21/10/2024 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, 17 Mayıs ve Murat Çekiç derneklerinin BM İnsan Hakları Komitesi’ne sunduğu alternatif raporda Türkiye’de LGBTİ+ hakları için acil reform çağrısı yapıldı.

Kaos GL, 17 Mayıs ve Murat Çekiç dernekleri, Türkiye’deki LGBTİ+’ların durumunu BM İnsan Hakları Komitesi’ne sundu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: UN Photo/Jean-Marc Ferré

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi’nin 142’nci oturumu başladı. 14 Ekim’de başlayan oturum, 7 Kasım’a kadar sürecek. Cenevre’deki oturumda, Fransa, Yunanistan, İzlanda, Pakistan ve Türkiye'nin Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasına ilişkin raporları incelenecek.

23-24 Ekim’deki toplantılarda gündeme alınacak olan Türkiye ile ilgili sivil toplum örgütleri alternatif raporlarını Komite’ye sundu. Rapor sunan örgütler arasında Kaos GL, 17 Mayıs ve Murat Çekiç derneklerinden oluşan konsorsiyum da yer aldı.

Dışlama ve ayrımcılık devam ediyor

Kaos GL İnsan Hakları Program Koordinatörü Av. Kerem Dikmen’in kaleme aldığı ortak raporda, Türkiye'nin iddialarına rağmen, ülkedeki yasal ve kurumsal çerçevenin LGBTİ+’ları sistematik olarak dışlamaya ve ayrımcılığa maruz bırakmaya devam ettiği vurgulandı.

Örgütler, acil reformların yapılması ve LGBTİ+ haklarında uluslararası standartlara uyulması gerektiğini vurgulayarak; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla birlikte Anayasal ve yasal çerçevede LGBTİ+ haklarında gerileme yaşandığını da hatırlattı.

Raporda; LGBTİ+’ların insan hakları ulusal eylem planından dışlanması, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) LGBTİ+’lardan gelen başvuruları kategorik olarak reddetmesi, trans kadınları hedef alan şiddet, LGBTİ+ etkinlik ve yürüyüşlerinin yasaklanması, LGBTİ+ örgütlerini hedef alan keyfî denetimler gibi başlıklar yer aldı.

12 hak örgütünden ortak rapor

17 Mayıs Derneği, Alevi Düşünce Ocağı, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Diyarbakır Barosu, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Ortak Platformu, Kadın Dayanışma Vakfı, Kaos GL, MLSA, Romani Godi ve SPoD’tan oluşan konsorsiyumun hazırladığı bir diğer alternatif raporda da Türkiye’deki LGBTİ+ haklarının durumu yer aldı.

Raporda, LGBTİ+’ların seçim dönemlerinde hedef aldığı hatırlatılarak, hükümet yetkililerinin LGBTİ+’ları hedef alan ayrımcı söylemleri eleştirildi.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı, eğitim, barınma, aile, sağlık, siyaset, dünyadan, onur yürüyüşü, dava, özel haber
2024