15/02/2016 | Yazar: Kaos GL

www.kadinlarinpostasi.com adresinde kadınlar yazacak, çizecek ve alternatif yayıncılık yapacak.

Kadınların Postası yayına başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadınların Postası atölye çalışmalarının ardından yayın hayatına başladı. www.kadinlarinpostasi.com adresinde kadınlar yazacak, çizecek ve alternatif yayıncılık yapacak.

Kurulduğundan beri kadınların medyayla ilişkilenme biçimleri, medyadaki klişe kadın temsilleri ve bunlara alternatif olarak yerel ve bağımsız haberciliğin kadınlar tarafından güçlendirilmesi gibi konuları gündeminden hiç düşürmeyen Uçan Süpürge, Kadınların Postası haber sitesini açtı.

Ekim 2015’te başlayan “Kadınların Postası”, Uçan Süpürge’nin ‘medya ve toplumsal cinsiyet’ temalı projelerinin en yenisi. Mısır’da Bokra ve Irak’ta Bo Peshewa adlı kadın ve insan hakları örgütleriyle birlikte yürütülen bu projeyi Hollanda’dan Free Press Unlimited destekliyor. Proje Aralık 2016’da sona erecek.

Bilgiye en rahat ulaşılabilecek bir platform

Free Press Unlimited, bu proje ile Türkiye, Irak ve Mısır’daki kadınlara, kadın gazetecilere güvenli iletişim kurabilecekleri, kadınları ilgilendiren her türlü konuda (toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıklar, aile içi şiddet ve tehdit konuları da dahil olmak üzere) bilgiye en rahat ve güvenli şekilde ulaşmalarını sağlayacak bir platform oluşturulmasına destek oluyor.

Bu uluslararası projenin Türkiye ayağını üstlenen Uçan Süpürge, kadınların medyadaki varlığını desteklemekle birlikte, eşit haklara ve ifade özgürlüğüne vurgu yapmayı da amaçlıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmak için medyayı etkin bir araç olarak kullanmak, medyanın da bu bakış açısıyla içerik üretmesini, kadın dostu bir medya olmasını teşvik etmek de projenin amaçları arasında.

Uçan Süpürge’nin 2003 yılında kurduğu Yerel Kadın Muhabirler Ağı’ndaki gönüllü muhabirlerin yerel gündemi izleyerek oluşturacağı haberler Kadınların Postası’nda editörler tarafından işlenecek ve projenin sitesinde yayınlanacak.

Okurlar da haber gönderebilir

Uçan Süpürge’nin Kadınların Postası’na ilişkin bilgilendirme notu şöyle:

“Bazen küçük ve önemsiz görülen/gösterilen bir haberin arka planını, bazen bir araştırmacı gazetecilik ürününü, bazen de haberin hiç fark edemediğiniz katmanlarını göreceksiniz bu sitede. Siteyi takip eden okurlar da editörlere haber gönderebilir; adreslerimizi sitemizde bulabilirsiniz.

“Kadınların Postası’na katılın, birlikte kadınların medyasına güç verelim. Sorularınız ve katkılarınız için: iletisim@kadinlarinpostasi.com

“Bu proje Uçan Süpürge’ye teklif edildiğinde orijinal adı “Mrs.” idi ve uluslararası alanda halen böyle anılıyor. Biz projenin Türkiye ayağında “Kadınların Postası” adını kullanmayı tercih ettik. Bu kararımızı 2009 yılında Avrupa Parlamentosunda "Miss, Mrs, Madame, Mademoiselle, Frau, Fraulein, Senora ve Senorita" gibi seslenişlerin kaldırılması kararına dayandırdık. Türkiye’de ataerkil kültüre içkin bir yaygın/yanlış kullanım olan “bayan”ı kadın cinsi yerine kullanmıyoruz, kullananları cinsiyetçiliğin tuzağına düşmemeleri için uyarıyoruz. Ancak, Türkçede, örneğin yazışmalarda veya takdimlerde “Bayan …” gibi bir kullanıma karşı değiliz, belirtmek isteriz.”

Atölyeler yapıldı

Haber Ağı’nın açılışı için 13-14 Şubat’ta bir dizi medya atölyesi yapıldı.

Farklı illerden otuz yerel muhabir ve üç editörün katıldığı haber atölyesinde, bu yeni haber platformunun nasıl yapılandığını Uçan Süpürge Derneği'nden proje koordinatörü Özlem Kınal anlattı.

Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısıyla Eleştirel Medya Okuryazarlığı başlığı altında Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Başkanı Selen Doğan haber örneklerinin yardımıyla medyayı toplumsal cinsiyet bakış açısıyla nasıl ‘okunacağını’ ele aldı.

Kadınların Postası Ağı'nın haber editörleri Atlas Arslan, Pınar Erdoğan ve Neslihan Koyuncu son bir haftanın haberleriyle gündemin özetini sundu.

İki gün sürecek atölye çalışmasında, Feminist bilişimci Ülkü Sayılan, bilgisayar ve internet okuryazarlığı geliştirme ve bilgiye güvenli erişim konularında ipuçları verdi.

Bağımsız medya platformu “140Journos” ekibinden Cansu Dirim, sokaktaki haberin nasıl yakalayacağını, haberleri Twitter’da yayınlanacak biçimde nasıl formüle edebileceğini anlattı.

Sosyal medya aktivisti Onur Mat sosyal medya araçlarını kadın odaklı habercilik yaparken nasıl kullanılabileceğini ve Yönetmen Orhun Bora Çetin de video aktivizminin olanaklarını ve bunlardan nasıl yararlanılabileceğini aktardı.


Etiketler: medya
İstihdam