02/12/2024 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL Derneği, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Politika Belgesi'ni yayınladı.
Kaos GL Derneği, cinsel sağlık ve üreme sağlığı bağlamında insan haklarına dayalı, kapsayıcı ve erişilebilir bir yaklaşım geliştirerek çalışma barışını desteklemek ve Kaos GL’nin cinsel sağlık ve üreme sağlığı eksenindeki tutumunu ortaya koymak için politika belgesi yayınladı.
1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında yayınlanan politika belgesi, derneğin alana yaklaşımı ve amaçlarını özetliyor. Politika belgesinde tanımların yanı sıra, uygulamalar da yer alıyor.
Uygulama önerileri
Politika belgesinde yer alan uygulamalardan bazıları şöyle:
“Eğitim ve Farkındalık Programları, Periyodik Eğitimler, Kapsayıcı Dil Kullanımı Eğitimi, Gizlilik ve Mahremiyet Politikaları, Çalışan Destek Programları, Psikolojik Destek Hizmetleri, Bilgilendirme ve Rehberlik, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hizmetlerine Erişim Kolaylığı.”
İnsan hakları ile cinsel sağlık ve üreme sağlığı arasındaki ilişki
Politika belgesinde Kaos GL’nin cinsel sağlık ve üreme sağlığı yaklaşımı ise şöyle anlatılıyor:
“Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet özelliği temelli her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı mücadele eden Kaos GL Derneği, mücadele ilkelerini toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle geliştirerek sürdürmeyi hedeflemektedir. Derneğin cinsel sağlık ve üreme sağlığı politikalarında da çeşitli cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ifadesi ve özelliklerinin hesaba katılması ve bunlara yönelik ayrımcı tutumların dikkate alınması temel önemdedir.
Kaos GL Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliği tartışmalarını “kadın” ve “erkek” ikiliği üstünden ele almayı reddeder. İkili cinsiyet anlayışının dışında, tüm cinsiyet kimliklerini veya cinsiyetsiz ifadeleri kapsayan bir cinsel sağlık ve üreme sağlığı stratejisi yürütmeyi hedefler. Kaos GL Derneği, cinsel hakların tam kullanımını destekleyen uygulamaları kabul eder. Bu bağlamda, Dünya Cinsel Sağlık Birliği’nin (World Association for Sexual Health) hazırladığı Cinsel Haklar Bildirgesi’nde, cinsel hakların bağlı olduğu şu 16 temel insan hakkının, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilişkisini gözeterek politikalarını bu yönde şekillendirir. Dernek, belgenin uygulamalar bölümünde yer alan çalışmalarla insan hakları ile cinsel sağlık ve üreme sağlığı arasındaki ilişkiye dair farkındalık yaratmayı hedefler.
1. Eşitlik hakkı ve ayrımcılığa maruz kalmama hakkı
2. Kişinin yaşama, özgürlük ve güvenlik hakkı
3. Özerklik ve bedensel bütünlük hakkı
4. İşkenceye ve acımasızca, insanlık dışı veya aşağılayıcı davranış ve cezalandırmalara maruz kalmama hakkı
5. Her türlü şiddet ve baskıdan özgür olma hakkı
6. Gizlilik ve özel hayat hakkı
7. Haz verici, tatminkâr ve güvenli cinsel deneyim sağlanması amacıyla, cinsel sağlık dâhil olmak üzere, ulaşılabilecek en yüksek sağlık standardına sahip olma hakkı
8. Bilimsel gelişmelerin ve bunların uygulama alanlarından yararlanma hakkı
9. Bilgilenme ve bilgilendirilme hakkı
10. Eğitim ve kapsamlı cinsel eğitim hakkı
11. Eşitliğe ve bağımsız, tam onama dayalı evlilik ve benzeri türde ilişkilere girme, sürdürme ve bitirme hakkı
12. Çocuk sahibi olup olmama, kaç çocuk yapacağına ve bu doğumlar arasındaki süreye karar verme ve buna yönelik gerekli bilgi ve imkâna sahip olma hakkı
13. Düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı
14. Barışçıl toplantı, iletişim ve örgütlenme özgürlüğü hakkı
15. Kamusal alanda ve siyasi yaşamda yer alma hakkı
16. Adalet, sağaltım ve tazmin edilme hakkı”
Politika belgesine ulaşmak için tıklayın.
Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, sağlık, cinsellik, hiv