05/09/2013 | Yazar: Kaos GL

Dergi, insan hakları olarak LGBT hak mücadelesinden anayasal tanınma talebine ilerleyen süreçte ‘hak’ meselesinin tartışılacağı ‘dosya’ için yazılar ve katkıları 4 Ekim tarihine kadar bekliyor.

Kaos GL Dergisinden Ya Eşitlik Ya Hiç Çağrısı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Dergisi Kasım-Aralık (132) sayısına hazırlayacağı “hak” dosyası için çağrı yaptı.
 
Dergi, insan hakları olarak LGBT hak mücadelesinden anayasal tanınma talebine ilerleyen süreçte “hak” meselesinin tartışılacağı “dosya” için yazılar ve katkıları 4 Ekim tarihine kadar bekliyor.   
“Haklarını istiyorlar diye verecek miyiz?” 
LGBT hareketin 1 Mayıs 2001’de dolaptan çıkıp “Anayasanın 10. Maddesine Ek: Cinsel Yönelim” sloganıyla yükselttiği eşitlik talebini hatırlatan Kaos GL Dergisinin “hak” dosyası için yaptığı çağrı şöyle:
 
“Anayasanın eşitliği düzenleyen ve ayrımcılığı yasaklayan maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin eklenmesi talebine “haklarını istiyorlar diye verecek miyiz?” karşılığı veren AKP hükümeti, “bu yüz yılın meselesi değil, yüz yıl sonra”yı bekleme önerisinde bulunuyordu LGBT’lere.”
 
“Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) hakları insan hakları derken, neyi kast ediyoruz? LGBT’lerin cinsel yönelimleri ve/veya cinsiyet kimlikleri nedeniyle hak ihlallerine uğraması, özgürlüklerini kullanamaması ve haklara erişimlerinin sınırlandırılmasına mı vurgu yapıyoruz? Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseksler nerede, nasıl, kim, niçin ve ne zaman hakları ihlal ediliyor ve özgürlükleri kısıtlanıyor? LGBT’lerin uğradıkları hak ihlalleri alanalra göre farklılıklar gösteriyor mu; nerede benzeşiyor, nerede ayrışıyor?
 
“LGBT’ler nasıl eşit vatandaşlar olacak?”
“Anayasa tartışma sürecinde “tanınarak eşitliğin sağlanması” ya da “eşitliğin sağlanarak tanınması” ne anlama geliyor? Eşitlik nasıl sağlanabilir? Anayasada eşit vatandaş olarak sayılmayan LGBT realitesi nasıl tanınacak? LGBT’ler nasıl eşit vatandaşlar olacak? Sosyal, kültürel ve politik hayata katılmalarının önündeki engeller neler ve bu engeller nasıl kaldırılacak? LGBT’lerin sosyal, kültürel ve politik hayata katılmaları nasıl sağlanacak?”
 
“Haklar özgürleştirir mi?”
“Haklar tek başına özgürleştirir mi? Özgürlük mücadelesi ve hak mücadelesi hangi yollarda kesişebilir? LGBT’lerin özgürleşme talepleri?”
 
“Hak tartışmasına 5N1K ile katılın!” 
“Eşcinsellerin Kurtuluşu Heteroseksüelleri de Özgürleştirilecektir” şiarı aslında LGBT’lerin sadece “eşit haklara erişmekle” özgür olmayacaklarını toplumsal bir dönüşümün yaşanması için mücadele edilmesi gerektiğini söylüyor. Biz de gelecek sayımızda “Hak”ın 5N1K’sını tartışmaya açıyoruz! Ve yineliyoruz: Ya eşitlik ya hiç!”
 
“Yazılarınızı 4 Ekim’e kadar gönderebilirsiniz” 
Kaos GL Dergisinin “Hak” konulu dosyası için yazılarınızı 4 Ekim 2013 Cuma’ya kadar editor@kaosgl.org adresine gönderebilirsiniz.
 
“Dergimize iki alanda yazıları kabul etmektedir. LGBT hareketin gündemine ilişkin makaleler ve düzenli olarak yaptığımız dosya konularında çağrılara yazabilirsiniz. Yazılarınız yazmadan önce mutlaka yazı önerinizi editor@kaosgl.org adresine mail atarak iletiniz.”
“Yazılarınızda nelere dikkat etmenizi bekliyoruz!”
“Yazılarınızı word dosyasında, Verdana 9 fontu ile gönderiniz. Yazıların uzunluğu boşluklu 8000 vuruşu geçmemeli.
Eğer yazınızda fotoğraf, grafik, tablo vs. varsa, lütfen bunları ayrıca gönderiniz.
Yazılarınızı göndermeden önce gramer, yazım ve noktalamaları kontrol ediniz.
Yazıların homofobi ve transfobi konusunda duyarlı olmasının yanında, cinsiyetçilik, ırkçılık ve militarizmi üretmeyen ve desteklememesini bekliyoruz.
Yazınızda herhangi bir ırkı, etnisiteyi, dini, cinsiyeti, cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliğini, toplumsal cinsiyet ifadesini, engelli olma halini, sağlık durumu, yaş, medeni durum, siyasi görüşü ve her hangi bir mesleği küçük düşürücü ifadelere yer vermeyiniz.”

Etiketler: medya
İstihdam