14/02/2022 | Yazar: Kaos GL

Yıldız Tar, 8 Şubat günü düzenlenen çevrim içi basın toplantısıyla duyurulan Kaos GL 2021 Medya İzleme Raporu’nu Medyascope’ta yayımlanan Gökkuşağı Bülteni’nde anlattı.

Kaos GL 2021 Medya İzleme Raporu Gökkuşağı Bülteni’nde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2017 yılından beri senelik olarak yayımlanan Medya İzleme Raporu, bu yıl 8 Şubat günü düzenlenen çevrim içi basın toplantısında duyuruldu. Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, raporu anlatmak ve rapordan veriler paylaşmak için Medyascope TV’de Edanur Tanış’ın konuğu oldu.

Edanur Tanış’ın sunduğu Gökkuşağı Bülteni’ne konuk olan Tar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da medyada ayrımcılığın çok yoğun kullanıldığı ve nefret söyleminin artışa geçtiği bir yıl olduğunu söyledi. Rapora göre 2021 yılında medyada LGBTİ+’lar için öne en yoğun çıkan başlıklarsa İstanbul Sözleşmesi ve Boğaziçi Üniversitesi gündemleri oldu.

“Haberlerin yüzde 57’si LGBTİ+’ları hedef gösteriyor”

Yıldız Tar’ın aktardıkları şu şekilde devam etti: “Yazılı basında yayınlanan 4011 metnin incelediği araştırma sonuçlarına göre; LGBTİ+’ları konu edinen metinlerin yüzde 43’ü (1707) hak haberciliği kapsamında değerlendirilebilir. Bütün metinlerin yarısından fazlasını (yüzde 57) oluşturan 2273 metinde ise LGBTİ+’ların temel haklarının ihlal edildi, nefret söylemi ve/veya ayrımcı dil kullanıldı ya da metinler LGBTİ+’lara ilişkin önyargıları besledi.”

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz!


Etiketler: insan hakları, medya
nefret