13/01/2017 | Yazar: Melahat D

Kaos GL ve Türk Psikologlar Derneği’nin birlikte düzenlediği ‘LGBT Ruh Sağlığı Atölyeleri’ 2016-17 dönemi programı başladı.

Kaos GL & TPD LGBT Ruh Sağlığı Atölyeleri başladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL ve Türk Psikologlar Derneği’nin birlikte düzenlediği “LGBT Ruh Sağlığı Atölyeleri” 2016-17 dönemi programı başladı. Ocak atölyesi için son başvuru tarihi 27 Ocak 2017.

Kaos GL Derneği ve TPD (Türk Psikologlar Derneği) ortaklığında gerçekleşen LGBT Ruh Sağlığı Atölyeleri 2017 yılında devam ediyor.

Programın ilk eğitimi, Prof. Dr. Aksu Bora, Prof. Dr. Selçuk Candansayar, Uzm. Psk. Mahperi Uluyol ve Psk. Sinan Tetik’in katılımıyla 25 Aralık Pazar günü yapıldı.

“Toplumsal cinsiyet, cinsiyetin kültürel olduğunu söyler”

Toplumsal Cinsiyet konulu ilk atölyede Prof. Dr. Aksu Bora toplumsal cinsiyet kavramın nasıl tartışıldığı hakkında kuramsal çerçeve sundu:

“‘Toplumsal cinsiyet nedir?’ gibi bir sorunun cevabını vermek zor. Toplumsal cinsiyet, cinsiyetin kültürel bir şey olduğu söyler. Bütün hikâye insanlar ikiye ayrılır kadınlar ve erkekler diye başlar. Bir de ne olduğuna karar veremeyenler var. Toplumsal cinsiyet bu dünyaya geldiğimiz halin kültürel olarak nasıl biçimlendiğini anlatır.”

“Ayrımcılıkla mücadele ederken de buraya düşülebiliyor çok güçlü bir hikâye olduğundan. Çok doğal olduğu söylenen şeylerin üzerinde tartışılmasın diye öyle söylendiğini görüyoruz. Toplumsal cinsiyetin bir boyutu bireysel düzeyde öznellikle ilgili boyutu diğeri toplumsal düzeyde rejim ile ilgili olan boyutudur. Ayrımcılıkta kişisel tecrübelerin çok büyük bir hikayenin parçaları olduğunu görürüz. O büyük hikayenin ana hatlarını, bağlantılarını bilmek gerekiyor bircik hikayeleri anlamak için.”

“Eşcinsellere yönelik uygulamalar, heteroseksüelleri de denetim altına almak ister”

Prof Dr. Selçuk Candansayar sağlık, psikiyatri ve tıbbın ideolojisi konulu sunumunda; cinselliği, evlilik içinde üremek amacıyla yapılırsa kabul edilebilir gözüktüğünü, hastalık kavramının kontol mekanizmasına göre nasıl değişiklik gösterdiğini anlattı. Mastürbasyonun hastalık olarak görüldüğü dönemlerden bahseden Candansayar; cinselliğin din, hukuk ve tıp ile kontrol altına alınışının tarihine ve ideolojik boyutuna değindi. Eşcinsellere yönelik her tür uygulamanın aynı zamanda heteroseksüelleri de denetim altına alma amacı taşıdığını vurguladı.

Cinsellik ve cinsel kimlikle ilgili temel kavramlar atölyesinde sunum yapan Uzm. Psk. Mahperi Uluyol katılımcılarla cinsellik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği kavramları üzerine konuştu, soruları yanıtladı. Cinsellik, üreme ve toplumsal cinsiyet ilişkisi tartışıldı. Uluyol tartışmanın ardından vaka sunumları yaptı.

“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili önyargı ve stereotipler” konulu son oturumda Psk. Sinan Tetik, toplumsal cinsiyet kurabiyesi üzerinden sunum yaptı. Atölye Tetik’in, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda ön yargılardan bahsettikten sonra cinselliğe geniş bakmayı hedefleyen interaktif uygulamasıyla sonlandı.

Ocak atölyesi için son başvuru tarihi 27 Ocak 2017.

Atölyelere nasıl katılabilirim?

TPD LGBTİ Birimi ve Kaos GL Derneği işbirliği ile ruh sağlığı alanında çalışanlara yönelik, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili başvurularda verebilecekleri hizmet konusundaki çalışma beş ay süresince, ayda 1 gün gerçekleşecek eğitimlerden oluşuyor. Katılmak için bilgi@psikolog.org.tr adresine niyet mektubu ve özgeçmiş yollanması gerekiyor.

Programa kimler katılabilir?

Psikologlar, psikoloji bölümü öğrencileri, psikiyatri uzmanları, psikiyatri asistanları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencileri, sosyal hizmet uzmanları, Sosyal Hizmet bölümü öğrencileri.

Gelecek atölyelerde neler konuşulacak?

29 OCAK PAZAR

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili önyargı ve stereotipler, Psk. Sinan Tetik

Cinsel yönelim kimliği gelişim süreci, Yrd. Doç . Dr. Koray Başar

Trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci, Yrd. Doç . Dr. Koray Başar

26 ŞUBAT PAZAR

Ayrımcılık ve damgalanma-Homofobi ve transfobi, Prof. Dr. Melek Göregenli

LGBT Hareketi Tarihi, Umut Güner

LGBT Ailelerinin Kabul Süreci ve Aile ile Çalışma, Psk. Sinan Tetik

Annenin kişisel deneyimi,  kabul süreci 

Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan çocuklar, Berna Savcı

Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan çocuklarla çalışmak, Dr. Psk. Zeynep Tüzün

26 MART PAZAR

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, korunma ve baş etme, Yasin Erkaymaz

LGBT nin Kişisel Deneyimi, açılma süreci

LGBT lerle Sosyal Hizmet Alanında Karşılaşmalar, Sosyal Hizmet Uzmanları Gizem Yıldırım Ve Tarık Şimşek

LGBT bireylerle psikoterapi ilkeleri, Uzm. Psk. Mahperi Uluyol

Travma ve şiddet, Uzm. Dr. Özge Yenier

30 NİSAN PAZAR

Vaka Çalışması

Kontenjan: 20 Kişi

Eğitim ücreti: Tüm Gün Katılım Öğrenci: 80 TL – Çalışan: 100 TL

(Programın Tamamına Katılım Öğrenci:400 TL – Çalışan: 500 TL)

Toplam eğitim süresi: Toplam 5 Ay, 5 Gün

(Atölye oturumları ayda bir pazar günü 10.00-18.00 arasında gerçekleşecek)

Kayıt için: bilgi@psikolog.org.tr adresine niyet mektubu ve özgeçmiş yollanması gerekmektedir.

Oturumların tamamına katılmış olanlara, program sonunda Katılım Belgesi verilecektir.

Eğitim yeri katılımcılara bildirilecektir.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam