10/01/2022 | Yazar: Umut Güven

Kaos GL dergisi 2022'ye "Kesişimsel Aktivizm" sayısıyla merhaba diyor.

Kaos GL Dergisi “Kesişimsel Aktivizm” sayısı çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1994 yılından beri yayın hayatını sürdüren Kaos GL Dergisi’nin 182. sayısı “Kesişimsel Aktivizm” dosya konusuyla yayınlandı.

2022 yılının ilk sayısında “Kesişimsel Aktivizm” dosya konusuyla çıkan Kaos GL Dergisi’nin editör yazısı şu şekilde:

“Bu kavram, 1989 yılında Kimberlé Crenshaw tarafından ırk, sınıf, cinsiyet ve diğer bireysel özelliklerin birbirleriyle nasıl “kesiştiğini” ve örtüştüğünü tanımlamak için ortaya atılmıştır. İlk başta nispeten muğlak bir hukuk kavramı olarak yaşamlarımıza sirayet eden bu kavram bugün biz aktivistler, akademisyenler ve LGBTİ+ alanında söz üretenler için ne anlam ifade ediyor?            

"Kaos GL Dergisi’nin 182. sayısında “kesişimsel aktivizm” kavramını tartışmaya açıyoruz. “Kesişimsellik kuramı bugün bizler için ne ifade ediyor? Kesişimsel bir yaklaşım olmadan tahakküm karşısında mücadele etmek mümkün mü? LGBTİ+ çalışmalarının insan hakları, veganizm, sakatlık veya sanatla olan kesişimlerini nasıl ele alıyoruz? Bu kavrama yönelik eleştirel yaklaşımlar ne ve akademide kesişimsellik bizler için en anlam ifade ediyor?” gibi sorulara ve çok daha fazlasına Kaos GL Dergisi’nin Ocak-Şubat 2022 sayısında cevaplar aradık.”

Dosyada kimler yer aldı?

Kesişimsel Aktivizm dosyasına “Kesişimselliğin Aktivizmde ve Akademide Açtığı İmkanlar” yazısıyla E. Ege Tektaş; “Bayard Rustin’den İstanbul Sözleşmesi’ne: İnsan Hakları Hareketlerinin Lubunyalarla İmtihanı” yazısıyla Murat Çekiç; “Hak Örgütlerinin, LGBTİ+ Hareketiyle Kesişim İmtihanı: Şimdi Sırası (mı?)” yazısıyla Sibel Yükler; “İkiliklerden Akışkanlığa Bir Giriş: Engelli Kadın Kesişimselliği” yazısıyla Bahar Yavuz; “Yetmiyor, Kesişimsellik Yetmiyor: Bütünleşik Özgürlük Mücadelesine Dair” yazısıyla Aslı Alpar; “Köşe Başında Bir Sanatçı: Stephen Varble” yazısıyla Furkan Öztekin ve “Çizgilerde Kesişimsellik” röportajı ile Yasemin Bahar katkı sundu.

Güncel Sayfalarda ise İlker Hepkaner, Arzu Bulut, Ali Bulunmaz, Aras Örgen, Remzi Altunpolat, Hans Knutagård, Aslı Ceren Aslan ve Kuir Kıbrıs Derneği yazılarıyla yer aldı.

Bu sayının kapağında Bartu Akyürek tasarımıyla katkı sunarken, umumda Asya Leman’ın çalışması bulunmakta.

Dergiye nasıl ulaşırım?

Online aboneler dergi sitesinden dergiyi okuyabilir ve kitapçılardan veya Notabene Yayınları’nın sitesinden dergiye ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya, kültür sanat, yaşam
İstihdam