç kadın kocası, eski kocası, babası, sevgilisi, erkek kardeşi tarafından katledilecek? Her gün 5 kadını kaybettiğimiz, adaletin kadından yana olmadığı düzeniniz daha ne kadar böyle sürecek?" diye soran Görgülü, "her gün farklı şehirlerde yaşanan kadın cinayetlerine karşı suskun değil, öfkeli; kadınlara koruma vermesi gerektiği halde vermeyen, koruma kararı verdiği halde korumayan, kadın bakanlığını kaldırarak aile bakanlığı haline getiren devlete karşı yalnız değil, örgütlü olduklarını" dile getirdi.
 
Platform adına konuşan Berna Görgülü, kadınlara koruma vermeyen savcılık ve mahkemelerin, koruma verildiği halde korumayan polisin, kadın bakanlığını kaldırarak aile bakanlığı kuran hükümetin kadın cinayetlerinden sorumlu olduğunu ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açılmasını eleştiren Görgülü, son yaşanan Ceylan Soysal cinayetini hatırlatarak, Soysal’ın ölümünün aile meclisi tarafından verildiğini belirtti.
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına konuşan Berna Görgülü taleplerini şu şekilde sıraladı: "Öldürülmeden önce gerçek koruma istiyoruz. Kadın cinayetlerinin önüne geçecek kadın bakanlığı istiyoruz. Kadın katillerine indirim değil ağır ceza verilmesini istiyoruz."
 
“Sizin sevginiz bizi öldürüyor”
Eylem sırasında Pipa Bacca’ın kızkardeşinin ve İsveç Kadın Dayanışma Derneği’in gönderdiği dayanışma mektupları okundu. Eylemde söz alan oyuncu Nur Sürer ise erkeklere seslenerek "Artık bizi çok sevmeyin çünkü sizin sevginiz bizi öldürüyor" dedi. 
 
Fotoğraflar: Hasan Hüseyin Şehriban Karabulut

Etiketler: kadın
İstihdam