20/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Denge Denetleme Ağı’nın “Afete Dirençli Kentler ve Sivil Toplum” çalıştayına katılan Kaos GL’den Defne Güzel, “Kamu, LGBTİ+’ları düşmanlaştırıyor; peki sivil toplum ne yapıyor” diye sordu.

Kamu, LGBTİ+’ları düşmanlaştırıyor; peki sivil toplum ne yapıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Denge Denetleme Ağı, “Afete Dirençli Kentler ve Sivil Toplum” çalıştayını bugün çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirdi. 6 Şubat depremi ve sivil toplumun rolünü konuşmak çalıştayın temel gündemiydi.

Doğa, gençlik, ayrımcılık, kadın hakları, çocuk hakları, sanat gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Denge Denetleme Ağı’nın bileşeni çeşitli sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği toplantının gündemi 6 Şubat depremiydi.

Kaos GL’yi temsilen İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel’in de katıldığı çalıştayın ilk oturumunda Denge Denetleme Ağı’nın “Afetlerde Sivil Toplum” başlıklı raporunun çıktıları incelendi. Rapor sunumunun ardından Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu deprem üzerine gerçekleştirdiği sunumlarla çalıştayın başlangıcını yaptı.

Kamu, LGBTİ+’ları düşmanlaştırıyor; peki sivil toplum ne yapıyor?

İkinci oturumda, çalıştaya katılan sivil toplum örgütleri sorunları ve ihtiyaçları tartıştı. Özellikle kamuyla işbirliği olanaklarına, hak temelli sivil toplum hareketinin görünmezliğine ve yerel yönetimlerle işbirliğine değinilen tartışmalarda Defne Güzel de LGBTİ+ örgütlerinin ve depremden etkilenen LGBTİ+’ların durumuna ilişkin “Bugün kamu LGBTİ+’ları düşmanlaştırıyor” dedi ve şöyle aktardı:

“Kamu spotlarıyla düşmanlaştırılıyoruz. Propaganda yasağı, dernek kapatmalar konuşuluyor. Nefret söylemleri olağan hale geldi. Anayasa değişikliği iktidarın gündeminde. Kamunun LGBTİ+ örgütleriyle bir araya gelmesi olanaksız. Yerel yönetimlerse iktidarın kara propagandasına sesini çıkarmıyor. Bütün bunlar olurken deprem bölgesindeki LGBTİ+’lar ortak alandaki ateşin başına bile gidemiyor. Hormon ilaçlarına erişemiyor. Bir de depremin sebebi olarak gösterliyor.”

Konuşmasında sivil toplumun sorumluluklarını da hatırlatan Güzel “Peki sivil toplum örgütleri bütün bunlara karşı LGBTİ+ konusunu ana gündem haline getirip LGBTİ+ örgütlerinin kapısını çalacak mı?” diye de ekledi.

Son oturumda yerel yönetimlerin ne yapması gerektiğine ilişkin öneriler deklerasyona girmek üzere toplandı ve etkinlik sona erdi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam