15/02/2016 | Yazar: Kaos GL

Kanada’nın ilk trans hakimi Kael McKenzie, Cuma günkü yemin töreninin ardından görevine başladı.

Kanada’nın ilk trans hakimi göreve başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kanada’nın ilk trans hakimi Kael McKenzie, Cuma günkü yemin töreninin ardından görevine başladı.

“Kael, Kanada’da kendini trans olarak tanımlayan ilk hakim ve bunun kutlanması gerek” sözleri, Cuma günkü yemin töreninde başka bir hakim tarafından alkışlar arasında söylendi.

“Kendisinin bu göreve atanması, eyaletteki yargı idaresine olan kamu güvenini artırmaya hizmet edecektir” sözleriyle karşılanan McKenzie, “Bana duyulan bu güven karşısında son derece müteşekkirim” dedi.

Meslekî üstünlükle gelen atama

Manitoba Üniversitesinde 2006 yılında hukuk diplomasının ardından aile ve ticaret hukuku ile medenî hukuk çalışan McKenzie, Aralık ayında hakimler heyetine atanana kadar 5 yıl boyunca savcı olarak görev yaptı.

Atanmaya başta inanamadığını belirten hakim, “benim için gerçeküstüydü” diye konuştu.

Ancak atanmayı McKenzie’nin cinsiyet kimliğine ya da Métis oluşuna bağlamak meslekî donanımına haksızlık etmek olur. Bu konuya dikkat çekmek isteyen Manitoba Adalet Bakanı Gord Mackintosh, atamanın meslekî üstünlük ve toplulukla yakın bir ilişki kurma üzerinden verildiğini söyleyerek ekledi:

“Mahkemenin daha çeşitli olabildiği her durumda, meşruluğunu ve yetkisini artırarak güçlendiğini düşünüyorum.”

Trans toplumuna hukukçu rol modeli

Yemin törenine iki oğluyla birlikte katılan McKenzie, Aralık ayındaki atamanın ardından geçiş sürecindeki bir trans çocuk ebeveyninden aldığı telefonu anlattı:

“Sanırım çocuğun gerçekten zor bir hayatı olacağına inanıyordu. Toplumumuzda rol modeli oluşturacak insanların varlığının önemli olduğunu düşünüyorum.”

En başından rol modeli olmak gibi bir amacı olmadığını belirten McKenzie, artık farklı bir sorumluluğu olduğunu düşünüyor:

“Tek bir kişiye bile yardımım dokunursa her şeye değer.”


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam