27/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2019 Sosyal Medya Raporu”nu yayımladı.

Kaos GL’den 2019 sosyal medya raporu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2019 Sosyal Medya Raporu”nu dijital ortamda yayımladı.

Kaos GL, 2019 yılı boyunca sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri aylık takibe aldı.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların sene boyunca takibini ve irdelemesel kaydını tuttu.

Nefret söylemi nedir?

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Nefret söylemi, bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleri olarak tanımlanır.

Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Kaos GL Derneğince Türkçeleştirilen, “Cinsel Yönelim veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, Kaos GL Dergisi’ne yazdığı “Suç-lu: Nefret Suçları Kimin Sorunu?” başlıklı makalesinde, nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor.

Sosyal medya raporu nasıl hazırlanıyor?

Kaos GL, 2018 boyunca olduğu gibi, 2019 yılı boyunca da sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmelerin aylık takibini yaptı. Böylece Kaos GL, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberlerin sosyal medya paylaşımları ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutmuş oldu.

Homofobik ve transfobik nefret söyleminin aylık seyri

“Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri - 2019 Sosyal Medya Raporu” e-broşürüne Dernek sayfasından erişilebileceği gibi, sene boyunca hazırlanan ve her ay kaosGL.org’da yayımlanan dosyalar aylık olarak da takip edilebilir.

OCAK - “Şimdi bana ayrımcı vs gibi laf eden olacaktır”

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın “aileyi koruma” ödülü takdim ettiği Akit’in nefret söylemi üretme, yayma ve takipçilerini teşvik yayınları Ocak ayında salgına dönüştü.

ŞUBAT - “Ne bu şiddet bu celal?”

Şubat ayı sosyal medyasının homofobik ve transfobik nefret söylemi üretiminde “gökkuşağı”na karşı “nefret” karşılaşması öne çıktı.

MART - “Sapık supuk şeyler”

Sosyal medya ortamlarından derlediğimiz homofobik nefret söylemi Mart dosyası: Siyasetten medyaya, çalışma hayatından toplumsal cinsiyete…

NİSAN - “sizi KahramanMaraş’taki ANTİ-LGBT etkinliğimize davet ederiz:)”

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Nisan Ayı İnternet Seyri: LGBTİ+ dostu belediyeler, cinsel sağlık afişi ve Suriyeli LGBT mülteciler…

MAYIS - “1 mayısa saygımız var onu da bitirecekler bu ibneler”

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Mayıs Ayı İnternet Seyri: 1 Mayıs, LGBTİ+ işçiler ile seks işçileri tartışmaları hâlâ sürüyor!

HAZİRAN - AilemizHerŞeyimiz ama LGBTİ’leri istemeyiz!

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Haziran Onur Ayı İnternet Seyrinde “toplu” yürüyüş yasağı: “Allah razı olsun valimizden”

TEMMUZ - Diyanet’in dilinden nefret damlıyor!

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Temmuz Ayı İnternet Seyrine Diyanet ve KADEM’in LGBTİ’lere dönük cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemlerini aldık. 

AĞUSTOS–EYLÜL -İçişleri Bakanı, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığa devam ediyor!

Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla yükümlü Bakanlık, Ağustos’tan Eylül’e nefret söylemini sürdürdü.

EKİM – Homofobik nefret söyleminin ekim ayı sosyal seyri

Ekim: Gazete köşelerine sığmayan, Belediye Meclislerinden taşan ve Boğaziçi LGBTİ+ öğrencilerini hedefleyen nefret…

KASIM – Homofobik nefret söyleminin Kasım ayı sosyal seyri

Kasım’ın nefrete ve şiddete karşı günlerinde, medya ve siyasetin hedefinde gene kadınlar ve LGBTİ+’lar vardı…

ARALIK – Homofobik nefret söyleminin Aralık ayı sosyal seyri

LGBTİ+’lara karşı Aralık’ta üretilen nefret söylemleri gökyüzünden, gazete köşelerinden, belediye meclislerinden geldi… 


Etiketler: medya
İstihdam