27/09/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

DEÜ Eşit Şerit, yeni döneme hazır: “Her şeyden önce bizler arkadaşız, birbirimizin derdinden anlayan, dayanışan arkadaşlarız.”

Kampüste varız: Eşit Şerit Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

DEÜ Eşit Şerit, yeni döneme hazır: “Her şeyden önce bizler arkadaşız, birbirimizin derdinden anlayan, dayanışan arkadaşlarız.”

Yeni yazı dizimiz “Kampüste Varız” ile mikrofonu üniversitelerdeki LGBTİ+ topluluklarına yöneltiyoruz. Dizimizin ilk konuğu olan Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu (DEÜ Eşit Şerit ToCAT), yeni dönem için stant çalışmalarına başladı. Biz de sözü Eşit Şerit’ten Ata Alan’a verdik.

Eşit Şerit ne zaman kuruldu? Kimlere açık?

Topluluğumuz kampüste LGBTİ+’ların ve kadınların kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri alanı oluşturmak ve buna yönelik dayanışmayı güçlendirmek, toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, queer çalışmaları, cinsel sağlık alanında çalışmalar yapan, yerel yönetimlerle ve birçok kurumla işbirliği içinde olan bir öğrenci topluluğu. 2014 Nisan’dan beri faaliyet gösteriyor, 2015 Kasım’dan beri de rektörlüğe bağlı resmi bir öğrenci topluluğu statüsünde. Bu alanlarda çalışma yürütmek isteyen kişilere açık.

Kampüs çalışmalarında 2015’ten bu yana nasıl bir süreç sizi izledi?

Dokuz Eylül öğrencilerinin çoğunlukla yaşadığı Buca’da belediye politikalarına katılmak için çalıştık, kampüsteki alanımız engellenince bunu bir fırsata çevirdik ve Buca Kent Konseyi ile iletişime geçtik, şimdi orada da bir alana sahibiz! Büyük çoğunluğunu Dokuz Eylül öğrencilerinin oluşturduğu Buca Kent Konseyi Eşitlik Meclisi’ni Nisan 2017’de kurduk. Üniversite içerisinde yaratılan alanı, Buca’da da yaratmak için çalışıyoruz.

Daraltılan alanlara karşı nasıl bir yöntem seçtiniz?

Üniversite temelinde yaşadığımız sorunlara kimi zaman düzenlediğimiz farkındalık temelli etkinliklerde, kimi zaman ise toplantılarda konuşarak bir çözüm alanı üretmeye çalışıyoruz. Okulda yürüttüğümüz faaliyetlerde kimi zaman üniversite yönetiminin engelleri motivasyonumuzu düşürse de, bir arada kalmaya yönelik enerjiyi bir şekilde buluyoruz. Her şeyden önce bizler arkadaşız, birbirimizin derdinden anlayan, dayanışan arkadaşlarız. Bu alanı genişletmeye ve korumaya yönelik motivasyonumuz bir şekilde buluyoruz. Biz birlikte güçlüyüz!

Yeni dönem çalışmalarına başladınız mı?

Yeni dönem için stant çalışmalarına başladık, ilk stantımızı 25 Eylül’de Dokuzçeşmeler Yerleşkesi’nde bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde açtık. Eğitim Fakültesi ve Tınaztepe Yerleşkesi’nde bulunan çeşitli fakültelerde de önümüzdeki günlerde stantımızı açacağız. Gökkuşağını gördüğünüz yerdeyiz!

İlk buluşma ne zaman?

Stant çalışmalarımız bittiğinde bir tanışma toplantısı düzenleyeceğiz, 13 Ekim’de Desra Köşk’te yeni üyelerimizle tanışıp, beraber yeni dönemi planlayacağız. Sizi de bekliyoruz!

Eşit Şerit’i; Facebook’tan, Twitter’dan ve Instagram’dan takip edebilirsiniz. Aynı zamanda mod.eserit@gmail.com adresinden e-posta ile ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret