25/09/2017 | Yazar: Kaos GL

‘Müftülük Yasası’ ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısı’nın Meclis’te kabul edilmemesi için yüze yakın kadın ve LGBTİ örgütü kampanya başlattı.

Kadınlar ve LGBTİ’ler ‘bu yasaları’ geçirmeyecek! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Müftülük Yasası” ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısı'nın Meclis’te kabul edilmemesi için yüze yakın kadın ve LGBTİ örgütü kampanya başlattı.

"Eşit ve Özgür bir Hayat için… Bu Yasalar Böyle Geçmez!" diyen yüze yakın kadın ve LGBTİ örgütü Müftülük Yasası olarak bilinen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısı'na karşı bir kampanya başlattı.

Kadınların kendi adına karar vermesini, nasıl yaşayacağını seçmesini engelleyen veya zorlaştıran tüm baskılara ve bu amaçla oluşturulan yasal çerçeveye karşı bir araya geleceğini duyuran kadınlar, hem sokakta hem sosyal medyada seslerini yükselterek bu yasalar böyle geçemez diyor.

1 Ekim Pazar günü birçok farklı ilde ve Meclis'in açıldığı gün olan 2 Ekim'de #BuYasalarBöyleGeçmez demek için Ankara'da olacaklarını ifade eden kadın ve LGBTİ örgütleri Müftülük Yasası  ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısı'nın Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceklerini belirten  bir deklarasyon imzaladı.

“Diyanet İşleri Başkanlığı sosyal politika alanından çekilmeli”

Kaos GL Derneği'nin de imzacısı olduğu bu deklarasyon, tasarının yasalaşması durumunda evlendirme işlemi için müftülüklerin yetkilendirilmesiyle çoğu kadının evlenmek için ya da ailede sorun yaşadıklarında kadın-erkek eşitsizliğini doğal sayan, dini referansları temel alan bir kuruma başvuracağına dikkat çekiyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sosyal politika alanından ve medeni haklarla ilgili konulardan çekilmesi gerektiğini vurguluyor.

Deklarasyon metni, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikte “sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılır” şeklindeki ibarenin, cinsel istismarın üzerini örtmenin bir yöntemi haline gelebileceğine dikkat çekiyor.

“Genel ahlak” gibi muğlak bir ifade yasada yer alamaz”

Metin, Anayasa'dan başlayarak pek çok kanunda yer alan sınırları belirsiz "genel ahlak" kriterini de unutmuyor ve bu kavramın hâlihazırda kadın ve LGBTİ’lerin hayatlarının her alanında insan haklarına aykırı yaptırımlarla karşılaşmalarına neden olduğunu belirtiyor ve yasaya “genel ahlak” gibi muğlak bir şartın eklenemeyeceğini bildiriyor.

“Kadın soyadı için mahkemeye gitmek zorunda olmamalı”

Yüze yakın örgütün imzaladığı deklarasyon, kadınların evlenirken kendi soyadlarını muhafaza etmek için mahkemeye gitmek zorunda olmaması ve bu düzenlemenin kadınların lehine olacak şekilde kolaylaştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Deklarasyon ayrıca, Mağdur Hakları Yasa Tasarısı’nın da kadınlar aleyhine olacağını bildiriyor. OHAL koşullarında kadınlara özel, güçlendirici ve koruyucu yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden metin, tasarıdaki tüm muğlak ifadelerin çıkarılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Müftülük Yasası ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısı'na karşı kadın ve LGBTİ’lerin birlikte düzenleyeceği etkinlikleri sosyal medyadan takip etmek için Facebook ve Twitter sayfalarına göz atabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için buyasalarboylegecmez@gmail.com adresine yazmak mümkün.


Etiketler: kadın
İstihdam