01/03/2017 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, hekim adaylarıyla cinsiyet kavramını, ikili cinsiyet rejimini ve cinsiyet ikiliğini ortaya çıkaran söylemin dışarıda bıraktığı LGBTİ’lerin yaşadığı ayrımcılıkları konuştu.

Kaos GL hekim adaylarıyla Antalya’da buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, hekim adaylarıyla cinsiyet kavramını, ikili cinsiyet rejimini ve cinsiyet ikiliğini ortaya çıkaran söylemin dışarıda bıraktığı LGBTİ’lerin yaşadığı ayrımcılıkları konuştu.

Türk Tıp Öğrencileri Birliği Kaos GL ile Antalya’da buluştu. 25 Şubat’ta düzenlenen etkinlikte Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, hekim adaylarına ikili cinsiyet rejiminin LGBTİ’lerin sağlığını ve sağlığa erişim hakkını nasıl etkilediğini anlattı.

İkili cinsiyet rejimi LGBTİ’leri yok sayıyor

Konuşmasına “cinsiyet nedir” sorusuyla başlayan Aylime Aslı Demir, cinsiyetin doğal, kromozomal, anatomik ya da hormonal olup olmadığını tartışmaya açarak devam etti. İkili cinsiyet sistemini kuran bu ‘olguları’ var eden bilimsel söylemin nasıl ortaya çıktığını anlatan Aylime Aslı Demir, cinsiyet kavramının neleri dışarıda bıraktığını ele alarak, cinsiyet ikiliğini ortaya çıkaran söylemin soy kütüğüne odaklandı.

Demir, erkek ya da dişi kategorilerine katı şekilde uymayan ya da her iki kategoriye de giren cinsiyet özellikleri ile doğan intersekslerin; kromozomal, genital organlar ve/veya hormonal yapılar üzerinden belirlenen farklı varyasyonlara dair tıbbın uygulamalarını ve bu uygulamalar esnasında gerçekleştirmiş oldukları ayrımcı uygulamalara değinildi.

Hormon kullanımı ve trans geçiş süreci de konuşuldu

Sunumunda, arzu edilen cinsiyete ait hormonların kullanılması süresince östrojen ve testosteron ile tedavi edilen “biyolojik” erkek ve kadınların bedeninde beklenen değişimlere ve muhtemel ortaya çıkacak olan olumsuz tıbbi yan etkilere değinen Demir, trans bireylerin hormon kullanımı esnasında mutlaka transfobik/homofobik olmayan doktor gözetiminde sürecin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Demir konuşmasında ayrıca, trans geçiş cerrahi operasyonları içerisinde hangi ameliyatların Türkiye’de zaruri olarak görüldüğüne ve hangilerinin kozmetik amaçlı ele alındığına da değindi.

Aylime Aslı Demir, 150 hekim adayının katıldığı etkinlikteki konuşmasına, geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz LGBTİ aktivisti Bulut Öncü'nün, cinsel sağlık alanında yaptığı çalışmalara değinerek son verdi.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam