26/04/2016 | Yazar: Kaos GL

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Yeni anayasada laiklik olmamalı’ ifadelerine muhalefet partilerinden tepki geldi.

Kahraman’ın ‘laiklik’ açıklamasına tepkiler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni anayasada laiklik olmamalı” ifadelerine muhalefet partilerinden tepki geldi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasayla çalışmalarıyla ilgili “Yeni anayasada laiklik tarifi bir kere olmamalıdır. Anayasamızın dinden kaçınmaması lazım. Müslüman bir ülke olarak neden kendimizi dinden arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Bir İslam ülkesiyiz. Bu nedenle dindar bir anayasa yapmalıyız” dedi.

Kahraman’ın bu sözlerine tepki yağdı. Twitter’da #LaikliğiKazanacağız ve LaikTürkiye DemokratikANAYASA hashtagleri top trend (TT) oldu.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı Meclis Genel Kurulu'nda söz aldı, “AK Parti'nin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur” dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da, “Laikliğin, Anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz. Meclis Başkanı, parti adına konuşmuyor” ifadelerini kullandı.

AKP MKYK Üyesi Burhan Kuzu da Twitter hesabından “Ak Parti olarak hazırlamakta olduğumuz Anayasa Metninde Laiklik ilkesi açıkça yer almaktadır.Elbette herkes ifade özgürlüğünde serbesttir” yazdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Twitter hesabından “LAİKLİK Anayasamızın değişmez ilkesidir” yazdı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman’ı istifaya çağırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Laiklik her şeyden önce bir toplumsal barış ilkesidir. Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız!” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ partisinin grup toplantısında Kahraman'ın laiklikle ilgili sözlerini gündemine taşırken, “Meclis Başkanı dindar bir anayasadan söz ediyor. Bu vurguların tamamı, din temelli ayrılıkçılığa davetiye çıkarmaktır. Daha fazla din vurgusu yaparak hegemonya kurma peşindeler. Zorunlu din derslerinin olduğu yerde, ‘din eksenli bir anayasa yapılmalıdır’ diyor. Tam bir fütursuzluk!” ifadelerini kullandı.

Birleşik Haziran Hareketi TBMM Başkanı'nın laiklik karşıtı açıklamalarına yönelik TBMM Dikmen Kapısı önünde eylem yaptı. Polis eyleme saldırdı. 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam