02/11/2010 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Dergisinin 115. Sayısı, “Homofobi ve Cinsiyetçiliğe Karşı Mücadelede Anti-Otoriter Pratikler ve Perspektifler” dosyası ile çıktı.

Kaos GL Dergisinin 115. Sayısı, “Homofobi ve Cinsiyetçiliğe Karşı Mücadelede Anti-Otoriter Pratikler ve Perspektifler” dosyası ile çıktı. Bu sayının konuklarından Yaşar Çabuklu’nun dediği gibi bir “anarşist bağbozumu” ile taçlandırmak istedik Kaos GL Dergi arşivini.

Kaos GL Dergisi 115. Sayı, Kasım-Aralık 2010
 
KAPAK: Murat Morova, “HAY(I)R”, Demir, Saç, Fanzin, Yağlı Boya 
Nuray Akkol, “İktidar Her Yerde”, Kontrplak Üzerine Karışık Teknik 
LGBT Gündem, Hazırlayan: Bawer Çakır 
Adnan Yıldız, “Sosyal İntihar ve Toplumsal Linç” 
Çağlar Yerlikaya, Önder Bora ile Söyleşi, “Haklarını Savun, ara ve araştır!" 
İmge Oranlı, Catherine Jacquet ile Söyleşi, “Sınıf Meselesi, Bugün LGBT Hareketin Ana Sorunudur” 
DOSYA: Homofobi ve Cinsiyetçiliğe Karşı Mücadelede Anti-Otoriter Pratikler ve Perspektifler, Editör: Ali Erol 
Dosya Kapağı, iç-mihrak 
Murat Çınar, “İtalya ve Filistin Hattında Queer For Peace” 
Yeşim Tuba Başaran, “Otorite Karşıtı Olmanın Püf Noktaları” 
Mutlu Dulkadir, “Vicdanen Rahatsız Düşünceler” 
Uli Flader, “Suç Ortaklığını Sorgulamak – Radikal bir siyaset için” 
Yaşar Çabuklu, “Anarşist Bağbozumu” 
Yeliz Kızılarslan, “Merkeziyetçi Politikalara Karşı Feminist Bakış ve ‘Çapraz Siyasetler”
Ramazan Kaya, “Gökkuşağı Bayrağının Kara Bayrakla Buluştuğu Serencam” 
Eren Barış, “Anarşizan Olanı Kışkırtmak” 
UMUM – “Sessiz Olan”, Kağıt üstü Karakelem, Nazım Ünal Yılmaz – Editör: Aykan Safoğlu 
Çetin Gürer, “İletişim Gerillâsı –Gündelik Hayatı Dönüştürmek” 
Jamie Heckert,Kuir Bir Biçimde Erotik: Ursula Le Guin'e Açık Aşk Mektubu” 
Murat Çınar, “'Kalp kalbe, gey Vatikan'a karşıdır'” 
Q – Ozan Emre Han, “Mimarlık, İşlev, Alışkanlıklar ve Cinsellik Üzerine”, Editörler: Erinç Seymen & Cüneyt Çakırlar 
Koray Yılmaz-Günay & Salih Wolter, “Almanya’da «Müslüman» Kimliği ve Homofobi” 
Seçin Varol, Destan Luise Kılıç ile Söyleşi, “Lezbiyenler İçin Bir Yaşam Alanı Mümkün mü?” 
Öykü - Destan Luise Kılıç, “Burada Bir Köy Var, Yakında” 
Jamie Heckert, “Sınırları Muhafaza Etmek: Kimlik ve Siyaset”, Çeviren: Erden Kosova 
Eğitim&Kampüs - Canan Bozkurt, “Üniformaların Altında Tutsak Kalan Bedenler” 
Müzikte Queer Estetik - hazırlayanlar: kinky imam & heliogabalos, “iyi karşılaşmaların yaratıcı kudreti olarak kolektif çalışmalar” 
Ali Toprak, “Beyaz Perdede Yüzyıllık Eşcinsel Serüven” 
Müzik – Yavuz Cingöz, “Emma Goldman’in Diskoteği”, Editör: Haziran Düzkan 
Kitaplık – Hazırlayan: Umut Güner 
 
“115. sayıdan merhaba!”
 
“Homofobi ve Cinsiyetçiliğe Karşı Mücadelede Anti-Otoriter Pratikler ve Perspektifler” gibi şaşaalı bir başlığın altında kasılmadan, 115. sayının altından kalktık büyük bir heves ve sınırsız bir mutlulukla. Bu sayımızın konuklarından Yaşar Çabuklu’nun dediği gibi bir “anarşist bağbozumu” ile taçlandırmak istedik Kaos GL dergisi arşivini. Homofobi ve cinsiyetçiliğe karşı gerilla, feminist, çaprazlama ve sınırları kışkırtarak yapılan karşı koyuş, dergimizin gündemindeydi -aynı şekilde kışkırtıcı yazarların katılımıyla.
 
Hatırlayanlar vardır, bu dosyada göreceğiniz kara bayrak, 1994 Eylülünde ilk kez şanlayan Kaos GL’nin sayfalarında da dalgalanmıştı! Kısa ama yoğun ve hızlı geçen bunca yılın değerlendirmesini yaparken Yeşim Başaran’ın ironisi ile Mutlu Dulkadir’in “vicdanen rahatsız düşünceler”in bileşkesini almak sadece vicdani bir ihtiyacı karşılamakla kalmayıp aynı zamanda bundan sonraki özgürlük yürüyüşümüzde de işlevsel bir araç olabilir…
 
Önceki newrozda, Diyarbakır’da kara bayraklar ile gökkuşağı bayrakları yan yana, sarmaş dolaş dalgalandılar. Bu güzelliğin politik olarak ne anlama geldiğini, bölgede bunun olanaklarının nasıl yaratılabileceğini, mevcut engelleri, anti-otoriter yaklaşımın bir olanak olarak bu engelleri aşmada ne gibi işlevi olabileceğini Ramazan Kaya değerlendirdi. Ve nihayet “Kara Karga” Van’dan havalandı!
 
İmge Oranlı’nın kadın-queer kimliğine dair süregelen söyleşi dizisi, bu sayımızda “Sınıf Meselesi, Bugün LGBT Hareketinin Ana Sorunudur” başlığında beden buluyor. Dergimizin süreğen bölümlerinden olmaya aday Q sayfası için Erinç Seymen ile Cüneyt Çakırlar, Ozan Emre Han’ın “Mimarlık, İşlev, Alışkanlıklar ve Cinsellik” çalışmasını hazırladılar.
 
Koray Yılmaz - Günay ile Salih Wolter’in “Almanya’da “Müslüman” Kimliği ve Homofobi” başlıklı makalelerinde ele aldıkları İslam algısı ve buna Müslümanların cevabı sanki Almanya’ya özgü yerel bir tezahürmüş gibi görünüyor olabilir ama bizim burada yavaş yavaş tartışmalar başlamışken, belki yarın bizim de karşılaşacağımız veya göze alacağımız çatışma pratikleri için kayda değer ve dikkat cekici tartışma deneyimi sunuyor.
 
5. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın 2. kazananı olan Destan Luise Kılıç’ın “Burada Bir Köy Var Yakında” öyküsü ile okuyucu engelsiz hayallere dalıyor. Kısaca, dosya içi ve dosya dışıyla, dosya konusunun hakkını sonuna kadar veren bir sayı tutuyorsunuz elinizde…
 
Ocak-Şubat sayısının dosya konusu: “Linç”
Bu sayıda Adnan Yıldız’ın “Sosyal İntihar ve Toplumsal Linç” başlıklı yazısı ile zikir edilen ve gelecek sayımızın dosya konusu olan “Linç”e de şimdiden selamlar… Yazılarınızı, katkılarınızı editor@kaosgl.org adresine bekleriz.
 
Abone ol! Abone bul!
Abone olmak için; abone@kaosgl.org ve semih@kaosgl.org mail adreslerinden, 0 312 230 0358 telefon numarasından dergi ile bağlantı kurabilirsiniz


Etiketler: medya
nefret