17/07/2022 | Yazar: Kaos GL

Nefret söylemi, siber zorbalık, ısrarlı takip, tehdit, şantaj, gizlilik ihlali… İnternette bunlardan herhangi biriyle karşılaştığını düşünüyorsan LGBTİ+’lara dijital şiddet araştırmasına bekliyoruz!

Kaos GL, LGBTİ+’lara dijital şiddet araştırmasına başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, LGBTİ+’lara dijital şiddete ilişkin bir araştırmaya başladı. Dernek; internet ve sosyal medyada LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef alan şiddet, nefret söylemi, hedef gösterme ve sansürün etkilerini araştıracak.

LGBTİ+’lara dijital şiddete ilişkin ilk araştırma olan çalışma kapsamında LGBTİ+ aktivistleri ile derinlemesine mülakatlar yapılacak. Mülakatların yanı sıra, LGBTİ+ örgütleri ve dijital şiddet alanında çalışanlarla da odak grup görüşmeleri gerçekleştirilecek.

Dernek, LGBTİ+’ların maruz bırakıldıkları şiddet, nefret ve sansürü bildirebilmeleri için çevrimiçi bir anket de başlattı.

Ankete ulaşmak için tıklayın!

Araştırma sonuçları rapor olarak yayınlanacak. Ankette, internette dijital şiddetin sıklığı, boyutu, failleri ve LGBTİ+’lara etkisinin yanı sıra şiddetin türüne ilişkin detaylı sorular yer alıyor. Ankette ayrıca dijital şiddete karşı mücadele yöntemleri de soruluyor.

Her alanda eşitlik!

Kaos GL, LGBTİ+’ları ankete katılmaya şu cümlelerle davet ediyor:

Merhaba lubunya!

LGBTİ+'lara dijital şiddet, nefret kampanyaları ve sansürü ölçmek için başlattığımız araştırmamıza hoşgeldin. Bu anket çalışmasından elde edeceğimiz sonuçları rapor haline getirerek yayınlayacağız. Ayrıca bu verileri şiddeti sonlandırma konusunda irade gösterebilecek her kurum ve kişi ile de paylaşarak, sanalda eşitliği sağlamak için çalışmalarımızda kullanacağız.
Birkaç dakikanı ayırıp araştırmamıza katılırsan çok seviniriz. Aşağıda yer alan sorulardan bazılarını cevaplamak zorlayıcı geldiğinde araştırmayı istediğin zaman bırakabilir, ara verebilir, kendine ne iyi geliyorsa onu yapmayı tercih edebilir, eğer şiddet ve nefrete ilişkin sorular sana kendini rahatsız hissettirir ve destek almak istersen 17 Mayıs Derneği'ne şu bağlantıdan ulaşabilirsin.

E-posta adresin ya da ismin gibi hiçbir bilgiyi toplamıyoruz. Topladığımız tüm verileri anonimleştirerek kullanacağız. Daha fazla bilgi almak istersen KVKK Aydınlatma Metni'ni inceleyebilirsin.

Bu anketin yanı sıra derinlemesine görüşmeler, odak grup toplantıları da yapacak ve tüm sonuçları raporlaştıracağız. Bu görüşmelere katılmak ya da araştırma hakkında fikrini paylaşmak istersen eğer, bir e-posta uzağındayız: web@kaosgl.org

Her alanda eşitlik, her alanda nefretsiz, ayrımcılığın olmadığı bir dünya hayalimize ortak olduğun için teşekkür ederiz... 

Araştırmayla eş zamanlı kampanya: #SanaldaEşitlik

Dernek, araştırmayla eş zamanlı #SanaldaEşitlik kampanyası da başlattı. Önümüzdeki aylarda dijital şiddete ilişkin materyaller paylaşarak farkındalık yaratmayı amaçlayan derneğin ilk paylaşımı tam da kavramın kendisine ilişkin: Dijital şiddet nedir?

kaos-gl-lgbti-lara-dijital-siddet-arastirmasina-basladi-1

“Çevrimdışı şiddetin devamı olan ve aynı eşitsizliklerden beslenen cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve karakteristiği temelli dijital şiddetin tam bir tanımı yok. Dijital alanda nefret söylemi, siber zorbalık, gizlilik ihlali, ısrarlı takip, siber taciz ve sömürü, şantaj dijital şiddet örneklerinden sadece birkaçı.”


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, dijital şiddet
İstihdam