04/09/2017 | Yazar: Kaos GL

Katkılarınızı 10 Ekim tarihine kadar editor@kaosgl.org adresine bekliyoruz.

Kaos GL dergisinden ‘İnterseks’ dosyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL dergisinin Kasım-Aralık sayısı “İnterseks” dosya konusuyla çıkacak. Katkılarınızı 10 Ekim tarihine kadar editor@kaosgl.org adresine bekliyoruz.

İllüstrasyon: Aslı Alpar

Kaos GL dergisi senenin son sayısında “İnterseks” dosya konusuyla çıkacak. 1994 yılından beri aralıksız çıkan dergi, 157. sayısında intersekslerin maruz bırakıldığı sosyal ve tıbbi yaptırımlara, eğitime ve sağlığa erişim haklarının nasıl gasp edilerek, çalışmaya hayatlarında ve hayatın her alanında dayatılan “zorunlu”luklara odaklanacak.

Dergi yeni sayı çağrı metni şöyle:

Yeni doğan her 2000 çocuktan biri ikili cinsiyet rejiminin standardize ettiği “kadın” veya “erkek”in sahip olması beklenen özelliklerin dışındaki varyasyonlardan biriyle, birbirinden farklı internal (iç) ve ekternal (dış) cinsiyet karakteristikleriyle dünyaya geliyor ve dünya nüfusunun %1.7’si interseks varyasyonlarından birine sahip.

Çoğu zaman canavarlaştırılan, uğursuzluk ya da tanrının bir gazabı olarak görülen, “normalin” bir tehdidi olduğu için dönüştürülen interseks bedenlere müdahale ilk olarak 1800’lü yıllarda başlıyor. Ancak bu müdahalelerin standardizasyonu (“anormal” gonadları (over, testis) ortadan kaldırmak, “kısalmış” vajinaları düzeltmek ve “ambigus” (ikili) genitalyanın görünümünü değiştirmek) 1950’leri bulmakta. Büyük oranda kozmetik gerekçelerle temellendirilen bu müdahaleler ise on binlerce insanda kronik ağrılara, depresyona, travmalara neden olmakta. Dünyada 1990’lı yıllarla beraber interseks aktivistler bedenlerinin patolojizasyonuna ve gündelik hayatın her alanında maruz kalınan ayrımcılıklara karşı mücadele ediyor.

Kaos GL “İnterseks” temasıyla çıkacak olan Kasım-Aralık sayısını interseks varyasyonlarına, intersekslerin maruz bırakıldığı sosyal ve tıbbi yaptırımlara, eğitime ve sağlığa erişim haklarının nasıl gasp edilerek, çalışmaya hayatlarında ve hayatın her alanında dayatılan “zorunlu”luklara, Iain Morland’ın “Queer teori interseksler için ne yapabilir?” sorusunu akılda tutarak, fiziken ikili cinsiyet rejimi tarafından cinsiyetlendirilmiş ve kültürel olarak toplumsal cinsiyetli bedenlerimizi bozmaya ve dünyanın farklı coğrafyalarından ve farklı alanlardan interseks aktivistlerin deneyimlerine açmaya hazırlanıyor.

Katkılarınızı 10 Ekim tarihine kadar editor@kaosgl.org adresine bekliyoruz.


Etiketler: medya
İstihdam