01/10/2010 | Yazar: KAOS GL

Kanada'daki Ontario Yüksek Mahkemesi, genelevleri, para karşılığı cinsel ilişki teklif etme ve fuhuş için insan pazarlamayı kısıtlayan yasayı, anayasanın "yaşama, ö

Kanada'da Seks İşçilerinin Hukuk Zaferi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kanada'daki Ontario Yüksek Mahkemesi, genelevleri, para karşılığı cinsel ilişki teklif etme ve fuhuş için insan pazarlamayı kısıtlayan yasayı, anayasanın "yaşama, özgürlük ve güvenlik hakkı"nı garanti altına alan maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etti.
Üç seks işçisi, sokaklarda hayatlarını tehlikeye atmaya zorlandıklarını söyleyerek yasaya itiraz etmişlerdi.
 
Yargıç Susan Himel, 131 sayfalık kararında, meclisi seks ticaretini yasaklamak yerine bu konuda bir düzenleme yapmaya çağırdı: "Bu yasalar seks işçilerini özgürlükleri, menfaatleri ve bireysel güvenlik hakları arasında bir seçim yapmaya zorluyor."
 
Davayı açan üç kişiden biri olan Terri Bedford, mahkemeye birçok kez saldırıya ve tecavüze uğradığını bildirmişti. Bedford, kararı "seks işçisi olarak çalışanlar için bir özgürlük günü" olarak yorumladı.
 
Diğer bir davacı Valerie Scott ise, "Bir müşteri bize kötü davranırsa, artık polisi arayabileceğiz" dedi ve ekledi: "Karar sendika kurmamıza, sağlık ve güvenlik standartlarına sahip olmamıza, koruma tutabilmemize, vergi ödememize olanak tanıyacak."
 
Adalet Bakanlığı: Yasa mağduriyetten koruyor
Kanada'da muhafazakâr hükümetin yetkilileri ise anayasaya aykırı bulunan yasayı savunarak, seks işçiliğinin kadınlara zarar verdiğini söyledi ve karara itiraz edeceklerini açıkladı.
 
Adalet Bakanı sekreteri Bob Dechert "Seks ticaretinde yer alan kadınların mağdur olmadığını düşünenler çok yanılıyor" diye konuştu. "Bu sektörde birçok mağdur var ve onları korumamız gerekiyor."
 
30 günlük itiraz süresince yürürlükte kalacak olan yasa, yalnızca Ontario eyaletini bağlıyor; fakat hükümetin itirazı kaybetmesi durumunda yasal değişiklik tüm ülke çapında geçerli olabilir.
 
* Bu haberi Emir Çelik BBC ve The Guardian haber sitelerinden derleyerek Türkçeleştirdi.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret