21/02/2018 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat KuirFest iki defa yasaklanmasının ardından 26-28 Ocak’ta İstanbul’da seyirci ile buluştu.

“Kadınlara Bayılanlar” ve yasak tanımayanlar KuirFest’te buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat KuirFest iki defa yasaklanmasının ardından 26-28 Ocak’ta İstanbul’da seyirci ile buluştu.

7. Pembe Hayat KuirFest'in "Aşk Olsun Kısa Seçkisi"nden Homo Kızkardeşim, Fotoğraf: Karin Stenwall.

7. Pembe Hayat KuirFest üst üste iki defa yasaklanmasının ardından İstanbul izleyicisi ile 26-28 Ocak’ta buluştu. Festivalde, dünyadan ve Türkiye’den belgesel ve kısa filmlerden oluşan on seçki yer aldı. Gösterimler ve atölyeler Kadıköy İdea, Tütün Deposu, Tasarım Atölyesi’nde gerçekleşti.

Türkiye’den Kuir Kısalar nihayet!

Önce Ankara Valiliği ardından Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasakları nedeniyle Festival’in British Council ortaklığıyla düzenlediği “LGBTİ+ Kısa Film Yarışması”nın finale kalan filmleri 28 Ocak Pazar günü gösterildi. Finale kalan on filmlerin yönetmenlerinin de katıldığı gösterimin ardından bir söyleşi gerçekleşti. Söyleşide yönetmenler gösterime ilişkin yasakların kendilerini nasıl etkilediğini ve OHAL şartlarında LGBTİ film çekmenin zorluklarından bahsetti.

Sansüre uluslararası dayanışma

İki defa yasaklanan Festival, Ermenistan’daki LGBTİ sansürüne uzanarak, “Sansürün Sınırın Ötesinde: Ermenistan LGBTİ Sineması” bölümü ile yasaklara karşı uluslararası dayanışma sergiledi. Bu seçkide yer alan LGBTİ temalı iki film, Uluslararası Erivan Altın Kayısı Film Festivali’nde filminin programdan çıkarılmıştı.

Animasyonda bereket var

Dördü animasyon türünde olan “Alışın, Buradayız Kısa Seçkisi”nde sekiz ülkeden LGBTİ hikâyeleri yer aldı. 2016 yılı İsrail yapımı “Değişim İçin” trans erkek Ofer’in bedenindeki değişimleri, kendini tanımasını anlatan etkileyici bir animasyon. Bir diğer animasyon Mısır’dan. Mısırlı gey aktivistin Mübarek rejimine karşı sokağa çıkmasını, korkularını ve sokağın gücünü anlatan içten bir yapım. Seçkinin diğer iki animasyonu kadın kadına aşkı ele alıyor. “Kızlara Bayılırım” ilk aşkı anlatırken ve “Kromozom Minnoşu” yıllar sonra gerçekleşen bir yeniden buluşmayı konu ediniyor.

Kanada ve Tayvan’dan belgesel

Festivalin programında Tayvan yapımı “Havadan Sudan” lezbiyen bir annenin yaşamına odaklanırken Kanada yapımı “Feminsta” yirmi ülkeyi dolaşmak üzere bir araya gelen feminist aktivistlerin yolculuğunu anlattı. Festivalin diğer seçkileri de birçok farklı ülkeden LGBTİ filmini izleyici ile buluşturdu.

Yasaklarla KuirFest

Yedinci yılındaki Pembe Hayat KuirFest’in 12-18 Ocak tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirmeyi planladığı programı Ankara Valiliği’nin “toplumsal duyarlılıklar, kamu güvenliği, genel sağlık ve ahlakın korunması” gerekçeleri ile 19 Kasım’da yasaklandı.

Bu yasağı, Festival’in British Council ortaklığıyla İstanbul’da 25 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirmeyi planladığı gösterimin Beyoğlu Kaymakamlığının etkinlikten bir gün önce açıkladığı yasağı izledi. 12 Ocak tarihine ertelenen gösterim ve söyleşi için Beyoğlu Kaymakamlığı’na yapılan başvuru da söz konusu kısa filmlerin gösteriminin “huzur ve güvenliğin sağlanması” gerekçe gösterilerek yeniden yasaklandı.

KuirFest ile dayanışmak için, yasaklanan “Türkiye’den Kısalar” seçkisindeki filmler 13 Ocak Cumartesi günü İzmir, Mersin, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli ve Denizli kentlerinde eş zamanlı olarak gösterildi. 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam