03/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi Kadın Komisyonunun "Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Heteroseksizm’ etkinliğine katıldı.

Kaos GL eğitimde heteroseksizmi Eskişehirli öğretmenlerle tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği, Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi Kadın Komisyonunun "Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Heteroseksizm” etkinliğine katıldı.
 
Etkinlik Ankara Eğitim-Sen merkezinden Yurdagül Çabat Boztaş’ın sunumuyla başladı. Eğitimde toplumsal cinsiyetle ilgili sunumdan sonra Kaos GL Eğitim Grubundan Berna Savcı “Eğitimde Heteroseksizm” başlıklı atölye çalışmasını katılımcılarla birlikte gerçekleştirdi.
 
Yaklaşık 70 katılımcının yer aldığı atölyede öğretmenler kendi okullarında karşılaştıkları durumları ve sınıf içerisinde ayrımcılıkla mücadele etmek için gerçekleştirdikleri deneyimleri aktardılar.
 
Öğretmenlerin ayrımcılık karşıtı ders işleme yöntemleri
 
Bir sınıf öğretmeni toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaları için sınıfta farklı renkler kullandırdığını belirtirken, bir diğeri sınıf içindeki öğrencilerin görev dağılımlarında kızlara yüklenen görevlerle erkeklere yüklenen görevleri değiştirdiğini belirtti. Bir branş öğretmeni İngilizce dersinde kitapta verilen öyküleri tersten yazdıklarını ve dersi öyle işlediklerini anlattı.
 
Bir meslek lisesi öğretmeni 20 yıl önce eşcinsel bir öğrencisinin okuldaki tüm öğrenciler tarafından kabul edildiğini, öğrencinin yönelimini herkesin bildiğini ve başarılı da bir öğrenci olduğu için kabullenildiğini, ancak öğretmenler tarafından kabul edilmediğini ve bazı öğretmenlerin ileri boyutta fiziksel şiddet uyguladığını, şu an öğrencisinin ne yaptığını çok merak ettiğini söyledi.
 
Eskişehir’de gerçekleşen bu etkinlikten sonra çeşitli ihtiyaçlar belirlendi, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ait kavramlar, heteronormativiteyi derinlikli ele alan etkinlikler katılımcılar tarafından talep edildi.

Bu etkinlik Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin Nefret Etme Projesi kapsamında desteklenmiştir.  


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam