06/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, yeni dönemde insan haklarının hangi alanlarında çalışacağını belirledi.

Kaos GL, insan hakları savunuculuk programı nasıl devam edecek? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, yeni dönemde insan haklarının hangi alanlarında çalışacağını belirledi.

Kaos GL Derneği çalışmalarını, çalışma hayatı, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, sağlık/ruh sağlığı, insan hakları programı, mültecilik, akademik faaliyetler ve medya gibi ana temaların altında yürütürken geçen senenin değerlendirmesi doğrultusunda, engellilik/sakatlık çalışmaları, çocuk, gençlik, LGBTİ intiharları, cinsel sağlık, HIV/AIDS ve eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlığı temalarını da gündemine almasına karar verildi.

Son onur haftasında görünür olduğu üzere aktivistlerin güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğu vurgulandı. Bu noktada aktivistlere yönelik güvenlik eğitimleri düzenlenmesine ve güvenlik fonu yaratılması için çalışmalar yapılmasına karar verildi.

LGBT mülteciler, mahpuslar, HIV pozitif LGBT’ler gibi belirli alanlarda hizmet ve destek mekanizmalarına erişemeyen ve erişimi önünde engel olan LGBT’ler için dayanışma ağları ve sosyal politikaların oluşturulması için çalışılması gerektiğinin altı çizildi.

İnsan hakları ve savunuculuk programının en temel ayaklarından birinin meslek odaları ve sendikalarla işbirliği ve dayanışma faaliyetleri olduğunun altı çizildi ve bu doğrultuda çalışmalara devam edilmesine karar verildi. Kaos GL hali hazırda Sendika Çalışma Grubu ve Eğitim Çalışma Grubu ile doğrudan sendikalarla ve bu alanda sendikacılarla yan yana geliyor.

2016 yılından itibaren İnsan hakları savunuculuk programına Kaos GL Derneği özel sektörün de dahil edilmesine karar verildi.

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar etkinliğini güçlendirmek aynı zamanda akademi ile queer çalışmaları alanında kurulan işbirliğinin LGBT aktivizmine yansımasını sağlamak amacıyla “İnsan hakları eğitici eğitimi” ve “Queer çalışmaları eğitim programı” geliştirilmesine ve 2016 yılında hayata geçirilmesine karar verildi. LGBT aktivistleri güçlendirmek amacıyla Güz 2015 dönemi ve 2016 yılı içinde, “şiddet, cinsel şiddet mağduru ile çalışma” gibi spesifik bir alanda insan hakları eğitimi planlanmasına karar verildi.

17 Mayıs Vakfının kurulmasıyla birlikte, Kaos GL’in medya örgütü kimliğinin ön plana çıkartılması gerektiği, özellikle bağımsız medya organizasyonlarıyla işbirliğini arttırmayı, düşünce ve ifade özgürlüğü ve internet özgürlüğünün derneğin insan hakları savunuculuk programının öncelikleri arasında yer alması gerektiğinin altı çizildi.

Feminist Forum ve Homofobi Karşıtı Buluşma gibi LGBT hareketi güçlendirmeye yönelik etkinliklere ağırlık verilmesi gerektiği ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki “denetleyici”, “engelleyici” ve “tasnifleyici” zihniyetinin önüne geçmenin yollarından birinin de Kaos GL Dergisi abone ağını güçlendirmek ve aboneleriyle ilişkiyi aktivizmle geliştirebilecek araçları yaratmanın önemli olduğu tespiti yapıldı.

Proje temelli bir kaynak geliştirme stratejisinin uzun vadede sıkıntılı olabileceği bunun için öncelikli olarak LGBTİ camiaya yönelik etkinlikler ve sosyal etkinlikleri geliştirmenin önemli olduğunun altı çizildi. Kaynak geliştirme stratejisi hazırlanmasına ve bu strateji doğrultusunda çalışmalara başlanmasına karar verildi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam