27/10/2008 | Yazar: Barış Sulu

Kaos GL Derneği’nde eylül ayı boyunca alttan alta hummalı bir çalışma vardı. Ekim ayında kültür merkezi etkinliklerine start verecek olan Kaos GL Derneği etkinlikleri hakkında kadın etkinliklerinden ve projelerinden sorumlu Pelin ve Nevin ile görüştük.

Kaos GL Derneği’nde eylül ayı boyunca alttan alta hummalı bir çalışma vardı. Ekim ayında kültür merkezi etkinliklerine start verecek olan Kaos GL Derneği etkinlikleri hakkında kadın etkinliklerinden ve projelerinden sorumlu Pelin ve Nevin ile görüştük.

KAOS GL - 27/10/2008

Pelin ve Nevin ilk önce sizleri tanıyalım, ne içer ne yersiniz?

Pelin: Su içer ekmek yeriz. Eskişehir’de okuyor ve yaşıyorum. MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu gönüllüsüyüm. Feminist lezbiyen bir kadınım. İki yılı aşkındır eşcinsel mücadelenin içinde yer almaktayım. Hayatımda önemli bir yeri olan Kaos GL’den kadın çalışmalarında yer almam için öneri geldiğinde çok mutlu oldum. Önceden de Kaos GL gönüllüsüydüm zaten, artık bir de çalışanı oldum. Yani part-time lezbiyen ya da gezgin aktivist de diyebiliriz.

Nevin: "Ben, 3 yıllık gönüllü çalışmalarımın ardından, kendimi Kaos GL’de çalışırken buldum ve ofisteki hunhar çalışmaları gözlemledikten sonra fark ettim ki, gönüllülük sıfatı hiçbir zaman tamamen rafa kaldırılamıyor.

Kaos GL kültür merkezi etkinlikleri kapsamında kadın etkinliklerinden bahsedebilir misin?

Pelin: Büyük bir memnuniyetle bahsederiz tabiî ki açıkçası Nevin’le birlikte oturup programı belirlerken kendimiz üzerinden yola çıktık. Nelerden hoşlanıyorduk? Nasıl etkinliklere katılmak istiyorduk ve genel anlamda lezbiyenler ve biseksüel kadınlar başta olmak üzere bütün kadınların Kaos GL’de aradığı, bulmak istediği şeyler neler olabilirdi bu ve benzeri sorulara cevap bulmaya çalıştık ve ekim ayı programını oluşturduk. Umarım beğenilir…

Nevin: Her şeyden önce, Kaos GL’de daha çok zaman geçirebilecek olmak; bu ‘değişim/dönüşüm’ sürecinde daha fazla söz hakkına sahip olmaya başlamak oldukça heyecan verici. Pelin arkadaşımın söylemiyle, ‘yeni kan’ geldi hafta sonlarına. Ancak, şimdi önemli olan, fikir, birikim ve planlarımızı yeni kalıplara dökebilmek. Bu aşamada, Kaos GL’ye gelen kadınlarımız / gönüllülerimize çok ihtiyacımızın olacağını söylemeden geçemem.

Pelin: Örneğin ekim ayı programı şöyle; yeni bir başlangıç için en iyisi parti dedik ve maskeli balo konseptli bir parti düzenledik. Sonraki haftaya aşklarımızdan bahsediyoruz belki ama aşkları anlat anlat bitmez diye düşünüp ilk aşk meselesini konuşalım, bir sohbet organize edelim dedik. Bir de oyunlu eğlenceli beden roller ve algı üzerinden şekillendireceğimiz ‘gözü tamamen kapalı’ adında eğlence&sohbet tadında bir şey yapalım istiyoruz. Ve son hafta sonu da bir atölye yapalım senden benden bizden bahsedelim diye düşündük.

Nevin: Yalnızca Ekim ayı için planladıklarımız değil, diğer aylar için planlayacak olduğumuz etkinlikler/sohbetler de oldukça interaktif geçmeli, diye yola koyulduk. Yalnızca ‘sohbet’in değil, atölye çalışmalarının, hayal oyunlarının /hayalde oyunların, boy boy kelimelerin, ‘aşka dair’lerin ve amatör (ayrıca, gözü tamamen kapalı!) dans kıvraklığının da olacağı hafta sonları hazırlıyoruz katılımcılarımıza ve eşine benzerine başka bir yerde rastlanamayacak haller bulunacak, Kaos GL’nin hafta sonu hallerinde.

Bir de sanırım hafta sonu etkinlikleri kapsamında, Türkiye’de Eşcinsel Olmak var

Nevin: Seve seve. açıkçası benim çok sevdiğim bir proje, şöyle ki; takip edenler bilir ‘Türkiye’de Eşcinsel Olmak’ söyleşilerinin ikinci bölümünü yapıyoruz. Birçok başlık var bu söyleşiler kapsamında, örneğin Aile Halleri, Eşcinsel ve Kürt Olmak, transeksüel olmak gibi başlıklar ekim ayında Pazar günleri gerçekleştireceğimiz söyleşiler olacak. Hiç düşünmediğiniz açılardan hayata bakmak ve bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu söyleşileri kaçırmayın diyorum.

Pelin: Bu söyleşiler, bu sene turneye de çıkıyor. 20 Eylül’de Türkiye’de eşcinsel olma halleri başlığı ile Eskişehirde söyleşi gerçekleşti. 12 Ekimde İzmir’de yıldırım Türker konuşmacı olarak katılacak. Kasım ayında da Murathan Mungan konuşmacı olacak. Yani sadece Ankara’dan katılımcıların izleyebileceği bir etkinlik olmaktan çıktı. Bunun yanında aynı zamanda söyleşiler birebir deşifre ediliyor ve kaosgl.org’da yayınlanıyor. Bizim bu etkinliğe dahil olmamızla birlikte daha çok kadının bu etkinlikleri izleyeceğini düşünüyoruz.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Pelin&Nevin: Dünyanın bütün kadınları, birleşin!

Sevgiler
Etiketler: kadın
İstihdam