04/08/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, pozitif@kaosgl.org mail adresi üzerinden HIV/AIDS alanında online danışmanlık çalışması başlattı.

Kaos GL, HIV/AIDS danışmanlığına başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, pozitif@kaosgl.org mail adresi üzerinden HIV/AIDS alanında online danışmanlık çalışması başlattı.

Kaos GL Derneği yeni dönemde HIV/AIDS danışmanlığı vermeye başlıyor. Yeni tanı almış veya şüphelenenlerin sorularına hızlı ve etkin bir biçimde cevap almalarını sağlayacak online danışma adresi pozitif@kaosgl.org çalışmalarına başladı. Online danışma ağı ile HIV pozitif ve HIV negatif bireylere doğru ve sağlıklı bilgilendirme yapılması amaçlanıyor.

Dernek; yeni tanı almış, HIV/AIDS ile yaşayan ya da konu hakkında bilgi almak isteyenleri mail üzerinden kendilerine ulaşmaya çağırıyor.

Kaos GL’nin yeni başlayan çalışmasına ilişkin danışman Hasan Atik sorularımızı yanıtladı.

Neden böyle bir danışmanlık hizmeti vermeye başladınız?

Öncelikle Türkiye’de yeterli cinsel sağlık eğitimi olmadığı gerçeğiyle başlamak gerekiyor. Özelde HIV/AIDS ise tamamen konuşulmaması gereken bir konu gibi rafa kalkmış durumda. HIV pozitif bireyler bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip kurumlara erişene kadar birçok yerde ayrımcılık ve kötü muamele ile karşılaşılıyor. Zaten HIV/AIDS’i yeterince tanımadığımız için var olan korku ve endişe bir de ayrımcılık ve ifşa ile birleşince durum çoğu zaman içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Biz de tam bu noktada online danışmanlık hizmeti ile yeni tanı almış bireyleri bu konuda uzman kurumlara yönlendirmeyi hedefliyoruz. Bu hizmeti sadece HIV pozitif bireylere değil HIV/AIDS ile ilgili bilgi almak isteyen herkese veriyoruz. Şüpheli temasta bulunan kişileri doğru kurumlara doğru zamanlarda yönlendirerek ayrımcılıktan uzak güvenli sağlık hizmetine erişimi sağlama amacındayız.

Süreç nasıl ilerleyecek? Danışmanlığın kapsamı ne olacak?

Yeni tanı almış kişiler, şüpheli temaslarda bulunan kişiler ve HIV/AIDS hakkında bilgi edinmek isteyen kişilere danışmanlık hizmeti verilecek. Danışmanlığın kapsamı genel bilgilendirme, iletişimde olduğumuz tanı-tedavi merkezlerine yönlendirme ve deneyim aktarımı şeklinde olacak.

Burada deneyim aktarımını biraz açmak istiyorum. Daha önce HIV tanısı almış arkadaşlarımız yeni tanı almış arkadaşların bu sürece adaptasyonunu kolaylaştıracak şekilde destek sağlayacak. İlerleyen zamanlarda bu online danışma hizmetini daha da geliştirerek akran toplantılarına dönüştürmeyi hedefliyoruz böylece bireyler yüz yüze samimi bir ortamda bir birlerinin tecrübelerinden faydalanma imkanı bulabilecek. Bu hizmet kesinlikle bir sağlık hizmeti değildir yanlış anlaşılsın istemiyorum. Amaç zor bir süreci kolaylaştırarak kişilerin hızlı ve güvenilir sağlık hizmetine ulaşmasını kolaylaştırmak ve yeni statülerine adaptasyonda destek amacı gütmek ve aynı zamanda da bilgilendirme çalışmaları yapılarak toplumda varolan HIV/AIDS fobiyi bir nebze kırma amacı taşıyor.

HIV tanısı aldıktan sonraki süreçte genelde neler yaşanıyor?

Aslında bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak yeterli bilgiye sahip olmadığımızdan kaynaklı korku ve panikleme hali hakim oluyor. Kendini kocaman bir boşluğun içinde bulabiliyorsun. Artık bilgiye ulaşmak internet sayesinde çok kolay ancak internette doğru bilgiden çok yanıltıcı bilgi edinilebiliyor. Buda zaten kötü olan ruh halimizi iyice kötü etkiliyor. Metropollerde yaşayanlar daha şanslı çünkü çok fazla tanı ve tedavi merkezi mevcut metropollerde ancak daha küçük şehirlerde yaşayanlar için hem doğru güvenilir bilgiye ulaşmak zor hem de alanında uzman bir kuruma ulaşmak zor bu süreçte kişiler çok fazla yıpranabiliyor. Ben HIV/AIDS tanısını küçük bir şehirde aldım. Tanı almadan önceki süreçte ve tanı aldığım süreçte çok sıkıntılar çektim. HIV/AIDS tanısını ilk koyan doktorun söyledikleri beni çok korkutmuştu. Doktorlarımız malesef HIV/AIDS konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Bu alanda yeterliliği olan doktor sayısı Türkiye’de çok kısıtlı. Bizim amacımız da tam olarak bireyleri bu doktorlara en hızlı şekilde yönlendirmek.

Söz konusu LGBTİ’ler olduğunda ekstra bir ayrımcılık yaşanıyor mu?

Tabi ki söz konusu LGBTİ’ler olunca ayrımcılık katmerleniyor. Açık kimlikli bir eşcinselsen eğer bir de HIV ile yaşıyorsan toplumun gözünde öcüye dönüşüyorsun. Bu durumu engellemenin tek yolu görünür olmaktan ve ses çıkartmaktan geçiyor.

Son olarak buradan okurlarımıza iletmek istediğiniz mesaj nedir HIV/AIDS alanına ilişkin?

Son olarak şunu söylemek istiyorum HIV/AIDS öldürmez ancak HIV/AIDS fobi öldürür. Test yaptırmaktan, bilgi edinmekten ve en önemlisi HIV/AIDS ile yaşayan kişilerden korkmayalım.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam