19/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, senelik LGBTİ+’ların insan hakları raporunu 23 Şubat Cuma, 14’te İHD Ankara Şubesi’nde açıklayacak. Rapor sunumu eş zamanlı olarak çevrimiçi ortamda da yapılacak.

Kaos GL, 2023 LGBTİ+’ların insan hakları raporunu açıklıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’ların insan haklarındaki güncel durum ve hak ihlallerini araştıran Kaos GL Derneği, 2023 yılına ait raporunu 23 Şubat Cuma günü açıklayacak. Saat 14’te hem çevrimiçi ortamda hem de İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklanacak raporda seneler içerisindeki değişim de ele alınıyor.

Raporun açıklanacağı toplantıya çevrimiçi ortamda katılacak kişilerin şu bağlantıdan kayıt yaptırması gerekiyor.

Kaos GL, Ankara’daki gazetecileri ve hak savunucularını 23 Şubat Cuma saat 14’te İHD Ankara Şubesi’ne çağırıyor. Ankara dışındaki gazeteci ve hak savunucularını ise çevrimiçi ortamdan rapor sunumuna davet ediyor.

2022 rapor sonuçları: Serbest düşüş devam ediyor

Kaos GL’nin bir önceki raporuna göre; 2022 senesi LGBTİ+ hakları açısından “serbest düşüşün” devam ettiği bir yıl olmuştu. İhlal sayılarına göre en öne çıkan ise barışçıl eylemlerde polis saldırısı ile gözaltına alınma ve buna eşlik eden fiziksel şiddetti.

Raporda öne çıkan bazı sonuçlar şöyleydi:

*LGBTİ+’lar 2022’de 37 günlerini adliye koridorlarında geçirdi. Bunların bir kısmında şikayetçi olarak ceza davalarını, bir kısmında idari davaları, bir kısmında ise Tarlabaşı Toplum Merkezi örneğinde olduğu gibi LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren derneklerin davalarını izlemek için adliyedelerdi.

*Toplanma yasağından performans yasağına; kitap yasaklamadan sembol yasaklamaya; sansürden yayın yasağına dek birçok alanda LGBTİ+’lar hak kaybına uğratıldı.

*Kişisel bütünlük hakkı ihlallerinin özellikle şiddet kullanılarak yapılan toplu gözaltı işlemlerinde gerçekleştiği tespit edildi.

* Gözaltıların yüksekliği beraberinde kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı alanında da yoğun bir ihlal verisini açığa çıkardı.

*LGBTİ+’lara üçüncü kişilerden yönelen suç eylemleri cezasız kaldı.

*İfade özgürlüğü ihlalleri en fazla özel etkinlik yasaklarıyla görünür oldu, bunu ise toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yapılan kolluk müdahaleleri izledi.

*2022’de vali ve kaymakamlar en az 7 genel yasaklama kararı aldı. Öte yandan LGBTİ+’ları hedef alan nefret mitingleri 15 şehirde devlet koruması altında yapıldı.

*Haziran ayı onur haftalarının yasaklanması ve kolluk şiddetinin artması nedeniyle en fazla ihlalin gerçekleştiği ay oldu.

*Nefret söylemi bizzat seçilmiş veya atanmış üst düzey kamu yöneticileri eliyle yaygınlaştırıldı.


Etiketler: insan hakları
İstihdam