02/12/2024 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, LGBTİ+ haklarıyla ilgili haber yapmak isteyen gazeteciler için rehber yayınladı.

Kaos GL’den LGBTİ+ Haberciliği Rehberi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, LGBTİ+ hakları odaklı habercilik yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan bir rehber yayınladı. “LGBTİ+ Haberciliği Rehberi”, gazeteciler için başucu kitabı olmaya aday.

Rehberde, raporlar üzerinden Türkiye’de LGBTİ+ haklarındaki güncel durum ve medyada LGBTİ+ temsili aktarılıyor.

Dünden bugüne medyadaki temsilin nasıl değiştiğini haber örnekleri üzerinden inceleyen raporun “Ne yapmalı” bölümünde gazeteciler için pratik öneriler yer alıyor.

Rehberin sonunda faydalı kaynaklar da sıralanıyor.

LGBTİ+ haberciliği neden gerekli?

Rehberde, “LGBTİ+ hakları haberciliği neden gerekli” sorusuna şu yanıt veriliyor:

Türkiye’de özellikle İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün ilk kez yasaklandığı 2015 yılından beri, LGBTİ+ hakları karşıtı gruplar, LGBTİ+’ların ifade, örgütlenme ve toplanma hakları başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerini hedef alıyor. LGBTİ+ karşıtlığında bir araya gelen farklı siyasal arka planlardan aktörler, LGBTİ+’ların örgütlenme özgürlüğünü ellerinden alacak ve LGBTİ+’lara sansürü derinleştirecek yasa ve Anayasa değişikliği talep ediyor.

Olağanüstü hal (OHAL) döneminde Ankara’da LGBTİ+ temalı her türlü etkinliğin süresiz bir şekilde yasaklanması, 2015’ten beri neredeyse her şehirdeki Onur Yürüyüşleri’nin yasak ve polis müdahalesi ile engellenmesi, LGBTİ+ hak savunucularına açılan davalar ve LGBTİ+ derneklerini hedef alan idari baskılara medya ve sosyal medyadaki dezenformasyon kampanyaları eşlik ediyor.

Medyadaki nefret söylemi ve ayrımcı dil, “LGBTİ+’ların aile ve toplumu yıkmak için ortaya çıktığı”, “Uluslararası bir lobinin ‘LGBT propagandası yaptığı” gibi komplo teorilerinin yanı sıra, güncel meselelerde de açığa çıkıyor. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme sürecinde dini yapılanmaların “eşcinselliği meşrulaştırıyor” dezenformasyonunun, sözleşmenin feshedilmesine ilişkin resmi açıklamalarda da kendine yer bulması, bu durumun öne çıkan örneklerinden.

Kaos GL Medya İzleme Raporu’nda da ortaya çıktığı üzere, medyanın büyük bir bölümü, bu komplo teorileri ve dezenformasyon kampanyasına ortak olurken; önemli bir bölümü ise LGBTİ+’lar hakkında haber yapmaktan kaçınıyor, sadece Onur Yürüyüşleri’nde gözaltına alındıklarında haber değeri görüyor. 

Sosyal medyanın hızlı evrimi, LGBTİ+ karşıtı kampanyaların ivmesi ve bu kampanyalara kamu yetkililerinin doğrudan desteği, LGBTİ+ karşıtı dezenformasyonu üreten ve yayın grup ve kurumların herhangi bir yaptırımla karşılaşmamasına yol açıyor.

Böylesi kapsamlı ve kamu destekli bir düşmanlık kampanyası karşısında medya ‘tarafsız’ kalamaz. Bir kamu görevi de olan haberciliğin, temel hak ve özgürlüklerden taraf olması gerekir. LGBTİ+ karşıtı nefret kampanyalarıyla mücadedeki yetersizlik veya irade eksikliği, mevcut eşitsiz rejimi güçlendiren negatif bir etkiye sahip. Medya, bu durumda LGBTİ+ karşıtı dezenformasyonu besleyen ayrımcı söylem ve önyargılara karşı girişimleri destekleyici bir rol üstlenmek zorundadır.”

Rehbere ulaşmak için tıklayın.

kaos-gl-den-lgbti-haberciligi-rehberi-1*Bu rehber, Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü “Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi” projesi kapsamında Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla KaosGL.org’un sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin veya Gazeteciler Cemiyeti’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.


Etiketler: medya, beda
2024