26/03/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Kanada’nın Saskatchewan eyaletindeki bir trans annesi eyalet hükümetinden kimliklerdeki cinsiyet hanesinin silinmesini istiyor.

Kanadalı Trans Annesi Kimliklerdeki Cinsiyet Bilgisinin Silinmesini İstiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kanada’nın Saskatchewan eyaletindeki bir trans annesi eyalet hükümetinden kimliklerdeki cinsiyet hanesinin silinmesini istiyor.
 
Fran Forsberg adlı anne, altı yaşındaki kızı Renn’in cinsiyet bilgisini “erkek”ten “kadın”a değiştirme talebinin reddedilmesi üzerine eyalet İnsan Hakları Komisyonu’na şikâyette bulundu.
 
Saskatchewan eyaletinde bir kişinin kimliğindeki cinsiyet bilgisini değiştirmesi yalnızca beden geçiş ameliyatı sonrasında mümkün.
 
CBC News’a konuşan anne Forsberg, “Eskiden kimliklerde ırkınız da, babanızın ne iş yaptığı da yazardı. Bunlar alakasız bilgiler,” dedi.
 
Renn’e Kardeşleri de Destek Oluyor
Üç yaşından beri kendini bir kız olarak tanımlayan Renn’in 11 yaşındaki ablası Krista ile 9 yaşındaki abisi Tana da kardeşlerine destek veriyor. Krista, “insanlar birbirlerini oldukları gibi kabul etmeli,” derken Tana da okulunda kendisiyle alay etmek için “kız mısın, erkek misin?” diye soranlara “ne fark eder ki?” diye cevap veriyor.
 
Forsberg ailesi, sessiz kalmanın ayrımcılığa destek vermek olduğunu düşünerek konuyu kamuoyuyla paylaşmaya karar vermiş.
 
Anne Forsberg, “İnsanların çocuklarımın cinsiyetleri ya da cinsiyet ifadeleriyle bir sorunu olmadığını, sorunun toplumda olduğunu anlamalarını istiyorum,” diyor. Kimlik bilgileriyle kişinin kendi cinsiyetinin uyuşmadığı noktalarda ayrımcılık yaşandığının da altını çiziyor.  

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam