28/12/2023 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs’ın “LGBTİ+’ların Ruh Sağlığı Hizmetlerine Erişimi” raporu çıktı: Artan nefret söylemleri ve hedef göstermeler doğrudan LGBTİ+’lara kapsayıcı ruh sağlığı hizmeti sağlayan uzmanlara da yöneliyor.

“Kamu hastanelerinde LGBTİ+’lara ayrımcı tutum yaygın” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Aslı Alpar

17 Mayıs Derneği, “Türkiye’de LGBTİ+’ların Ruh Sağlığı Hizmetlerine Erişimi” raporunu yayınladı. Kaos GL Derneği ile ortak hazırlanan rapor, ruh sağlığı uzmanları ve LGBTİ+ hak sahipleri ile görüşmelerden oluşuyor.

Alp Kemaloğlu’nun hazırladığı, Defne Güzel, Umut Güner, Murat Köylü ve Kerem Dikmen’in editörlüğünü üstlendiği rapora göre; özellikle kamu hastanelerinde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı tutum yaygın. Bu durum ise LGBTİ+’ların eşit bir şekilde sunulması beklenen hizmetlere erişmekten imtina etmelerine ev erişememelerine yol açıyor.

Raporda ayrıca; LGBTİ+ kapsayıcı ve olumlayıcı hizmet sağlayan uzman ve kurumların sayıca az olmasının hizmete erişimde aksamalar, randevu için uzun bekleme süreleri ve kapsamlı bir hizmet verilmesini mümkün kılmayan görüşme ve seans sürelerine yol açtığı vurgulanıyor.

Araştırmada tespit edilen bir diğer sorun ise; ruh sağlığı uzmanlarının lisans ve lisansüstü eğitim süreçlerinde LGBTİ+ kapsayıcı müfredatın olmayışı. Bu durum ise donanımlı insan kaynağının yetişmesinin önündeki bir engel olarak belirtiliyor.

Türkiye’de yıllar içerisinde artan ve siyasi öznelerin söylemleriyle perçinlenen LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemleri ile genel LGBTİ+ karşıtı söylemleri de hatırlatan rapor, bu durumun ruh sağlığı hizmetlerine erişimi nasıl etkilediğini ise şöyle aktarıyor:

“Bu söylemler bir yandan LGBTİ+’larda ruh sağlığı hizmetinden faydalanmaya yönelik akut ve kronik ihtiyaçlar ortaya çıkarırken öte yandan LGBTİ+’ların bu hizmetleri kullanmaya yönelik motivasyonlarını ketleyebiliyor. Paralel olarak, LGBTİ+ örgütlerine yönelik artan baskı ve bu örgütlerin kapatılmalarına ilişkin siyasi söylemler, LGBTİ+ örgütlerinde kendi güvenliklerine yönelik endişeler ortaya çıkarıyor ve sundukları hizmetleri yaygınlaştırmaktan imtina etmelerine yol açıyor. Artan nefret söylemleri ve hedef göstermeler öte yandan doğrudan LGBTİ+’lara kapsayıcı ruh sağlığı hizmeti sağlayan uzmanlara da yöneliyor2. Uzmanlar yalnızca nefret söylemleri ve hedef göstermeler değil, aynı zamanda kendilerine yönelen şiddetle de karşı karşıya kalıyor.”

Raporun Türkçesine ulaşmak için tıklayın.

Raporun İngilizcesine ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam