29/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı sorunlara dikkat çeken rapor, bu sorunların heteroseksüel kadınlar ile eşcinsel ve biseksüel erkeklerinkinden farklı olduğunun altını çiziyor.

Kadınların Sağlık Sorunları Üreme Sağlığıyla Sınırlı Değil Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı sorunlara dikkat çeken rapor, bu sorunların heteroseksüel kadınlar ile eşcinsel ve biseksüel erkeklerinkinden farklı olduğunun altını çiziyor.
 
İngiltere’de eşcinsellere yönelik sağlık hizmetleri alanında çalışan The Lesbian and Gay Foundation (LGF), eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlık alanında yaşadıklarına dair bir rapor hazırladı. Kadınların sağlık sorunlarının üreme sağlığıyla sınırlı olmadığına dikkat çeken “Bebeklerin ve Meme Kanserinin Ötesinde” adlı rapor, İngiltere, ABD, Avustralya, Danimarka ve Hollanda’da yapılan araştırmalara dayanıyor.   
 
Sağlık Hizmetlerinde Cinsel Yönelim Ayrımcılığı Sona Ermeli
Raporun bulgularına göre, eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşama ihtimalleri göre heteroseksüel kadınlara oranla daha yüksek. Ayrıca her altı eşcinsel ve biseksüel kadından birinin cinsel yöneliminden ötürü ayrımcılık ve kötü muameleyle karşılaştığı belirtiliyor.
 
Sağlık hizmetlerinde çalışan ve bu alanın şekillenmesine katkıda bulunanlar için hazırlanmış raporda yer alan beş temel öneri ise şöyle: 
 
-       Kişilerin cinsel yönelimine dair varsayımlarda bulunmadan, ayrımcı olmayan bir dille iletişim kurarak herkes için güvenli ve saygılı bir ortam oluşturun.
-       Hizmetlere erişimde eşitlik verilerinin bir parçası olarak cinsel yönelimi de izleyin ve bu bulguları ileriki planlarınızda göz önünde bulundurun.
-       Sağlık hizmetleri, bilgilendirme çalışmaları, sağlık politikaları ve stratejilerinde eşcinsel ve biseksüel kadınların ihtiyaçlarına da yer verin.
-       Eşcinsel ve biseksüel kadınlara, özel bilgilendirme çalışmaları ve sağlık kampanyalarıyla ulaşmaya çalışın.
-       Eşcinsel ve biseksüel kadınlar ile partnerleri ve ailelerine yönelik sağlık ve destek hizmetleri geliştirin. 

Etiketler: kadın
nefret