11/04/2008 | Yazar: Kaos GL

Üçüncüsü düzenlenecek "Ten ve Tutku’ temalı Kadın Kadına Öykü Yarışması

Kadınların mürekkebinden ‘ten ve tutku’ akacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Üçüncüsü düzenlenecek "Ten ve Tutku’ temalı Kadın Kadına Öykü Yarışması'na başvuru tarihi yoğun talep nedeniyle 18 Nisan'a uzatıldı. Öykülerinizi 18 Nisan Cuma günü en geç saat 17.00 de elimizde olacak şekilde, katılım koşullarına uygun olarak Kaos GL’nin posta adresine göndermenizi bekliyoruz.

Kaos GL’li Kadınlar

3. Kadın Kadına Öykü Yarışması Başvuru Koşulları için link'e tıklayın.

Bugüne dek, kadınların kadınlara olan aşkını anlatan filmler, romanlar ve öykülerde canavarlaştırılmış lezbiyenleri ve biseksüel kadınları gördük. Sonu hep mutsuz biten, ruhsal çalkantılar içinde gidip gelen, şiddetle bezeli, yaralayıcı ilişkilere tanık olduk. Oysa biz lezbiyenler ve biseksüel kadınlar, mutlu ve umutlu biten öykülerimizin de olduğunu biliyorduk ve kurgu ya da gerçek, kendi hikayelerimizi kendimiz anlatalım, mutluluklarımızı paylaşalım, bizi görmezden gelenlere, hiçe sayanlara, duygularımızın üzerinde tepinenlere inat, birbirimize öykülerimizle gülümseyelim istiyorduk. İlkini 2006 yılında düzenlediğimiz ‘Kadın Kadına Öykü Yarışması’ da belleklere kazınmış karanlık imajı silme ve kendi öykümüzü kendimizin anlatabilmesi ihtiyacından doğdu.

İlk sene ‘Mutlu Aşk Vardır’ diyerek yola çıktık. Geçen yıl da "İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk" dedik ve ilk aşklarımızı anlatan öyküler okuyalım istedik. Bu sene ise yarışmamızın temasını ‘Ten ve Tutku’ olarak belirledik.

Neden ‘ten ve tutku’?

Çünkü lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların cinselliği, ya porno sektöründe çıkıyordu karşımıza ya da şiirsel, masumane, meleksi dokunuşlardan, sarılışlardan ibaretmiş gibi yansıtılıyordu. Ya üçlü ilişkilerde haz artırıcı bir obje olarak yer alıyorduk bu fonda ya da ‘dokunma kelebeği’ olarak... Oysa romantik dostluklardan ibaret değildi yaşadığımız; kasıp kavuran sevişmelerimiz de vardı. Ama başkaları için, başkalarının görsel estetiği için sevişmiyorduk biz.
Cinselliğimizin artık, erkeklerin hayal dünyasından çıkma satırlarla değil, kadınların kaleminden dökülenlerle anlatılmasını istiyorduk. Cevaplarını bulmak istediğimiz sorular ve yıkmak istediğimiz tabular vardı. Ayıplanan, utanmamız gerektiği iddia edilen cinselliğimiz, aşklarımız, toplumsal değerlerle yargılanan, dar çerçevelere oturtmaya zorlandığımız ilişkilerimiz...
İşte bu kalıpları hep birlikte kıralım, içimizden geldiği gibi yaşamanın ve bunu paylaşmanın tadını çıkaralım istediğimiz için ‘Ten ve Tutku’ dedik.

‘Onur Jürisi’ Hande Öğüt

Bu seneden itibaren Türkiye’nin önemli kadın edebiyatçı ve yazarlarının jüride yer alacağı yarışmanın ilk onur jürisi Hande Öğüt olacak. İstanbul’da dünyaya gelen Öğüt’ü, her hafta Radikal gazetesinin ‘Kitap’ ekinde yazdığı toplumsal cinsiyet temalı kitaplara yazdığı eleştiri ve yazılarla tanıyoruz. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesini bitiren Öğüt, çeşitli gazete, dergi ve televizyon programlarında editör olarak görev aldı. Hayalet Gemi, Gergindergi ve Altzine'de öyküleri yayımlandı. Radikal Kitap, Varlık, Eşik Cini ve Mesele dergilerinde yazmayı sürdürüyor. Öğüt son olarak, ‘Kadın Öykülerinde İstanbul’ adlı bir derleme yayımladı.

Öyküler kitapta toplanıyor

En büyük hayalimizdi öykülerimizi bir kitaba dönüştürebilmek, kadın kalemi ve emeğini görünür kılmak, yazımızı belleğimize kaydedebilmek… Bu hayalimiz nihayet gerçek oluyor: Kaos GL’li Kadınlar, üç sene boyunca yarışmaya katılan bütün öyküleri tek bir kitapta topluyor. Sözümüze, sesimize daha çok kadın ulaşabilsin diye…

Ödüllerden ödül beğen

Ödüllerimize gelince… Birinci olan öykünün sahibi 300 YTL ya da iki kişilik bir hafta sonu tatili kazanacak. İkinciliğe değer görülen yarışmacımızı ise 200 YTL ya da hoş bir restoranda iki kişilik leziz bir akşam yemeği bekliyor. Yarışmanın üçüncüsü ise 100 YTL ya da sürprizlerle dolu bir tutku sepeti arasında karar verecek.

Sen de ‘öykümü ben anlatmak istiyorum artık’ diyorsan ten ve tutkuya bulanmış sözcüklerini bekliyoruz.


3. Kadın Kadına Öykü Yarışması Başvuru Koşulları için link'e tıklayın.

*2006/2007 öykülerini okumak için:

[[‘Kadın Kadına" öyküler]]

*Konuyla ilgili haberler:

[[İlk aşklarını anlatanlar kazandı]]

[[İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk]]


Etiketler: kadın
nefret