10/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Bilkent Renkli Düşün: “Zor yanları var, tıpkı bir topluluk içinde LGBTİ+ olmanın zorlukları olduğu gibi LGBTİ+’ları temsil etmek de zor.”

Kampüste Varız: Renkli Düşün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilkent Renkli Düşün: “Zor yanları var, tıpkı bir topluluk içinde LGBTİ+ olmanın zorlukları olduğu gibi LGBTİ+’ları temsil etmek de zor.”

Yeni yazı dizimiz “Kampüste Varız” ile mikrofonu üniversitelerdeki LGBTİ+ topluluklarına yöneltiyoruz. Dizimizin ilk konuğu olan Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu (DEÜ Eşit Şerit ToCAT) idi. İkinci konuğumuz Ege Üniversitesi’nde yeni kurulan topluluk Lavender olmuştu. Mikrofonu üçüncü kez Bilkent Renkli Düşün Topluluğu’na uzattık:

Topluluğunuz ne zaman kuruldu? Kurulduğu zamandan bu yana hangi alanlarda etkinlik düzenlediniz?

Topluluğumuz 4 Kasım 2010'da kuruldu. Kurulduğundan bu yana “Coming Out Night”, Mayfest'te “Ayaklı Kütüphane” isimli soru-cevap temalı bir etkinlik, seks işçiliği ve insan hakları konferansı ve kütüphanemizin sanat galerisinde Dünya AIDS Günü ve 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma sunumları yapıldı.

Nasıl bir örgütlenme stratejisi izliyorsunuz? Bir başkanınız ya da üyeleriniz var mı yoksa kolektif bir yapıya mı sahipsiniz?

Birbirimize kampüs içi destek sağlamaya özen gösteriyoruz. Bazı arkadaşlar kimliklerini açıklayamadıkları için herhangi bir sorun yaşadığında toplulukta soruna destek olunmaya özen gösteriliyor.

Okul yapısı gereği resmi toplulukların her birinin bir başkana ve yönetim kurulu üyelerine ihtiyacı var. Fikirler ve istekler topluluk üyelerinin söylediklerine göre belirleniyor. Bizim var olmamızın tek amacı etkinliklerin resmî evrak kısmını halletmek ve topluluk içi huzuru sağlamak. Anlayacağınız, yönetim değil de yürütme topluluğu olarak geçiyoruz.

Bu dönem için planladığınız etkinlikler var mı?

Elbette var. Çeşitli film gösterimleri yapmayı düşünüyoruz. Şu an ülkemizde yasaklardan ötürü konferans veya benzeri etkinlikler yapmamıza izin vermeyebilirler ancak biz yapabilmek için fazlasıyla uğraşıyoruz.

Ankara'da yasaklara rağmen LGBTİ+ öğrenci topluluğu olmanın zor yanlarıyla birlikte güçlendirici yanları da var mı?

Zor yanları var, tıpkı bir topluluk içinde LGBTİ+ olmanın zorlukları olduğu gibi LGBTİ+’ları temsil etmek de zor. Topluluk içinde sağlanan destek sayesinde bu zorluğu olabildiğince azaltıp işin iyi yanlarına odaklanıyoruz. Bu iyi yanların en önemlisi ise Türkiye’de böyle yasal bir topluluğumuzun olması. Genelinin homofobik olduğunu düşündüğümüz bir ülkede olsak da elimizde böyle bir topluluk varken kendimizi daha “güçlü” hissediyoruz.

Bilkent Renkli Düşün'e buradan ulaşabilirsiniz.

Siz de topluluğunuzu #KampüsteVarız'da görmek istiyorsanız, gozde@kaosgl.org adresine e-posta göndermeniz yeterli!


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam