14/11/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, yaklaşık dört yıldır düzenli olarak medyayı izliyor ve kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşıyor. Raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Ekim ayına ait aylık raporun verileri de aşağıda sıralanmakta.

Kaos GL Ekim 2012 Medya Raporu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor ve kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşıyor. Hazırlanan raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz. 

 

Ekim ayına ait rapor aşağıdadır:
 
Bu ay içinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 293 adet haber tarandı. Bu haberlerin 32 tanesi yerel basında, 6 tanesi ise dergilerde yer aldı.
 
Doğrudan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerine yazılan ve LGBT bireyleri yakından ilgilendiren haber sayısı 175, “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği haber sayısı ise 118’di.
 
Haber dağılımına baktığımızda bu haberlerin 3’ünün manşette yer aldığını, 55 adet köşe yazısı olduğunu, 160 adet dış kaynaklı ve ulusal haber olduğunu, 20 adet kültür sanat haberi olduğunu ve 55 tanesinin de magazin haberi olduğunu görmekteyiz. Bu ay yazılan haberlerden 4 tanesi ise Kaos GL web sitesinden alınmıştır.
 
Yine verileri incelediğimizde haber dağılımlarında 293 haberden sadece 37’sinde LGBT örgütlerden ve uzmanlardan görüş alındığını görüyoruz. 95 haberin dili insan haklarına duyarlı ve saygılı.
 
17 haberde LGBT bireylerin cinsel obje olarak kullanıldığını, 42 haberde LGBT bireylerin kriminalize edildiğini, 112 haberde eşcinselliğe ilişkin stereotiplerin desteklendiğini, 35 haberin homofobik bir dille yazıldığını görüyoruz.
 
15 haberde LGBT bireylere yönelik şiddetin meşrulaştırıldığını, 13 adet kriminal haberin zanlının ifadesiyle yapıldığını, 56 haberde kelimelerin yanlış kullanıldığını ve 10 adet haberin hedef gösteren, nefret söylemleri içeren ifadelerle yazıldığını gördük.
 
“MANŞET HABERLER”
 
Haber Türk gazetesinin 8 Ekim tarihli manşetinde yer alan haber İstanbul Avcılar’da yapılan linç girişimleri ve bunun perde arkası ile ilgiliydi. Özlem Yılmaz ve Müslim Sarıyar’ın hazırladığı haberin başlığı ise “Fuhuş Değil, Rant”.
 
“Fuhuş Değil, Rant”
 
Bu haber, önceki ay yapılan yanlı haberlerin aksine Avcılar’da ikamet eden trans bireylerle de söyleşi yapılması, konunun objektif bir şekilde araştırılması ve haberde kullanılan dile özen gösterilmiş olması nedeniyle “insan haklarına saygılı” kategorisine aldığımız bir haber.
 
Avcılar olaylarının medya yansımasından farklı örnekler
 
Evrensel gazetesinin 8 Ekim tarihli haberi “Linç” tehlikesi için uyarı yapıyor.
 “Avcılar’da ‘Linç Geliyorum’ diyor!” Zehra Saltık AVCILAR Denizköşkler Mahallesinde yaşayan trans bireylere yönelik bir süredir devam eden tacizin dozu giderek artıyor. Mahallede yaklaşık 100 kişilik bir grup 10 gündür "namus yürüyüşü" adı altında trans bireyleri taciz ediyor, bölgede yaşayan vatandaşları linçe çağırıyor. Nefret kusan döviz ve sloganlarla yürüyen kitleye kolluk kuvvetlerinin müdahele etmemesi ise dikkat çekiyor.”
 
Sabah gazetesi 8 Ekim tarihli “Travesti Sitesi Sokağa İndi” başlıklı haber
“İstanbul Avcılar’da fuhuş yapıldığı gerekçesiyle mahalle sakinlerinden tepki toplayan ’travesti sitesi’, vatandaşların ısrarlı protestoları ve polis baskınının ardından kapılarını dış dünyaya kapattı. Ancak Meis Sitesi’nde oturan travestiler, gece geç saatlerde ara sokaklara inerek fuhuşa devam ediyor.”
 
Bir diğer Manşet ise
Milli gazete’nin 1 Ekim tarihli “Hadi Ordan!” başlıklı haberi. Haberde genel olarak AKP hükümetine yönelik eleştiriler var. Fakat ana başlığın altında yer alan ifadeler LGBT örgütlerin örgütlenme özgürlüğü ve kat ettikleri gelişmeler marjinalleştirildi.
“10 Yılda Ahlaksızlık Tavan Yaptı”
“Erbakan ’Önce Ahlâk ve Maneviyat’ dedi. Sizin döneminizde ise AB uyum yasaları birbirini izledi. Eşcinseller, lezbiyenler, gayler dernek kurdu. Zina suç olmaktan çıkarıldı, domuz kasaplık et statüsüne alındı. Kumar devlet eliyle adeta teşvik edildi. 10 yıl boyunca boşanmalar arttı, fuhuş legal hale getirilerek ahlak ve maneviyat çökertildi. 2002-2010 yılları arasında fuhuş suçları yüzde 220 arttı. Irza geçme, çocuklara cinsel taciz suçları da yüzde 125 oranında artış gösterdi.”
“DÜNYA’DAN HABERLERİN TÜRKİYE MEDYASINA YANSIMALARI”
Sırbıstan’da Onur Yürüyüşü İptal Edildi.
Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, başkent Belgrad’da 6 Ekim’de düzenlenecek LGBT Onur yürüyüşünü “güvenlik önlemleri” bahanesiyle yasakladı. Yürüyüş yasağı Kaos GL web sitesinde karar Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen’in görüşüyle yer aldı.
Kaos GL: “Cumartesi gerçekleşmesi beklenen yürüyüş, Sırbistan Hristiyan Ortodoks Kilisesi’nin, iktidardaki koalisyondan politikacıların ve radikal kuruluşların yürüyüşün yasa dışı ilan edilmesi talebiyle müdahale etmesi üzerine yasaklandı. Sırbistan hükümeti 2012 Belgrad Onur Yürüyüşü’nü yasaklayarak ülkesindeki tüm lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin ifade ve toplanma özgürlüğü gibi temel haklarının yasal ve anayasal korumalarına karşıt bir davranış sergiliyor.”
 
Habertürk gazetesinde 2 Ekim tarihinde yer alan haber
“Eşcinseller haftası gergin başladı. Eşcinsellerin düzenlediği resim sergisinde Hz. İsa’nın uygunsuz bir şekilde tasvir edilmesi tepkilere neden oldu. Başbakan Ivitsa Daçiç, olayı Hz. Muhammed’e hakaretlerin yer aldığı filme ve karikatürlere benzeterek, " Eşcinsel yürüyüşü iptal olabilir." dedi. Organizatörler ise etkinliğin açılışında "Yürüyüş yasal." cevabını verdi. İsveçli Elizabeth Olson Valine ait "Ece Homo" (İşte İnsan) isimli sergideki resimlerin birinde Hz. Isa kadın ayakkabılarıyla görülürken diğerinde iki erkekle aynı havuzda tasvir ediliyor”
Milli Gazete gazetesinde 3 Ekim tarihinde yer alan haber
“Sırbistan’ da Hz. İsa’ya büyük saygısızlık!” Sırbistan’da eşcinsellerin düzenlediği sergide Hazreti İsa’nın uygunsuz bir şekilde tasvir edilmesi büyük tepkilere neden oldu.
Milli Gazete 5 Ekim tarihinde yer alan haber
Peygamberlerimize dil uzatamazsınız!
Sırbistan’da İslâm peygamberlerinden Hz. İsa (a.s)’ya akıl almaz bir yakıştırmayla hakaret eden ve Müslümanların büyük tepkisine yol açan tartışılmalı eşcinsel sergisi açıldı.
Âlemlerin Efendisi Peygamberimiz (s.a.v)’e olduğu gibi onun müjdecilerinden olan Hz. İsa (a.s)’ya da dil uzatanlar, hiçbir kutsalları olmadığını kanıtlıyor. Hem insani, hem de dini açıdan tam bir sapıklık olan eşcinselliği savunmak ve kutlamak için gerçekleştirilen ’ eşcinsellik ’ haftası dolayısıyla düzenlenen İsveçli ahlâksız ’sanatçı ’ Elizabeth Olson Valin’e ait. Hıristiyanlık inancı, zaten sapkın inanış biçimiyle bile Hz.isa (a.s.)’ya hakaret ederken, bir de eşcinsellerin iftira ve hakaretine muhatap olması Müslümanların sabrını taşırıyor.
 
Milliyet gazetesi 5 Ekim tarihli haber
Bu da Hıristiyanların KARİKATÜR KRİZİ Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta düzenlenen eşcinsel onur haftasında Hz. İsa krizi yaşandı. Hz. İsa’nın aşağılandığını ve küçük düşürüldüğünü söyleyen kilise, "utanç verici" buldukları serginin kapatılmasını talep etti. Yaşanan gerginlik sonrasında açıklama yapan Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ise, 6 Ekim’de düzenlenmesi planlanan eşcinsel yürüyüşünün güvenlik önlemlerinin yeterli olmaması halinde iptal edilebileceğini söyledi.
Akşam gazetesi 5 Ekim tarihinde “Hz. İsa’ya Hakaret Eden sergi Tansiyonu Yükseltti.” Başlığıyla haberleştirdi.
Ukrayna Parlamentosu, eşcinselliğe karşı sert önlemler alan yasa tasarısını kabul etti.
3 Ekim tarihinde Kaos GL sitesinde yer alan haber daha sonra 5 Ekim tarihinde Akşam ve Birgün gazetelerinde yer aldı.
Fransa Meclisi alt kanadında çalışan sosyal hizmetler komitesi, cinsel kimliği fark etmeksizin tüm ebeveynlerin doğum izinlerinden faydalanması kararını çıkardı. Ayrıca resmi belgelerden “anne-baba” hanesinin kaldırılması için bir taslak sunuldu. Bu haber 19 Ekim tarihinde Milliyet, Yeni Şafak ve Sol gazetelerinde yer aldı.
“Anne-baba yerine ebeveyn yasası” Eşcinsel evliliklere yasal statü tanınmasının tartışıldığı Fransa’da, hazırlanan bir yasa taslağı tartışmaları daha da alevlendirdi. Taslağa göre, medeni kanunda yer alan ’anne’ ve ‘baba’ sözcükleri kaldırılacak ve yerine ’ebeveyn’ sözcüğü kullanılacak. Yasa tasarısında evlilik, "aynı ya da farklı cinsiyetteki iki insanın birlikteliği" olarak tanımlanıyor. Katolik La Croix gazetesine konuşan Adalet Bakanı Christiane Taubira , "Kim normal bir çiftin, eşcinsel bir çiftten daha iyi çocuk büyüteceğini söyleyebilir?" diyerek tasarıyı savundu. Katolik Kilisesi’nin dini lideri olan Kardinal Philippe Barbarin ise geçen hafta eşcinsel evliliklerin yasalaşmasının, ensest ve çokeşliliğin de yasalaşmasının önünü açacağını belirtmişti. Papa XVI. Benedict de 30 Fransız piskoposu İtalya’ya çağırarak yasaya karşı mücadele etmelerini istemişti.” (Yeni Şafak)
 
TÜRKİYE’DEN VE ÖRGÜTLERDEN GELİŞMELER
Örgütlerin gelişmeleri ve faaliyet haberlerinden bazıları eşcinsel varoluşa hakaret ederek ve örgütleri hedef gösteren bir içerikle sunuldu.
Yeni Akit gazetesi 3 Ekim tarihli haber
CHP’li belediye sapkınlara kol kanat geriyor CHP’li Çankaya Belediyesi, homoseksüellere kol kanat gerdi. KaosGL Derneği temsilcileri ile bir araya gelen Çankaya Belediyesi yöneticileri, "işbirliğini arttırma" kararı aldı. İşbirliği kararı çerçevesinde Çankaya Belediyesi grubun etkinliklerinin arkasında olacak, gruba lojistik destek sağlayacak, belediyenin konferans merkezlerinde cinsi sapkınların kendilerini anlatabilmelerine imkân tanıyacak. Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, "Toplumcu belediyecilik" anlayışları gereği travestiler, lezbiyenler, transseksüeller ve homoseksüellere yardımcı olma sorumluluğu duyduklarından övgüyle söz etti.
(Kaos GL)
Kuzey Kıbrıs’ta muhalefet tarafından hazırlanan yasa tasarısı Haber Türk gazetesi tarafından 2 Ekim tarihinde verildi. Haber olumlu ve olumsuz görüşler alınarak hazırlandı. Bu haber Kıbrıs’ın pek çok yerel gazetesinde yer aldı. Gündem gazetesi 4 Ekim tarihinde Kaos GL sitesi kaynak gösterilerek haber yayınlandı.
Haber Türk “KKTC’de muhalefette bulunan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) KKTC’de eşcinsel haklarının yasayla düzenlenmesi için hukuk çevreleri ile birlikte çalışmalar yapıyor. Söz konusu çalışmanın ön taslağı hazırlandı ve meclis alt kuruluna sunuldu. Hazırlanan taslakta 5 yıl hapis cezası var Kuzey Kıbrıs’ta, yürürlükte olan yasalara göre, iki erkek arasında cinsel ilişki yaşandığının tespit edilmesi halinde "doğaya aykırı cinsel münasebet" suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabiliyor. KKTC yasalarında eşcinselliği suç unsuru haline getiren maddelerin düzenlenmesi, eşcinsellere evlilik hakkı tanınması gibi düzenlemeler yer alıyor. Taslak KKTC’de tartışmaya neden oldu.”
 
Kaos GL Eşcinsel Biseksüel Kadın Buluşmaları
Kaos GL web sitesinden alınarak hazırlanan haber örneği Gündem gazetesine ait. Kaos GL Eşcinsel Biseksüel Kadın grubunun etkinliği insan haklarına saygılı bir biçimde verildi.
“Görünür olmak için buluştular. Eşcinsel ve Biseksüel Kadınlar 29 Eylül 2012 tarihinde Kaos Kültür Merkezi’nde Eşcinsel/Biseksüel Kadın Kampı sonrasında Kaos GL Kültür Merkezi’nde bir araya geldi”
Kaos GL Eğitim Broşürü
Habertürk gazetesinden Ümran Avcı’nın haberi
“Eşcinsel öğrenciler için bilgi broşürü " LGBT ( Lezbiyen , Gey , Biseksüel , Trans } Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı!" başlıklı bir eğitim broşürü hazırlandı . Psikolojik danışman Yasemin Şafak tarafından hazırlanan broşürle, öğretmenlerin, sınıflarda ve okullarda homofobik ayrımcılığa karşı yaklaşım geliştirebilecekleri formüller anlatılıyor. Broşürde ayrıca " LGBT Öğrenciler ve Aileleri ile Çalışan Öğretmenlere Öneriler" de bulunuyor . Ücretsiz olarak dağıtılacak LGBT Öğrenciler ve Aileleri ile Çalışan Öğretmenler İçin Eğitim Broşürü’nden edinmek isteyenler eğitim@kaogl.org adresinden istekte bulunabilecek.”
 
 
Yeni Akit gazetesi 23 Ekim tarihinde Eğitim Broşürü haberini “ Sapkınlar Okullara Sızıyor” başlığıyla verdi. “Tahammülü zorlayan talepleriyle her geçen gün yeni yeni mevzi kazanmaya çalışan sapkınlar, şimdi de orta öğretim kurumlarında gedik açmaya çalışıyor.”

“Sapık taleplerini "demokratik hak" kılıfı altında her geçen gün arttıran homoseksüeller, şimdi de okullara el attı. Kaos GL Derneği, bir broşür hazırlayarak okullarda dağıtmaya başladı. Broşürde, sapkın eğilimler "normal gösterilerek, bu eğilim içinde olan öğrencilere "anlayış" gösterilmesi isteniyor.” “Sapkınların broşür harekatına KCK operasyonlarıyla bazı yöneticileri gözaltına alınan Eğitim-Sen de destek veriyor. Broşürleri okullarda öğretmen ve öğrencilere bu sendikaya üye öğretmenler dağıtıyor.” Kaos GL Derneği bu haber nedeniyle bir açıklama gerçekleştirdi, Bu açıklama Gündem gazetesinde 24 Ekim tarihinde “ Kaos GL’den Yeni Akit’e tepki” başlığıyla yer verildi.
Kıbrıs’ta Bulunan Feminist Atölye,’nin İLGA üyeliği haberi insan haklarına uygun biçimde 6 ekim tarihinde Yeni Düzen gazetesinde yer aldı.
Cezaevinde cinsel yönelimi nedeniyle bir hücrede tek başına tutulan eşcinsel tutuklu, ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’nin mahkûm olmasını sağladı.
9 Ekim’de Kaos GL’de yayınlanan bu haber 10 Ekim’de Cumhuriyet, Habertürk ve Şok gazetelerinde, 11 Ekimde Bizim Anadolu gazetesinde yer aldı.
AİHM, başka bir davada da eşcinsel bir yurttaşın uzun süre 7 metrelik bir hücrede tutulmasını " insanlık dışı muamele " olarak değerlendirerek Türkiye ’ yi 18 bin Avro tazminatla cezalandırdı. Mahkeme, 2004 ’ te Erzurum cezaevinde 16 yaşındaki B.Ç’nin intihar etmesinde ise idareyi sorumlu tutarak Türkiye ’ yi 49 bin Avro tazminat cezasına mahkûm etti. AİHM, B.Ç’nin iki defa daha intihar etmeye kalktığına dikkat çekerek cezaevi yönetiminin, B.Ç’yi tehdit ettiğine dikkat çekti. (Cumhuriyet)
Siyah Pembe Üçgen Derneği Avcılar’da yaşanan olayları protesto etmek için bir basın açıklaması düzenlendi bu haber “Travestilerden Şiddete Tepki” başlığıyla Haber Türk gazetesinde 16 Ekim tarihinde yer aldı.
Star gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Cömert Eskişehir’i“fuhuş merkezi”ne benzeten açıklamalar yapması nedeniyle, bu açıklamada yine trans bireyleri hedef alan Yusuf Cömert’i 22 Ekim tarihinde MorEl Eskişehir oluşumu ve Eşkişehir Kadın Platformu protesto etti.
 
Protesto Eskişehir Anadolu gazetesi 22 Ekim’de “Cömert’e tepkiler Çığ Gibi Büyüyor” başlığıyla, Eskişehir Sakarya gazetesi  “Bu kez tepki Travestilerden”  İki Eylül gazetesinde “Cömert’e ortak tepki” 23 Ekim tarihinde Gündem gazetesisinde “Travesti Düşmanlığına Tepki Büyüyor” başlığıyla açıklamaya yer verildi.
 
Bu protesto öncesi 19 Ekim tarihinde Eskişehir Anadolu gazetesinden Soner Yüksel köşesi: “Diyorsun ki "Eskişehir ’ de karşıma travestiler çıktı" Tamam, çıktı diyelim, geldiğin şehir İstanbul değil mi? İstanbul’ da bugüne kadar travesti olmayan cadde, sokak gördün mü? Üstelik benim çok gece göremediğimi senin ilk gecende görmen, ne arıyordu ki karşısına travesti çıktı diye düşündürüyor beni. Gazeteci olmuşsun ama ormanda ilk ağaç yamuk çıktıysa tüm ormanı yamuk zannetmemen gerektiğini öğrenmemişsin.”
 
İki Eylül gazetesinden Murat Atıkel’in 19 Ekim tarihli köşesi: “Elbette var. Türkiye’nin hangi kentinde olmadığını iddia edebilirsiniz. Ama bu şöhret iddiası nedir ? Örneğin Konya’dan daha çok mu fuhuş yapılıyor, daha çok mu travesti var acaba? Gizli saklı yapılınca fuhuştan sayılmıyor mu, sormak gerek. Daha önce de birçok kez yazdık.”
İNSAN HAKLARINA SAYGILI KÖŞE YAZILARI
Oya Aydın’ın 4 Ekim tarihinde Milliyet Ankara’da yer alan köşesinde, nefret suçlarından ayrıntılı bir şekilde bahsediliyor. Başbakan Erdoğan’ın nefret suçlarına ilişkin yaptığı konuşma sonrasında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, etnik kimlikler ve egemen olmayan dini kimlikler üzerinden kaygısını dile getiriyor.
HaberTürk gazetesinden Oben Budak LMFAO grubunun Maçka Küçükçiftlik Çiftlik Parkı’nda verdiği konserde, eşcinsel bir çiftin öpüştüğü için konserden atılmasını 13 Ekim tarihinde köşesinde yer veriyor.
 
KÖŞE YAZILARINDA KRİMİNALİZE EDİLEN LGBT KİMLİKLER
Bugün gazetesi 11 Ekim Ahmet Taşgetiren’in Köşesi
"Toplum fazla dindarlaşmışmış!" Oh be! "Toplum travestiler karşısında daha tahammüllü hale gelmişmiş." Oh be! Ne bu, tatmin oluşların arkasındaki psikolojik saik? Bakıyorum mesela 15 yaşındaki bir öğrencinin sınıfta öğretmenini öldürmesi karşısında,"Nereye gidiyoruz biz" gibi bir "modern endişe" gözlenmiyor. Travesti olayı karşısında, sade bir insanın kaygısı, "endişeli modernler" dünyasında bir karşılık bulmuyor. “
Anayurt Gazetesinden Hamdi Yılmaz’ın “Sanata Küfür Hürriyeti” başlıklı yazısı
“Hollanda’da İslam dinine küfür yarışını o başlattı. Ardından ırkçı ve homoseksüel bir siyasi parti lideri parlamentoyu bloke edebilecek sayıda milletvekili çıkaracak kadar güçlendi.”
Kıbrıs gazetesinden Ahmet Tolgay Kuzey Kıbrıs’ta muhalefet tarafından hazırlanan yasa tasarısı nedeniyle köşesinde “Tüm sorunları hallettik de şimdi sıra eşcinsel evlilik mi? ” diye soruyor.
“Gündem yaratmakta üstümüze yoktur. Ama hizmet ve ürün yaratmakta o kadar da aktif değiliz. Eşcinsel evlilikleri yasallaştırma girişimi de, gündem yaratma konusundaki becerimizin yeni bir örneği Fesuphanallah! Tüm sorunlarımızı hallettik de, şimdi sıra geldi eşcinsellerimizi baş göz etmeye! Boşanmaların tavan yaptığı toplumumuzda, eşcinsel evlilikleri boşanmadan azade mi olacak? Eşcinsel evliler birbirlerine çok daha mı bağlı olacaklar? Hiç değilse bunları merak ederim.”
 
MAGAZİN HABERLERİNDE EŞCİNSEL KİMLİKLER
Haber Türk gazetesi 5 Ekim tarihinde Paris Hilton ile yaptığı bir magazin haberinde diğer kişilerin cinsel yönelimi vurgulanmazken haberde bahsi geçen iki eşcinsel kadının cinsel yönelimi vurgulandı.
“Paris’in aşkı tutuklandı! Paris Hilton’un (31) model sevgilisi River Viiperi, adam dövmekten tutuklandı. İki lezbiyen arkadaşıyla birlikte ABD’nin Los Angeles kentindeki bir bara giden Viiperi, yanındaki kızlara sataşan bir adamı tekme tokat dövdü. Viiperi, kefaletle serbest kaldı.”
Anderj Pepic Ülkemize geldi
Hürriyet gazetesinden Onur Baştürk ile gerçekleşen röportajından “Kadınları kıskandıracak güzellikteki model , Onur Baştürk’ün sorularını yanıtladı. Andrej Pejic önceki gün İstanbul’a geldi. Forum Fashion Week kapsamında düzenlenecek defile için ülkemize gelen Pejic, güzelliğini konuşmak istedim. Çünkü kalıplara sığmayan bir güzellik onun ki. Cinsiyet olarak erkek Ama yüzü ve fiziği kadınları kıskandıracak denli kadınsı ve seksi”
Milliyet Cadde de Asu Maro’nun Sumru Yavrucak ile yaptığı röportajdan bir trans kadını oynayacağını açıklıyor, bu röportajda sadece dil ve istatistik yanlışları göze çarpıyor.
“Türkiye’de her gün üç travesti cinayeti oluyormuş. Her gün. Bu gerçekten korkunç bir istatistik Belki sadece bunu bilmek bile bu oyunu oynamam için yeterli.”
HABERLERDE KRİMİNALİZE VE MARJİNALİZE EDİLEN LGBT KİMLİKLER
Güneş gazetesinin 5 Ekim tarihli haberi
 Bu haberde Trans kimlikler yine marjinalleştirilmiş, kelimeler yanlış kullanılmıştır. “Travestilerin kendilerini rahatsız ettiği gerekçesiyle eylem yapmışlardı.”

Bugün medyanın da yanlı bakışı ve desteğiyle birçok Trans evlerinden atılmıştır.
“Travesti baskını İSTANBUL Avcılar’ da polis ekiplerine, travestilerin oturdukları bir sitede para karşılığı fuhuş yaptıkları ve site sakinlerini rahatsız ettikleri yolunda ihbar geldi. Para karşılığı erkeklerle fuhuş yapıldığını belirleyen ekipler, 3 ayrı daireye baskın yaptı. Burada 15 travesti gözaltına alındı. Aynı sitede oturan vatandaşlar travestilerin kendilerini rahatsız ettikleri gerekçesiyle eylem yapmışlardı.”
Habertürk gazetesi 11 Ekim 2012 tarihinde iki kadının halay çeken fotoğrafını "Lezbiyen-gay İlişkileri, grup seks" başlığıyla verdi, çarpık ilişkiler alt başlığını kullandı. Daha sonra haberi protesto etmek için Lambdaistanbul LGBT Dayanışma Derneği, İstanbul LGBT Dayanışma Derneği Habertürk binası önünde eylem yaptı, eyleme Sosyalist Yeniden Kuruluş (SYK) ve Sosyalist Feminist Kolektif (SFK) destek verdi.
“Geliya Zap’ta örgüt üyeleri Zağros, Reber ve Şoreş kod adlı 3 erkek İran asıllı Ruken isimli kadınla aynı anda ilişkiye girmişti. Kadın, grup seks sonucu hamile kalmıştı. Çarçela’da Devrim kod adlı erkek örgüt üyesi, 2 İranlı erkek üye ile ilişkiye girmişti. Bahoz Erdal’ın yakın koruması Reber, Mervan’la zorla ilişkiye girmek istedi, çocuk tepki verince olay duyuldu, Reber örgüt cezaevine gönderildi. LEZBİYEN: 2425 yaşlarında bayan örgüt mensubu tüm bölükle, bayan bayana ilişkiye girmiş, sonra olay duyulunca bayan örgüt mensubu ceza almamak için örgütten kaçarak K. Irak’ a yerleşmişti. Geliya Zap’ta 2009’da Tekoşin ve Ezda kod adlı bayanlar ilişkiye girdiler. Ancak örgüt bu olayın üzerini kapattı.”
 
Şok gazetesinin 6 Ekim tarihli haberinde Cem Adrian’ın klibi “sıra dışı ve olağan dışı olarak duyuruluyor”
Sıradışı şarkıcı Cem Adrian’ın  ’Yalnızlık’ şarkısına çektiği klip, sosyal medyada olay yarattı. Şarkıcı da hemen kendini savundu. Bir travesti ve banyoda mastürbasyon yapan bir gencin görüntülere yer verdiği klibinin yasaklanması için dün sosyal paylaşım sitesi Twitter’da kampanya başlatıldı.”
Hürriyet Gazetesinde (11 Ekim )Ayşe Aral’ın köşesinde yer alan yazıda ise aldatma üzerine bir tanıklık üstüne yazmış. Fakat burada yine eşcinsel ilişki normal dışı, heteroseksüel bir aldatmaysa normalleştiriliyor.
“Ayşe bu beni 13 sene sonra aldattı" "Aman” dedim "sus, bırak hepimizin başına geldi" "Ya öyle mi Ayşe, senin kocan seni asker arkadaşıyla mı aldattı?" Ve devam etti, resmen yakalamış . Adam gelip evlerinde bile kalmış. Gay olduğunu herkes bilirmiş ama böyle bir şey elbette kimsenin aklına gelmemiş.”
“BBC’de yayınlanan Holby City adlı dizide bir cerrahı canlandıran Rosie Marcel’i tecavüz ve ölümle tehdit eden 21 yaşındaki lezbiyen sapık Sarah Rumbelow 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı”
Habertürk Gazetesinin 14 Ekim tarihli haberi bu haber Hürriyet gazetesinde “Bir garip Tecavüz Davası” başlığıyla verildi.
“Aynı evde 1 lezbiyen, 2 eşcinsel, 1 tecavüz” İstanbul’da lezbiyen olduğu öne sürülen S.Y, borç para istemek için erkek arkadaşı C.D’nin (31) evine gitti. C.D, evdeki üniversite öğrencileri S.A. (22) ve İ.K (19) ile ilaçlı meyve suyu içirdikleri S.Y’ye tecavüz etti. S.Y. "Kendimde değildim. Beni yıkayıp delilleri de yok ettiler" diyerek şikâyetçi oldu. Gözaltına alınan üniversite öğrencileri eşcinsel olduklarını, kadınlara ilgi duymadıklarını söylediler. Yapılan kontrolde cinsel ilişki tespit edildi. Şüpheliler tutuksuz yargılanacak.”
 
Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi’ndeki kavaklıkta, 35 yaşındaki Nazir D. 13 Ekim cumartesi günü bıçakla öldürüldü. Katilin kendisiyle ilişkiye giren 26 yaşındaki Ersin Köroğlu olduğu ortaya çıktı.
Bu haber 16 Ekimde Şok ve Yurt gazetesinde “Ahlaksız Teklif için Öldürüldü” başlığıyla yayınlandı. Haber içine baktığımızda yine küçük başlıklarla “Ahlaksız teklif nedeniyle öldürüldüğü belirlendi.” açıklamalarını görebiliriz. Bu haberde kullanılan dil LGBT bireylere yönelik şiddet ve nefret cinayetlerini meşrulaştıran bir dille yazılmıştır.
Antalya’da iki kişi tarafından boğazı kesilerek ağır yaralanan 25 yaşındaki trans kadın Serap kan kaybından hayatını kaybetti.
Bu haber yerel ve ulusal gazetelerde yaşanılan nefret cinayeti ve şiddet meşrulaştırılarak yer aldı. Gündem gazetesi Hebun Derneği’nin basın açıklamasıyla bu habere yer verdi.
 
Aşağıdaki görsel Şok Gazetesi tarafından 25 Ekim tarihinde kullanıldı. Bu haberde Cinsiyet Kimliği anlık bir kararla değişmiş olarak yansıtıldı.
Yine 25 Ekim tarihinde gazetelerde yer alan Diyanet tarafından daha önce cinsiyet operasyonu olan birinin tekrar cinsiyet operasyonu olmasının dinen caiz olmaması açıklaması da gazetelerde “Kadınlıktan Sıkıldı Penis Nakli için İzin İstedi” şeklinde yer aldı. (Milliyet 26 Ekim)
 
Spor Haberleri
Güneş gazetesinin 7 Ekim tarihinde, Birgün gazetesinin 8 Ekim tarihinde ve Hürriyet gazetesinin 12 Ekim tarihinde yer verdiği haberde kullanılan dil açılan bir sporcuyu suçlu gibi gösteriyor. Haberde kullanılan “itiraf” kelimesi olumsuz bir şeyi kabullenme anlamına geldiği için olumlu bir gelişme haberin dili nedeniyle problemli bir şekilde sunulmuştur.
“Dünva şampiyonundan itiraf: “Eşcinselim.”
2000 Olimpiyatlarında ülkesi Porto Riko adına ringe çıktıktan sonra profesyonelliği seçen Orlando Cruz, eşcinsel olduğunu itiraf etti. Cruz, Ben kariyerime devam ederken kendime karşı dürüst olmak istiyorum. Bu sporu yapmak isteyen çocuklar için iyi bir rol model olmak istiyorum" dedi. Üç gün sonra WBO tüy siklet unvan maçına çıkacak olan Cruz’un bir de dünya şampiyonluğu bulunuyor” (Güneş)
Almanya Başbakanı Angela Merkel, gey futbolculara cinsel yönelimlerini açıklamakta hiç bir korku hissetmemelerini söyledi. Kaos GL web sitesinde Eylül ayında duyurulan bu açıklama 12 Ekim tarihinde Hürriyet gazetesinde yer aldı.
Milliyet gazetesinde 14 Ekim tarihinde “Eşcinsel Hakeme Taraftardan Destek” başlıklı Damla Yur’un haberinde cinsel yönelimi nedeniyle TFF tarafından işine son verilen Hakem Halil İbrahim Dinçdağ’a taraftar grupları tarafından düzenlenen futbol maçının haberi yer aldı.
16 Ekim tarihinde Hürriyet gazetesi de “Eşcinsel Hakem davası Bilir Kişide” başlığıyla yer verdi. Gündem gazetesi 17Ekim tarihinde “Cinsel Ayrımcılık Davası Görüldü” aynı tarihte Şok gazetesi “Toplandılar” başlığıyla habere yer verdi.
“Eşcinsel olduğu için kariyeri biten hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın konuyla ilgili açtığı davanın 16 Ekim’de gerçekleşecek duruşmasından önce destek maçı düzenledi. Eşcinsel olduğu için "çürük raporu" alan ve bu nedenle Federasyon tarafından hakemlik mesleği elinden alınan Dinçdağ için LGBTT tarafından dün Küçükpiyale Halı Saha’da futbol maçı düzenlendi. Dinçdağ’ın hakem olduğu maçta Fenerbahçe taraftarı sol açık grubuna karşı LGBTT sahaya çıktı. 16 Ekim tarihinde 5. duruşması görülecek olan Dinçdağ’a birçok taraftar ve LGBT üyesi destek olmak için maça katıldı. Hakemliği elinden alınan Dinçdağ, Galatasaray’dan "Tek Yumruk", Fenerbahçe’den "Sol Açık", Beşiktaş’tan "Beleş Tepe" taraftar grupları başta olmak üzere İzmir Göztepe, Altay Bucaspor, KSK gibi takımların da dava sürecinde kendisine destek verdiğini belirtti.” (Milliyet)
Futbol Plus dergisi bu ay intihar eden eşcinsel futbol oyuncusu Fashanu için bir yazı hazırladı. “Futbolun gerçek cesur yüreği FASHANU” başlığıyla verilen yazıda futbolcunun cinsel yönelimi nedeniyle uğradığı baskı ve intiharı anlatılıyor.

 


Etiketler: medya
İstihdam