25/01/2022 | Yazar: Kaos GL
AİHM ve AYM kararları, İstanbul Sözleşmesi, seks işçiliği mevzuatı ve HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların hakları “Eşit Haklar İçin Hukuk” kitabında.
Kaos GL Derneği, “Eşit Haklar İçin Hukuk” kitabını yayınladı. Hukuk alanındaki uzmanların yazılarından oluşan kitap, LGBTİ+’ların eşitliği için neler yapılabileceğine dikkat çekiyor.
“Eşit Haklar İçin Hukuk”ta avukatlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını inceliyor. İstanbul Sözleşmesi de kitapta yer alan konu başlıkları arasında.
Seks işçiliği mevzuatı ve HIV’le yaşayan LGBTİ+’lar ve çalışma hayatında mahremiyet hakkı kitapta ayrıca incelenen konular.
Kimler yazdı?
Kitap, Av. Benan Molu’nun “İHAM’ın Türkiye’deki LGBTİ+’lara Dönük Ayrımcılık Nedeniyle Yapılan Başvurularda Verdiği Kabul Edilmezlik Kararları Üzerine Bir Değerlendirme” yazısıyla açılıyor. Av. Molu yazısında ayrımcılık yasağı bağlamında İHAM’ın 2019’dan bu yana trans başvurucuların ayrımcılığa maruz kaldığı iddiasına karşı verilen üç kabul edilemezlik kararlarını inceliyor.
Ardından Av. Tuğçe Duygu Köksal, “İstanbul Sözleşmesi Üzerinden Cinsel Yönelim Temelli Şiddeti Okumak” başlıklı yazısında “hiçbir ayrımcılık gözetmeksizin” önleme, koruma, soruşturma ve kovuşturma ve bütüncül politikalar geliştirme pozitif yükümlülüğünü hatırlatıyor.
Av. Kardelen Yılmaz, kitaptaki yazısında Türkiye’deki seks işçiliği mevzuatını inceliyor ve uygulamadaki seks işçiliği anlayışına saha deneyimlerinden örnekler veriyor.
Av. Kerem Dikmen ise, “HIV’le Yaşayan LGBTİ+’lar ve Çalışma Hayatında Mahremiyet Hakkı” ve “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Nefret Söylemine Karşı Ceza Hukuku Mekanizmalarının İşletilmemesinin Bireysel Hak Karşısındaki Durumu” başlıklı yazılarıyla kitapta yer alan bir diğer isim.
Kitap, Av. Işıl Nur Kurnaz’ın “Anayasa Mahkemesi’nin LGBTİ+ Haklarına Yönelik Yaklaşımı ve Temel Sorunlara Öneriler” yazısıyla sonlanıyor.
Kitabın dijital haline ulaşmak için tıklayın.
Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, barınma, sağlık