30/12/2022 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+’lara ilişkin temel kavramlar, sıkça sorulan sorular, açılma süreçleri ve dahası Kaos GL’nin Gökkuşağı 101 video serisinde!

Kaos GL’den yeni yıl hediyesi: Gökkuşağı videoları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, 2022’yi kapatırken Gökkuşağı 101 video serisini yayınladı. Derneğin “yeni yıl hediyesi” olarak duyurduğu videolarda uzmanlar, LGBTİ+ haklarına ilişkin temel konuları anlatıyor.


LGBTİ+’lara ilişkin temel kavramlar, mitler ve gerçekler

On bir videodan oluşan seri, Kaos GL Youtube hesabında yayınlandı. Serinin ilk videosunda Umut Güven, LGBTİ+'lara ilişkin temel kavramları açıklıyor: “Dünden bugüne toplumsal cinsiyet kavramı ne ifade ediyor? LGBTİ+ temel kavramlar neler? Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık literatüründe hangi kavramlar karşımıza çıkıyor?”

İkinci videoda ise Güven, LGBTİ+'larla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlıyor:

*Birinin LGBTİ+ olduğu dışarıdan fark edilebilir mi?

*Eşcinselliğin sebebi çevresel veya psikolojik midir?

*Tarihimizde böyle bir şey yok mu? Batı’dan mı yayıldı?

*LGBTİ+’ların dini inancı yok mu?

*LGBTİ+ olmak suç mu?

*Eşcinsellik psikolojik bir hastalık mı?

*Eşcinsellik uzmanlarca değiştirilebilir bir kimlik mi?

*Doğada eşcinsellik var mı? Doğanın dengesini bozmaz mı?

*Kadın kadına ilişkiler daha mı duygusal olur?

*Biseksüeller aldatır mı?

*Trans olmak için cinsiyet uyum ameliyatı geçirmiş̧ olmak mı gerekir?

*İnterseks üçüncü cinsiyet midir?

*Non-binary’ler trans mıdır? Kadın ve erkek midir?

Açılma süreçleri ve dünden bugüne ruh sağlığı

Gökkuşağı 101 dosyası 17 Mayıs Derneği’nden sosyal hizmet uzmanı Rıza Yılmaz ile devam ediyor. Yılmaz, üçüncü videoda açılmak, açılmamak ve açılamamak üzerine bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor. Videoda ayrıca LGBTİ+’ların açılma süreçlerinde sosyal hizmetlerin rolüne de değiniliyor.

Gazeteci Yıldız Tar ise dini dogmalardan “bilimsel” fobilere ruh sağlığı alanının LGBTİ+’lara yaklaşımını anlatıyor: “LGBTİ+’lara ismini Kilisenin mi yoksa bilimin mi koyacağı kavgası da çok uzun sürmez. Her ikisinin de kavgasından öğrenen ve güçlenen devlet, yanıtı hukukta bulur.”

Tar’ın yer aldığı dördüncü videonun ara başlıkları şöyle: Cinsellik ve cinsiyetleri tasnif hezeyanları, Tanımlamadan tanı koymaya isimlendirmenin iktidarı, “Bilimsel” çalışmalardan beynelmilel homoseksüel komploya uzanan yol, Örselenen lubunyalar, Ne yapmalı?

Yoksulluk, HIV, kent hakkı, interseksler, yaşlılık, aseksüel spektrumları ve esenlik

Dosyanın geri kalanında yer alan videolar ise şöyle:

*Anjelik Kelavgil’in anlatımıyla 17 Mayıs Derneği'nin yoksulluk raporu

*HIV aktivisti Defne Güzel, HIV'e dair merak edilenleri anlatıyor: “HIV’le yaşayanlar için yapacak çok şey var. Öncelikle bireysel olarak HIV’i öğrenelim, ayrımcılıklardan arınalım. HIV’le yaşayanların açılabileceği güçlendirilmiş zeminler oluşturmak için mücadele edelim.”

*Anjelik Kelavgil, 17 Mayıs Derneği'nin Çankaya'da yaşayan LGBTİ+'ların durumunu araştırdığı Çankaya Kent Masalları raporunu anlatıyor.

*17 Mayıs Derneği İnterseks Çalışmaları Koordinatörü Belgin Günay, interseksin temel bir tanımını yaparak interseks durumlarının çeşitliliğine dikkat çekiyor. Videoda interseks kişilerin özellikle çocukluk ve ergenlikte uğradıkları hak ihlalleri, bu ihlallerin çocuk istismarıyla ortaklaştığı noktalar ve interseks ailelerinin nasıl doğru yönlendirilebileceği gibi konular da işleniyor.

*Yasemin Bahar, aseksüel ve aromantik spektrumlarını anlatıyor.

*Sosyal hizmet uzmanları Umut Güner ve Rıza Yılmaz, yaşlı LGBTİ+'ların karşılaştığı sorunları ve bu sorunların çözümünde sosyal hizmetin rolünü tartışıyor.

*17 Mayıs Derneği'nden Aras Örgen, esenlik çalışmalarını anlatıyor: Özellikle insan hakları savunuculuğu yapan örgütler için esenlik çalışmaları oldukça faydalı olabilir. İnsan hakları her ne kadar uluslararası belgeler ve anlaşmalar ile güvence altına alınmış olsa da hakların hayata geçirilmesi ve kazanımların sürdürülebilirliği için hem bireysel hem de kolektif olarak çalışmalar yürütülmektedir.


Etiketler: insan hakları, medya, yaşam, sosyal hizmet, sağlık, hiv, yaşlılık
2024