26/08/2016 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, 2015 yılında LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) medyada yer alış biçimlerini incelediği raporunu yayınladı.

Kaos GL 2015 Medya İzleme Raporu yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, 2015 yılında LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) medyada yer alış biçimlerini incelediği raporunu yayınladı.

Kaos GL Derneği’nin LGBTİ’lerin günlük gazetelerin kendi hazırladığı haberlerde nasıl yer aldığını incelediği 2015 Medya Raporu yayınlandı.

2015 yılında yazılı medyada LGBTİ’lere ilişkin toplam haberlerin yüzde 74’ü olumlu; yüzde 26’sı olumsuz bulundu. Bir önceki yıl ise olumlu haberlerin oranı yüzde 71’deydi.

LGBTİ’lere ilişkin haberlerin yüzde 19’unu Kaos GL Derneği’ne ilişkin haberler oluşturdu. Hrant Dink Ödülü’nün Kaos GL’ye verilmesi, 17 Mayıs etkinlikleri, sosyal medya eylemleri ve Kaos GL’nin araştırmaları 2015 senesinde medyada görünür oldu.

Yazılı basındaki haberlerin yüzde 36’sı KaosGL.org kaynaklı haberler oldu. Haberlerin bir kısmında diğer basın yayın organları KaosGL.org’u kaynak göstermemeyi tercih etti.

Nefret yayıncılığı ve alternatifler

Yıl boyunca Yeni Akit ve Vahdet gazetelerinin nefret söylemine ek olarak 2014’ün aksine bu yıl Milli Gazete ve Milat gazetesi de sürekli ve tutarlı bir şekilde nefret söylemini yaygınlaştırdı. LGBTİ’leri ve Kaos GL’yi hedef gösterdi.

Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri 2015’te LGBTİ’lere ilişkin çok daha fazla olumlu habere imza attı. Hem özel haberler hem de rutin gündem takibi açısından bu üç gazete LGBTİ haberciliği konusunda diğerlerine göre öne çıktı.

Derneğin 2015 yılına ait raporunun tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam