08/12/2023 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL, HIV/AIDS 2023 Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşan Defne Güzel, LGBTİ+’ları ve örgütlerini hedef alan politikaların HIV tanı çalışmalarına olumsuz yansımalarını anlattı.
HIV/AIDS 2023 Kongresi dün (7 Aralık) Antalya'da başladı. Enfeksiyon alanında çalışan uzman derneklerinin bu yıl yedincisini düzenlediği ulusal kongreye, HIV alanında çalışan sağlık uzmanları katılıyor.
Dört gün sürecek kongrenin bilimsel programının ilk günü açılış konferansında, dünyada ve Türkiye’de HIV epidemiyolojisi, HIV tedavisinde bütünsel yaklaşım ve tanıya ulaşma yöntemleri tartışıldı.
Aile hekimliğine, gönüllü danışmanlık ve test merkezlerine ayrılan “Tanıya Nasıl Ulaşırız” oturumunun kapanışında ise Kaos GL İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel konuştu.
Tanıya ulaşmada LGBTİ+ sivil toplumunun önemini anlatan Güzel, ilk olarak LGBTİ+’ların yaşadığı sorunlara değindi:
“LGBTİ+’lar çay içmek için bile buluşamazken LGBTİ+’lara karşı nefret mitingleri örgütleniyor”
“2015 yılından bu yana LGBTİ+’lar barışçıl gösteri hakkını kullanamıyor. LGBTİ+’ların düzenlemek istediği çay buluşması, piknik etkinlikleri bile valilikler ve kaymakamlıklar tarafından yasaklanıyor. Nefret cinayetleri ve nefret saldırıları sürüyor. LGBTİ+’ların çalışma hakkı ihlal ediliyor. Translar zorunlu seks işçiliğine itiliyor. Görünür olduklarında işlerinden ediliyor. Yoksulluk LGBTİ+’ları derinden etkiliyor. Yoksullaşan LGBTİ+’lar haklarına erişemiyor. Haklarına erişemedikçe daha da yoksullaşıyor. Emlakçılar LGBTİ+’lara ev kiralamıyor. Bizi çok fazla aile yapısına tehdit diye duyuyorsunuz. Oysa bizlerin de aileleri var. Aileler LGBTİ+ çocuklarını dışlıyor. Aile evinde olmak bazen de şiddetin içinde kalmak demek. İnterseksler rızaları dışında cinsiyet belirleme operasyonlarına maruz bırakılıyor. Transların kullanması gereken hormon ilaçları günden güne pahalılaşıyor. Bugün her televizyon kanalında, her siyasetçi LGBTİ+’lara hakaret ediyor, LGBTİ+’ları suçlulaştırıyor.”
Yakın zamanda LGBTİ+ örgütlerinin kapatılması ve propaganda yasağı getirilmesi için 150 bin ıslak imzalı dilekçenin meclise gönderildiğini ve Anayasa değişikliğiyle LGBTİ+ örgütlerinin kapatılmasının öngörüldüğünü de aktaran Güzel “LGBTİ+’lar çay içmek için bile buluşamazken LGBTİ+’lara karşı örgütlenen ve nefret mitingleri yapan gruplar var. Yaşadığımız bu gibi ayrımcılıklar LGBTİ+’ların sağlığını, iyilik halini ve güvenliğini tehlikeye atıyor” dedi.
“LGBTİ+ örgütlerinin varlığı bugün hiç olmadığı kadar kritik bir noktada duruyor”
HIV tedavisinde ve önleme çalışmalarında LGBTİ+’lara ulaşmanın önemi vurgulanırken Sağlık Bakanlığı’nın LGBTİ+ örgütlerinin kapısını çalmadığını hatırlatan ve LGBTİ+’ların HIV tedavisinde sıklıkla ayrımcılığa uğradığını hatırlatan Güzel, şöyle devam etti:
“LGBTİ+ örgütlerinin varlığı bugün hiç olmadığı kadar kritik bir noktada duruyor. Temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra kapsamlı tanı, tedavi ve toplum sağlığı çalışmaları LGBTİ+’ların haklarını ve LGBTİ+ örgütlerini desteklemekten, LGBTİ+’lara dönük ayrımcılığı sonlandırmaktan, bu ayrımcılıkla mücadele etmekten geçiyor.”
Kongre; HIV aşısı, B=B, HIV ve Kadın gibi başlıklarla devam ediyor.
Etiketler: insan hakları, sağlık, siyaset, hiv