22/01/2015 | Yazar: Kaos GL

Derginin 140. sayısı, çalışma hayatındaki cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı üzerinden sendikaların heteronormatif yapısını tartışmaya açıyor.

Kaos GL Dergisi’nin ‘Sendikalar ve Sendikal Mücadele’ sayısı raflarda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Dergisi’nin “Sendikalar ve Sendikal Mücadele” dosya konulu Ocak-Şubat 2015 sayısı çıktı. Derginin 140. sayısı, çalışma hayatındaki cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı üzerinden sendikaların heteronormatif yapısını tartışmaya açıyor.  
 
“Sendikalar ve Sendikal Mücadele”de neler var?
 
Cahide Sarı’nın yazısıyla başlayan dosyada yazar LGBTİ’lerin, göçmenlerin, kayıt dışı çalışan kesimlerin basitçe içeriye alınması değil, sendikal hareketin gerçek hareket alanını içeri ve dışarı olarak bölen mekanizmaları kesintiye uğratmak ve bu işleyişi bozmak için yeni silahlar icat edilmesi gerektiğini söylüyor. Ardından gelen yazıların da tam da bu talebe karşılık dünyanın birçok yerinden sendikal mücadelelerin şimdiye kadar ne tür dönüşümler geçirdiği, normatif kurumlar içerinde nasıl patikalar açıldığını aktarıyor.
 
Bu yıl üçüncü kez gerçekleşen Uluslararası Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum katılımcılarının dergi için hazırladıkları metinler de bu sayıda. 
 

Anna Brounroth Alman Ayrımcılık Karşıtlığı Ajansına rapor edilen LGBTİ çalışanlara yönelik ayrımcılık vakalarına dair bir yazı hazırlarken, Anya Wiersma Hollanda’da 2. Dünya Savaşının ardından kurulan Kadın Sendikası’nın tarihine odaklandı.
 
Almanya’da işyerinde LGBT’lere yönelik ayrımcılığa karşı savaşan sendikaların 40 yılını Detlef Bücke anlattı. 
 
Pride filmine konu olan, Ulusal Maden İşçileri Sendikasının Güney Galler bölgesinden, 30 sene önce genç lezbiyen ve gey aktivistlerle Güney Galler’deki Neath Dulais ve Swansea Valleys’te bulunan madenci toplulukları arasında kurulan bağı Gethin Robert aktardı. 
 
Araştırmacı Furkan Hancıoğlu sendikal hareketler ile LGBTİ hareketi arasındaki ilişkiye dair önemli olduğunu düşündüğü önerileri dile getirdi. 
 
Ayrıca Berlin Eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Senatörü  Dilek Kolat’ın sempozyuma göndermiş olduğu teşekkür mektubu bu sayıda yer alıyor. Avrupa’nın pek çok ülkesinden farklı deneyimler de dosyada bulabileceğiniz konular arasında. 
 
Derginin Kapak ve Umum bölümündeki çalışmalar ise Burak Dak imzası taşıyor.
 
Bir sonraki sayı: Lezbiyenizm
 
Kaos GL Dergisi, Mart-Nisan 2015 sayısında lezbiyen mücadelesine ve var olma biçimlerine odaklanacak. Eylül 1994’ten bu yana düzenli olarak çıkan dergi, 141. sayısında kadın kadına cinselliği, kültürü ve politikayı ele alacak. Katkılarınızı 10 Şubat 2015 tarihine kadar editor@kaosgl.org adresine gönderebilirsiniz.
 

Kaos GL dergisine basılı ya da internet üzerinden erişmek için abone olabilir ya da bu bağlantıda bulacağınız kitabevlerini ziyaret edebilirsiniz.   


Etiketler: medya
İstihdam