09/05/2024 | Yazar: Meriç Olcay
Kaos GL Medya Okulu’nda Yıldız Tar; temel habercilik ilkelerini, LGBTİ+’ların ana akım ve alternatif medyada maruz kaldığı nefret söylemi ve ayrımcı dilin güncel durumunu aktardı.
Kaos GL Medya Okulu, 4 Mayıs Cumartesi günü Ankara’da gerçekleştirildi. Çeşitli üniversitelerden ve meslek dallarından gelen katılımcılar dört saat süren etkinlikte Yıldız Tar’ın sunumu eşliğinde temel habercilik ilkeleri ve LGBTİ+’ların ana akım ve alternatif akım medya kanalları tarafından maruz kaldığı nefret söylemi ve ayrımcı dilin güncel durumu aktarıldı.
Haberciliğin ve insanlar arası iletişimin kısa tarihiyle Medya Okulu’nu açan Yıldız Tar, sunumuna katılımcıların en son okuduğu haberi sorarak günümüzde neden haber yazdığımızı ve tükettiğimizi, bunların yanında haber tüketim alışkanlıklarımızın yıllar içerisinde nasıl değiştiğini aktararak devam etti. Daha sonra habercilikte “tarafsızlığın” mümkün olup olmadığını katılımcılarla beraber tartışarak haber kaynaklarının nasıl objektif olabileceği hakkında fikirlerini paylaştı. Sözlerine “iyi” bir haberin nasıl yazılması ve neleri içermesi gerektiğine değinerek devam eden Tar, ikinci oturumda sunumuna Kaos GL’nin 2023 Medya İzleme Raporu’nu katılımcılarla beraber detaylı bir şekilde inceleyerek devam etti.
Tar, Medya İzleme Raporu’nda verilere göre yaklaşık dört bin yazılı haber metninin yüzde 69’unda LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi bulunduğunu belirtti. Bunun yanı sıra medyanın nefret suçu haberleri dışında LGBTİ+’lara çok az yer verdiği ve söz konusu haberlerde de ayrımcı ifadeler yer aldığını aktardı. Araştırma sonuçlarının paylaşılmasının ardından LGBTİ+’ların basılı yayında yer verildiği pek çok manşet incelendi ve haberlerin içeriği üzerine tartışıldı.
Medya Okulu’nun son oturumunda katılımcılar, LGBTİ+’ları içeren bir haberi inceleyip haberde kullanılan ayrımcı dili ve nefret söylemlerini diğer katılımcılara aktararak o haberi kendileri yazmış olsalardı nasıl yazabilecekleri üzerine fikir alışverişinde bulundular. Yıllar içerisinde hem basılı hem de dijital haber kaynaklarda artan nefret söyleminin azalması ve LGBTİ+’ları kapsayıcı bir haber dilinin yaygınlaşması temennileriyle Medya Okulu sonlandı.
Etiketler: medya, medya okulu