19/09/2016 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin Ocak-Haziran 2016 Medya İzleme Raporu yayınlandı. Raporda olumlu ve olumsuz haber grafikleri, haber örnekleri ve medyanın genel seyri yer alıyor.

Kaos GL, 2016’nın ilk yarısına ait medya raporunu yayınladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Ocak-Haziran 2016 Medya İzleme Raporu yayınlandı. Raporda olumlu ve olumsuz haber grafikleri, haber örnekleri ve medyanın genel seyri yer alıyor.

Kaos GL Derneği’nin LGBTİ’lerin günlük gazetelerin kendi hazırladığı haberlerde nasıl yer aldığını incelediği Ocak-Haziran 2016 Medya Raporu yayınlandı.

Gazetelerin kendi hazırladıkları haberlerde LGBTİ, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin geçtiği pek çok yer olsa da yalnızca ana konusu LGBTİ olan haberlere odaklanan rapora şuradan ulaşabilirsiniz.

Her aya ait olumlu ve olumsuz haber grafiklerinin yanı sıra olumsuz haber kategorilerinin de yer aldığı raporda; olumlu ve olumsuz haber örnekleri de kamuoyu ile paylaşılıyor.

Mayıs ve Haziran’da haberlerde artış

2016’nın ilk 6 ayı değerlendirildiğinde olumsuz haberlerin büyük çoğunluğunun stereotipleştirmeden kaynaklandığı görülüyor.

Özellikle Mayıs ve Haziran aylarında hem olumlu haber hem de olumsuz haber sayısında diğer aylara göre belirgin bir artış gözlemleniyor. Raporda bu durum 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün etkinlikleri ve Mayıs-Haziran aylarında farklı şehirlerdeki Onur Haftası ve Yürüyüşü etkinlikleri ile açıklanıyor.

Orlando katliamının da hem ana akım hem alternatif medyada geniş bir şekilde görüldüğü belirtiliyor.

8 Mart’ta LBT kadınlar görünmezdi

Raporda, Mart ayında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla haber sayısında artış görülmesi beklense de rakamların bunun tersini gösterdiği vurgulanıyor:

“Bunun nedeni Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin haber ve etkinliklerde LGBTİ’lerin çoğu zaman anılmaması; anıldıklarında ise sadece isimlerinin geçmesidir. Lezbiyen, biseksüel ve trans kadınları konu alan, yaşadıklarını yansıtan çok az haber yayınlanmıştır.”

Raporun sonuç bölümünde ise haber yazımı ile ilgili genel kurallar, LGBTİ alanında haber üretirken dikkat edilmesi gerekenler hatırlatılıyor.

*SIDA tarafından desteklenen Gökkuşağı Projesi ve ana destekçisi Açık Toplum Vakfı olan LGBTİ’lerin İnsan Haklarının İzlenmesi Programı projesi kapsamında e-rapor olarak hazırlanmıştır. Bu Rapor, Kaos GL Derneği tarafından, İsveç Kalkınma ve İşbirliği Ajansı ve Açık Toplum Vakfı'nın destekleri ile yayımlanmıştır. Bu; SIDA’nın veya Açık Toplum Vakfı'nın resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.


Etiketler: medya
İstihdam