11/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Homofobi Karşıtı Buluşma Kapsamında, LGBT mültecilerin yaşadıkları uydu kentlerden Kayseri, Nevşehir, Isparta, Niğde ve Eskişehir’de LGBT Mültecilerle buluşu.

Kaos GL Beş İlde LGBT Mültecilerle Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Homofobi Karşıtı Buluşma Kapsamında, LGBT mültecilerin yaşadıkları uydu kentlerden Kayseri, Nevşehir, Isparta, Niğde ve Eskişehir’de LGBT Mültecilerle buluşu.
 
Kaos GL 2005 yılından beri LGBT mültecilere destek veriyor. Birleşmiş Milletler Mültecilik Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yapılan iyi niyet anlaşması çerçevesinde düzenli olarak uydu kentlere yapılan ziyaretlerde LGBT mültecilerle birebir görüşmeler yapılıyor ve LGBT mültecilerin sorunları gündemleştiriliyor.
 
Mültecilik alanında çalışan sivil toplum örgütlerinden biri olarak Kaos GL, sadece LGBT mültecilere değil, bu alanda çalışan örgütlere ve BMMYK’ne danışmanlık yapıyor. Buna yönelik olarak, LGBT mültecilerin uğradığı homofobik tutum ve davranışların önlenmesi için BMMYK çalışanlarına yönelik eğitim gerçekleştirdi.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında yapılacak olan Mülteci Çalıştayında bu alanda çalışan STÖ’ler bir araya gelecek. Çalıştaya LGBT mülteciler de katılıp yaşadıkları sorunları ve beklentilerini kendileri anlatacaklar. HKB kapsamında uydu kentlere yapılan ziyaretlerde mülteciler ile görüşüldü. Türkiye’de yaşadıkları sorunlar derlendi. Çalıştayda bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ve stratejiler tartışılacak.
 
LGBT Mülteciler İki Kez Ayrımcılığa Uğruyor
Cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle uğradıkları işkence, kötü muamele ve hayati tehlikeden dolayı çoğunlukla İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan LGBT sığınmacı ve mülteciler, yerleştirildikleri uydu kentlerde hem mülteci oldukları hem de LGBT oldukları için iki kez ayrımcılığa, polisin ve yerli halkın homofobik tavırlarına, fiziksel ve psikolojik tacize ve şiddete maruz kalıyorlar.
 
Heteroseksist toplum yapısı nedeniyle LGBT sığınmacı ve mültecilerin karşılaştıkları zorluklar katlanıyor. Çalışma hakkına yasal olarak erişimdeki zorluk, LGBT sığınmacı ve mültecileri kayıt dışı çalışmaya itmektedir. Çoğu paralarını alamamakta, işyerinde sözlü ya da fiziksel tacize ve şiddete maruz kalmaktadır.
 
Türkiye’de de Hayat O Kadar Güvenli Değil!
 
“İş arıyorum ama bulamıyorum. Kimse bulamıyor. Buraya geldiğimde daha güvenli bir hayat bekliyordum. Çünkü İran da her şey gizli ve güvenli değil. Ama geldim gördüm ki Türkiye'de de halk o kadar hoş görülü değil.”
“İran’da her yerde problem vardı, buraya gelirken en azından sokaklarda yürüyebilecek kadar özgür olurum diye düşündüm ama öyle olmadı.”
“Ev sahibi kiramızı düzenli ödediğimiz halde evden çıkartmak istiyor.”
“Taciz ediyorlar ve bize çok eziyet ediyorlar. Çalışıyoruz paramızı ödemiyorlar.”
“Saçlarımı saklayarak gezmek zorundayım.”
“Diğer mülteciler tarafından da saldırıya uğruyoruz. Küfrediyorlar, konuşmamızı istemiyorlar.”
“Burada çok fazla sorun yaşıyoruz. En başta yemek yok, kira parası yok, iş yok, mülteci olduğumuz için çalışamıyoruz. 3 yıldır bekliyorum. En zoru da bu sonucun ne olacağını bilmiyorsun.”
“Polisten de baskı görüyoruz. Sözlü saldırıları oluyor, halktan da sözlü saldırılar oluyor. Halkın doğrudan şiddetine maruz kalıyoruz.”
“Çalıştığımız yerlerden paramızı vermiyorlar. Ve biz hiç bir şey yapamıyoruz.” 
 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam